James Newman är Storbritanniens val i Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. År 2020 har BBC valt att helt fokusera sitt Eurovisionval internt, och efter många månaders letande har man äntligen hittat sin artist, eller åtminstone presenterat den artist som ska representera Storbritannien i Eurovision 2020.

Den 27:e februari presenterade brittiska BBC att det blir singer-songwritern James Newman med bidraget ”My Last Breath” som kommer att tävla för Storbritannien i Rotterdam. Låten har han gjort tillsammans med låtskrivarna Adam Argyle, Ed Drewett och Iain James. I samband med presentationen släpptes låten officiellt på olika streamingtjänster, och dessutom finns en musikvideo! Se den här nedan:

 

Vem är James Newman?

James Newman är en singer-songwriter från London i Storbritannien. Han är också bror till artisten och popidolen John Newman och de har tillsammans gjort låten ”Blame” ihop med Calvin Harris som blev succé direkt. Förutom att sjunga själv har James varit med och skrivit åt många andra artister i sin hittills musikkarriär och han har även varit featuring-artist till andra tracks. James har också vunnit en BRIT Award och varit Grammy-nominerad. Inte illa!

Nu tar James Newman steget upp på nästa scen, nämligen Eurovisions stora scen i Rotterdam i maj. Eftersom Storbritannien tillhör ”Big Five”, de länder som betalar mest pengar till EBU, slipper James kvala genom semifinalerna. Därför kan han redan nu börja förbereda sig för sitt framträdande i finalen den 16:e maj!

 

Vad har hänt?

Sedan det nya millenniet kom har Storbritanniens resultat i Eurovision varit minst sagt i total botten. Från att ha mer eller mindre dominerat tävlingen med idel topplaceringar har detta land totalt havererat musikaliskt och man har gått från topp till botten och stannat kvar där. De senaste fyra åren har brittiska folket låtits vara med och bestämma vem som årligen ska tävla för Storbritannien, men nu när ett nytt decennium kommit ändrade BBC på detta totalt.

Man annonserade nämligen redan i september 2019, om än väldigt kryptiskt, att man sökt samarbete med skivbolaget BGM UK för att hitta nästa Eurovision-representant. Enligt BBC har detta skivbolag en stark meritlista av att ta fram internationella hitlåtar, men hur detta sedan skulle utvecklas sades däremot inte. Det blev sedan många månaders total tystnad tills BBC den 27:e februari 2020 meddelade sitt val, dvs. vem som får tävla för Storbritannien i Rotterdam!

 


 

Kommentera