Resultat helgens uttagningar: 21-23 februari 2020

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi resultatet för de uttagningar som pågick under föregående helg, utöver den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen. Denna gång blev det en något lugnare helg då endast tre direkt avgörande finaler samt en semifinal avgjordes.

För Sveriges del finns resultatet av den fjärde deltävlingen att ta del av här.

 

Finaler

Slovenien: EMA 2020


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i Sloveniens nationella uttagning EMA 2020 röstades Ana Soklič med bidraget “Voda” fram som vinnare i den avgörande duellen. Därmed blir det hon som får representera Slovenien i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Den slovenska EMA-finalen avgjordes i två omgångar. Först fick en tremannajury, bestående av Darje Švajger, Maja Keuc och Nuše Derende, rösta fram två av finalens tolv finalister till en duell. När det valet var gjort lämnades sedan makten över i tv-tittarnas händer för att slutligen rösta fram en vinnare. Det kan noteras att två av finalens tävlande (Parvani Violet med bidraget “Cupid” och Saška med bidraget Še kar lovim tvoj nasmeh) initialt hade röstats fram till finalen som wildcards via uttagningen EMA Freš, men ingen av dem gick vidare till duellen. Istället blev det Ana Soklič och den tidigare slovenska Junior-deltagaren Lina Kuduzović som fick duellera.

Finalen gästades också av duon Zala Kralj & Gašper Šantl som framförde låten med låtenMe and by boy. Denna duo var fjolårets (läs: 2019 års) slovenska Eurovisionrepresentant.

 

Alla resultat

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Ana Soklič – Voda, 54% av rösterna
 2. Lina Kuduzović – Man Like U, 46% av rösterna

 

Oplacerade i finalen (i bokstavsordning)

 

 

poland_bigPolen: Szansa na Sukces


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blev till sist Alicja Szemplińska med bidraget “Empires” som kommer att få representera Polen i Eurovision 2020. Detta stod klart i den avgörande finalen i den nationella uttagningen Szansa Na Sukces som avgjordes söndagen den 23:e februari.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Polen valde att byta strategi i år när de skulle välja artist och bidrag till Eurovisionen. Till en början fick en tremannajury bestämma tre artister som skulle få tävla i finalen. Detta avgjordes i tre heats där artister framförde olika covers och sedan röstades juryns favoriter in till finalen. Först då fick publiken komma med och tycka till, och även välja vinnaren.

I själva finalen hade juryn och tittarna lika makt att tycka till om valet och detta skedde genom att de delade ut poäng. Juryns respektive tittarnas favorit fick 5 poäng, tvåan 3 poäng och trean 1 poäng. Därefter lades poängen samman och vinnaren blev den med högst totalpoäng. Så här blev det:

 1. Alicja Szemplińska – “Empires”, 10 poäng
 2. Albert Černý – “Lucy”, 6 poäng
 3. Kasia Dereń – “Count on Me”, 2 poäng

 

 

Ukraina: Vidbir


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter två semifinaler avgjorde så Ukraina sin final av uttagningen Vidbir, där det blev gruppen Go-A med bidraget “Solovey” som fick högst totalpoäng efter att juryn och tittarna sagt sitt om resultatet. Därmed blir det de som får representera Ukraina i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Precis som i semifinalerna var det upp till programmets tremannajury och tittarna att tillsammans utse en vinnare. Juryn respektive tittarna rankade bidragen och varje ranking fick en viss poäng som sedan adderades samman. Vinnaren blev bidraget med högst totalpoäng, och i det här fallet var det ingen tvekan om vilket bidrag som skulle vinna (eftersom både jury och tittarna hade samma vinnare).

Så här ser det ut (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Go-A – Solovey (6 + 6 = 12p)
 2. KHAYAT – Call for Love (4 + 5 = 9p)
 3. KRUTЬ – 99 (5 + 4 = 9p)
 4. TVORCHI – Bonfire(2 + 3 = 5p)
 5. David Axelrod – Horizon (3 + 2 = 5p)
 6. Jerry Heil – Vegan (1 + 1 = 2p)

 

PS: Om två eller fler bidrag hamnade på samma totalsumma var det tittarnas ranking som räknades högre!

 

 

Övriga uttagningar

portugal_smallPortugal: Festival da Canção – semi 1


Den första semifinalen i Portugals Festival da Canção 2020 är avklarad och vi har ett resultat. Det var totalt åtta bidrag som tävlade och efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 


 

Kommentera