Delvis svenskskriven låt för Frankrike i Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan i mitten av januari har det stått klart att Frankrike kommer att representeras av den 30-åriga sångaren Tom Leeb. Drygt en månad senare har hans tävlingsbidrag officiellt presenterats. Teamet bakom låten är bland andra upphovspersonerna bakom Eurovision-succéer som ”Euphoria”, ”Too Late For Love” och ”J’ai cherché”!

Vi talar såklart om Thomas G:son och Peter Boström som tillsammans med sångaren John Lundvik (som representerade Sverige i Eurovision 2019) har slagit sig samman med den franska artisten Amir Haddad, Lea Ivanne och representanten Tom Leeb för att ta fram det franska Eurovisionbidraget 2020. Bidraget heter ”The Best in Me” och framförs på både engelska och franska, dock är mestadels på engelska.

Själva låten framfördes officiellt för första gången vid en tillställning vid Eiffeltornet i Paris på kvällen den 16:e februari.

 

Internval för Frankrike


Det var redan under sommaren 2019 som France Télévisions, enligt Eurovision.tv, började planera sitt val för Eurovision 2020. Man ville kraftsamla för att hitta den bästa kandidaten för tävlingen, vilket bland annat gjorde att man bröt mot sin egen heliga regel och bjöd in såväl franska men denna gång också icke-franska låtskrivare som fick skicka in bidrag. Därefter tog en kommitté över arbetet och fick välja ut den bäst lämpade kandidaten, i det här fallet föll valet på Tom Leeb. Nu är både artist och bidrag officiellt presenterade!

Sedan ska det tilläggas att det är högst ovanligt att fransmännen tar hjälp utifrån för att hitta sitt Eurovision-bidrag. Vi hittar två exempel i modern tid. Det första var 2004 års bidrag À chaque pas som artisten Jonatan Cerrada, som framförde bidraget, gjorde ihop med Ben ”Jammin” Robbins och Steve Balsamo. Det andra exemplet är 2013 års bidrag L’enfer et moi, som Amandine Bourgeois framförde, som gjordes av duon Boris Bergman och David Salkin.

 

Vem är Tom Leeb?

Det är 30-åriga Tom Leeb är en relativt okänd artist. Så sent som i september 2019 släppte sitt debutalbum Recollection, där låten ”Are We Too Late” har blivit riktigt populär med över 25 miljoner visningar på YouTube – inte illa! Förutom sången har Tom också arbetat med teater och dessutom gör han och vännen Kevin Levy olika komiska inslag på deras gemensamma YouTube-kanal. Nu blir det däremot andra scener som gäller för Tom Leeb eftersom att han får äran att representera Frankrike i Eurovision 2020.

 


 

Kommentera