Resultat helgens uttagningar: 7-9 februari 2020

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi resultatet för de uttagningar som pågick under föregående helg. Utöver Melodifestivalens andra deltävling avgjordes totalt fyra finaler och fem heats/semifinaler.

För Sveriges del finns resultatet av den andra deltävlingen att ta del av här.

 

Finaler

australia_smallAustralien: Australia Decides


Australien har nu valt sin representant till Eurovision 2020, och efter att juryn och tittarna tyckt till blev det sångerskan Montaigne med bidraget “Don’t Break Me” som de hade röstat fram som vinnare. Därmed blir det hon som får representera Australien i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Finalen avgjordes på kvällen den 8:e februari (dock på förmiddagen svensk tid räknat) där tv-tittarna och en femmannajury tillsammans röstade fram vinnaren. Juryn och tittarna delade vardera ut 290 poäng till bidragen, där låten med högst totalpoäng sedan vann. Juryn och tittarna hade samma tre favoriter, dock i olika ordning. Juryns vinnare blev Montagne följt av Vanessa Amorosi och Casey Donovan, medan tittarna hade Casey Donovan på första plats följt av Montagne och Vanessa Amorosi. I slutändan blev det Montagne som vann men Casey var bara sju poäng ifrån att ta hem det!

Så här blev resultatet (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Montaigne – “Don’t Break Me” (54 + 53 = 107p)
 2. Casey Donovan – “Proud” (40 + 60 = 100p)
 3. Vanessa Amorosi – “Lessons of Love” (42 + 40 = 82p)
 4. Didirri – “Raw Stuff” (39 + 24 = 63p)
 5. Mitch Tambo – “Together” (24 + 33 = 57p)
 6. Jaguar Jonze – “Rabbit Hole” (18 + 28 = 46p)
 7. Diana Rouvas – “Can We Make Heaven” (24 + 18 = 42p)
 8. Jack Vidgen – “I Am King I Am Queen” (19 + 15 = 34p)
 9. iOTA – “Life” (19 + 13 = 32p)
 10. Jordan-Ravi – “Pushing Stars” (11 + 12 = 23p)

 

italy_smallItalien: San Remofestivalen


I finalen i Italiens San Remo-festival 2020 blev det sångaren Diodato med bidraget ”Fai rumore” som tog hem segern, och som därmed kommer att representera Italien i Eurovision 2020.

Strax bakom Diodato hamnade hamnade den tidigare Eurovision-representanten (2017) Francesco Gabbani och på tredje plats hamnade Pinguini Tattici Nucleari. I samband med att vinnaren korades blev det inte klart om han hade för avsikt att också tävla i Eurovision. Enligt uppgifter ska 16 av de 24 artisterna sagt ja om de skulle ha vunnit finalen, men det var inte sagt om Diodato stod på den listan. Det blev först klart på den efterföljande presskonferensen där han officiellt tackade ja.

 

Så var finalen

Italien utsåg sin representant och sitt tävlingsbidrag via uttagningen San Remo-festivalen som pågick mellan den 4:e och 8:e februari. Det var den 70:e upplagan genom tiderna som avgjordes. Under hela tävlingsveckan deltog 24 artister med varsitt bidrag. Varje kväll gjorde artisterna framträdanden på scenen, antingen med eller utan sina tävlingsbidrag, varpå olika jurygrupper fick rösta. Men deras resultat påverkade ingenting av resultatet, utan det var först i själva finalen som vinnaren korades. I finalen fick även tittarna vara med och bestämma.

Resultatet i finalen avgjordes genom att de tre toppbidragen röstades vidare till en avgörande omgång, där vinnaren sedan korades. Så här blev alla placeringar:

 

Topp 3

 1. Diodato – ”Fai rumore” (39,3%)
 2. Francesco Gabbani – ”Viceversa” (33,9%)
 3. Pinguini Tattici Nucleari – ”Ringo Starr” (26,8%)

 

Övriga placeringar i finalen

 • 4. Le Vibrazioni – ”Dov’è”
 • 5. Piero Pelù – ”Gigante”
 • 6. Tosca – “Ho amato tutto”
 • 7. Elodie – ”Andromeda”
 • 8. Achille Lauro – ”Me ne frego”
 • 9. Irene Grandi – ”Finalmente io”
 • 10. Rancore – ”Eden”
 • 11. Raphael Gualazzi – ”Carioca”
 • 12. Levante – ”Tiki Bom Bom”
 • 13. Anastasio – ”Rosso di rabbia”
 • 14. Alberto Urso – ”Il sole ad est”
 • 15. Marco Masini – ”Il confronto”
 • 16. Paolo Jannacci – ”Voglio parlarti adesso”
 • 17. Rita Pavone – “Niente (Resilienza74)”
 • 18. Michele Zarrillo – ”Nell’estasi o nel fango”
 • 19. Enrico Nigiotti – ”Baciami adesso”
 • 20. Giordana Angi – ”Come mia madre”
 • 21. Elettra Lamborghini – ”Musica (E il resto scompare)”
 • 22. Junior Cally – ”No grazie”
 • 23. Riccardo “Riki” Marcuzzo – ”Lo sappiamo entrambi”

 

 

latvia_smallLettland: Supernova


Det blir sångerskan Samanta Tīna med bidraget ”Still Breathing” som kommer att få representera Lettland i Eurovision 2020. Det avgjorde tv-tittarna i finalen i uttagningen Supernova som hölls den 8:e februari.

Det var inte första gången som Samanta Tīna tävlade i den lettiska uttagningen, utan under de senaste åren har hon haft med hela åtta bidrag utan att vinna. I år slog hon sig samman på låtkskrivarisdan med sångerskan Aminata, som själv gjorde stor succé för Lettland i Eurovision 2015, och det visade sig vara ett lyckat samarbete eftersom det tog sig hela vägen till seger!

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Till skillnad från tidigare upplagor i Supernova hade årets omgång bara en enda finalkväll med nio tävlande. Dessa hade valts ut efter en nationell antagning som följde en live-audition där en jury fick välja ut startfältet. Men i själva finalen hade juryn ingen makt, utan det var bara tv-tittarna som bestämde vinnaren. Så här blev sluttabellen:

 1. Samanta Tīna – ”Still Breathing
 2. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats
 3. ANNNA – ”Polyester
 4. Miks Dukurs –I’m Falling For You
 5. Bad Habits – ”Sail With You
 6. Seleste – ”Like Me
 7. Edgars Kreilis – ”Tridymite
 8. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart
 9. DRIKSNA – ”Stay

 

 

malta_smallMalta: X Factor (artistval)


Efter en höst med kvalprogram och därefter fyra liveshower avgjordes till sist finalen i Maltas X Factor 2020. Vinnaren blev sångerskan Destiny Chukunyere, som därmed kommer att få representera Malta i Eurovision 2020. Destiny har tidigare representerat Malta i Junior Eurovision 2015 med bidraget Not My Soul som också vann det årets tävling. Nu kliver hon upp till stora Eurovision för sitt hemland.

Under finalen valdes bara tävlingsartisten ut medan bidraget utses i en intern process under de kommande veckorna. Med anledning av detta bjöd inte finalen på någon ny Eurovisionlåt till Rotterdam. Men för att få ett smakprov på hur Destiny låter kommer här ett av de framträdanden som hon gjorde under sändningen:

 

Så var artistfinalen

Malta valde för ett andra år artist genom uttagningen X Factor. Efter tre månader av auditions och diverse kvalprogram utsågs 12 tävlande, fördelade på tre artister i fyra kategorier, som fick tävla i liveprogrammen. Där röstades deltagare efter deltagare ut innan det till sist bara var fyra tävlande kvar. Det var tv-tittarna som till sist utsåg vinnaren. Så här blev totaltabellen:

 

 

Övriga heats och semifinaler

iceland_smallIsland: Söngvakeppnin – semi 1


Den första semifinalen i Islands Söngvakeppnin 2020 är avklarad. Efter att bidragen framförts och tittarna hade röstat klart blev resultatet att musikgruppen DIMMA med bidraget “Almyrkvi“ och duon Ísold & Helga med bidraget “Klukkan tifar“  blev de två akter som röstats vidare till finalen. Det här betyder också att nedanstående tre bidrag är utslagna från tävlingen (om de inte blir erbjuden en eventuell jokerplats i finalen*):

 • Brynja Mary – “Augun þín“
 • Elísabet – “Elta þig“
 • Kid Isak – “Ævintýri“

 

* Vi vet inte om någon av de utslagna bidragen har möjlighet att bli juryns wildcard i finalen. Om något sådant delas ut blir det i så fall offentliggjort först efter nästa semifinals avgörande.

 

 

lithuania_smallLitauen: Pabandom iš naujo – semi 2


Då var den andra semifinalen i Litauens Pabandom iš naujo avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 • 1. Monika Marija – If I Leave” (12 + 10 = 22p)
 • 2. Moniqué – Make Me Human” (10 + 12 = 22p)
 • 3. Meandi – DRIP” (8 + 6 = 14p)
 • 4. The Backs – Fully (6 + 8 = 14p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Inför semifinalen lämnade sångerskan Evgenya Redko återbud på grund av att hon drabbats av ryggmärgsbråck. Inget bidrag ersatte hennes plats och det blev anledningen till varför åtta och inte nio bidrag tävlade i denna semifinal.

 

 

Norge: Norsk MGP – heat 4


I det femte och sista heatet i Norsk Melodi Grand Prix 2020 blev det sångerskan Liza Vassilieva med bidraget “I Am Gay” som tv-tittarna valde att rösta vidare till finalen den 15:e februari. Vinnaren i detta heat representerar Nordnorge.

I programmet medverkade också sångerskan Tone Damli med sitt tävlingsbidrag Hurts Sometimes”. Även om hon är en av de tävlande artisterna i årets norska startfält är hon samtidigt en av fem artister som är direktkvalificerad till finalen. Därför uppträdde hon utom tävlan denna gång.

 

Hela resultatet

Bidragen möttes i total tre dueller, där tittarna hade all makt att avgöra resultatet. De två första duellerna var grunddueller där respektive vinnare sedan möttes i “gullduellen” där vinnaren korades. Också den med tittarnas hjälp. Det ska tilläggas att grundduellerna lottades fram i direktsändningen.

Så här placerade sig alla bidragen i heatet (de fetmarkerade gick vidare till sista duellen/vann heatet):

 

Duell 1 (enl. startordning):

 1. Jenny Jenssen – Mr. Hello
 2. Elin & The Woods – We Are As One

 

Duell 2 (enl. startordning):

 1. Kevin Boine – Stem på mæ
 2. Liza Vassilieva – I Am Gay

 

Avgörande duell (enl. startordning):

 1. Elin & The Woods – We Are As One
 2. Liza Vassilieva – I Am Gay

 

Vilka tävlar i finalen?

I och med detta heats avgörande är nu finalstartfältet i Norsk MGP 2020 nu framröstat. Så här ser startfältet ut (i bokstavsordning efter artist):

 1. Akuvi – Som du er”*
 2. Didrik & Emil – Out Of Air”*
 3. Kristin Husøy – Pray for Me
 4. Liza Vassilieva – I Am Gay
 5. Magnus Bokn – Over The Sea
 6. Rein Alexander – One Last Time
 7. Raylee – Wild
 8. Sondrey – Take My Time”*
 9. Tone Damli – Hurts Sometimes”*
 10. Ulrikke Brandstorp – Attention”*

 

* Var direktkvalificerad tack vare urvalsjuryns val (innan heaten drog igång i januari).

 

 

poland_bigPolen: Szansa na Sukces – heat 2


Det andra heatet av Polens Szansa Na Sukces sändes på eftermiddagen den 9:e februari. De sju medverkande artisterna framförde varsin cover av en Eurovision-låt och därefter bestämde programmets tremannajury vem av artisterna som de vill se i finalen. Deras resultat blev:

 

Till final

 • Alicja Szemplińska – “To nie ja!”

 

Utslagna*

 • Aleksandra Nykiel – “Save Your Kisses For Me”
 • Damian Kulej – “Heroes”
 • Paulina Czapla – “Amar pelos dois”
 • Saszan – “Congratulations”
 • Stashka – “If I Were Sorry”
 • Weronika Curyło – “Dschinghis Khan”

 

* En av alla de utslagna artisterna har möjlighet att bli juryns wildcard i finalen. Den artist som eventuellt blir wildcard kommer att avslöjas under eller i samband med att det tredje heatet är avgjort.

 

 

Ukraina: Vidbir – semi 1


Då var den första semifinalen i Ukrainas Vidbir 2020 avklarad och vi har ett resultat. I programmet poängsatte juryn och tittarna bidragen, där vinnaren fick 8 poäng, tvåan 7 poäng osv. nedåt 6-1 poäng. Därefter lades summorna samman och de tre bidragen som fått högst totalpoäng gick direkt till final. Bidrag som hamnade på samma totalsumma rankades tittarnas poäng högre.

Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 • KRUTЬ – 99 (8 + 8 = 16p)
 • Go-A – Solovey (6 + 7 = 13p)
 • Jerry Heil – Vegan (7 + 6 = 13p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

PS: I programmet uppträdde också artisten Mélovin, som representerade Ukraina i Eurovision 2018. Här är ett klipp från hans framträdande.

 


 

Kommentera