Inför Italiens San Remo-festival 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Mellan den 4:e och 8:e februari kommer Italien välja sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2020. Det sker som vanligt genom den traditionella San Remo-festivalen, som för övrigt firar 70-årsjubileum i år. Vad kan vi då förvänta oss av det som händer i årets säsong?

 

Startfältet

Vi börjar med att ta en titt på de artister som tävlar om en plats i Eurovision 2020

 • Achille Lauro – ”Me ne frego”
 • Alberto Urso – ”Il sole ad est”
 • Anastasio – ”Rosso di rabbia”
 • Bugo feat. Morgan – ”Sincero”
 • Diodato – ”Fai rumore”
 • Elettra Lamborghini – ”Musica (E il resto scompare)”
 • Elodie – ”Andromeda”
 • Enrico Nigiotti – ”Baciami adesso”
 • Francesco Gabbani – ”Viceversa”
 • Giordana Angi – ”Come mia madre”
 • Irene Grandi – ”Finalmente io”
 • Junior Cally – ”No grazie”
 • Le Vibrazioni – ”Dov’è”
 • Levante – ”Tiki Bom Bom”
 • Marco Masini – ”Il confronto”
 • Michele Zarrillo – ”Nell’estasi o nel fango”
 • Paolo Jannacci – ”Voglio parlarti adesso”
 • Piero Pelù – ”Gigante”
 • Pinguini Tattici Nucleari – ”Ringo Starr”
 • Rancore – ”Eden”
 • Raphael Gualazzi – ”Carioca”
 • Riccardo “Riki” Marcuzzo – ”Lo sappiamo entrambi”
 • Rita Pavone – “Niente (Resilienza74)”
 • Tosca – “Ho amato tutto”

 

Upplägg dag för dag

Så här ser schemat ut för uttagningen dag för dag (med reservation för ev. förändringar):


I första programmet, som sänds den 4:e februari, framförs 12 av 24 bidrag i Campioni-kategorin. En omröstning genomförs men ingen åker ut. Samma kväll framförs även fyra bidrag i Nykomlingskategorin, där två bidrag röstas vidare till semifinalprogrammet.


Dagen därpå, den 5:e februari, framförs resterande 12 Campioni-bidrag. Även här görs en omröstning men ingen åker ut. Samma kväll framförs även de sista fyra bidragen i Nykomlingskategorin, där två bidrag röstas vidare till semifinalprogrammet.


Under den tredje kvällen, den 6:e februari, framför respektive artist i Campioni-kategorin en cover på valfri tidigare San Remo-bidrag. Det genomförs en omröstning men inte nu heller leder den till någon utslagningsprocess. Samma kväll genomförs semifinalen i Nykomlingskategorin där lika delar jury- och tittarröstning avgör vilka två bidrag som går till Nykomlingsfinalen.


Den fjärde kvällen, 7:e februari, tävlar åter alla 24 Campioni-artister med respektive tilltänkt tävlingsbidrag. Pressens jury får rösta, men fortfarande åker ingen ut. Samma kväll koras också en vinnare i Nykomlingskategorin, men som tidigare nämnt får den vinnaren inte chansen att tävla i Eurovision 2020!


När det så är dags för det femte och avslutande programmet – själva finalen den 8:e februari, då avgörs det på riktigt vilken artist som ska vinna San Remo 2020 i Campioni-kategorin! Med lika delar jury- som tittarröstning avgörs först en topp tre av alla 24 bidrag, sedan utses vinnaren.

Om denna artist/grupp har meddelat sig villig att åka till Eurovision i Rotterdam så är det då klart med artist (och förhoppningsvis också tävlingsbidraget). I annat fall går stafettpinnen över till RAI som får utse en representant internt. Högst sannolikt kommer de då att välja någon av de som tävlat i San Remo, men det kan lika gärna bli någon utomstående artist.


 

Vad är nytt?

San Remo-festivalen avgörs för 70:e gången år 2020 och den kommer att hållas under fem kvällar i rad i februari 2020 mellan den 4:e och 8:e februari. Totalt kommer 24 akter tävla om segern i årets festival och samtliga dessa är i kategorin Campioni (Big Artists). Det är således bara dessa artister som Eurovision-representanten kommer att hämtas från. Ifjol höll TV-bolaget RAI dörren öppen för två platser från nykomlingskategorin, vilket bl.a. gjorde att sångaren Mahmood gick och vann som jokern i leken. Men någon ny sådan joker är alltså inte att vänta anno 2020.

Annars väntar en spännande tävlingsvecka och om Italien ska lyckas hitta en artist som kan nå lika högt som Mahmood gjorde ifjol (silverplats). Och kanske till och med en placering högre upp än så…

 


 

Kommentera