Upplägget – program för program – under Mello 2020

MELODIFESTIVALEN 2020. Nu har vi fått besked från SVT hur tävlingsreglerna för Melodifestivalen 2020 kommer att se ut. Och mycket känns igen från ifjol.

 

App- och telefonröstning blir åtta röstningsgrupper

Till och börja med kan vi berätta att det poängsystem som SVT införde ifjol är kvar även i år. Det innebär alltså att röstningen bara sker genom Melodifestivalens app och telefonröstning. Appen har precis som tidigare sju åldersgrupper medan telefonröstningen räknas som den åttonde röstningsgruppen i kategorin ”okänd ålder”. För att rösta i appen behöver du därför ange din ålder.

I alla program, utom finalen, har tittarna hela makten att avgöra resultatet. Först i finalen kliver åtta internationella jurygrupper in i leken och då minskas tittarnas makt till 50 procent. Men trots det finns det mycket att säga till om.

 

Röstningsgruppernas rankingar & poäng

I alla program rankas respektive röstningsgrupps favoriter från första till sista plats, där rankingen sedan omvandlas till poäng. I deltävlingarna omvandlas första plats till poäng 12, andra plats till poäng 10, tredje plats till poäng 8, osv. nedåt 6, 4, 2 och 1 poäng. I finalen är det samma poängskala med skillnaden att skalan adderas med poängen 7, 5 och 3 för att tio bidrag får poäng från varje röstningsgrupp.

När det är dags för Andra chansens dueller är poängskalan minskad till endast poängen 1 och 0. Detta för att det bara är två bidrag som möts i varje duell.

 

Hur många gånger kan jag rösta per program?

Om du röstar via appen kan du lägga upp till fem röster per bidrag och sändning.

Genom telefonröstningen har varje bidrag varsitt 099-nummer som du kan ringa till under sändningen. Det ena numret kostar 3,60 kr per samtal och det andra 9,90 kr per samtal (där 9,20 kr går till Radiohjälpens insamling). Du kan ringa till respektive 099-nummer från samma telefon som mest 20 gånger per sändning.

OBS! Det går inte att SMS-rösta!

 

Upplägg för deltävlingarna

I var och en av de fyra deltävlingarna tävlar sju bidrag om två platser i finalen respektive Andra chansen. Det är bara röstningsgrupperna som avgör vilka som ska gå vidare, och så här går det till:

– Först framförs de sju bidragen samtidigt som tittarröstningen är igång.

– Därefter pausas röstningen tillfälligt och resultatet läses av. Topp 5 tävlar vidare, övriga två bidrag åker ut.

– En ny kortare röstningsomröstning äger rum.

– De två bidragen som fått högst och näst högst totalpoäng efter den första och andra omgången går direkt till final.

– Bidragen som fått den tredje och fjärde högsta totalpoängen går till Andra chansen.

– Bidraget som fått femte högst totalpoäng åker ut.

Efter sändningen kommer SVT att redovisa hur många tittarröster bidragen på femte, sjätte och sjunde plats fick. Däremot hålls övriga bidrags placeringar (etta/tvåa och trea/fyra) inkl. hur stort tittarstödet var till dessa hemligt till dess att finalen är avklarad. Detta för att inte påverka deras resa i Andra chansen och Finalen utifrån vem som fick mest stöd etc.

 

Upplägg för Andra chansen

I Andra chansen tävlar åtta bidrag om fyra platser i finalen. Samtliga dessa bidrag har kommit på tredje och fjärde plats i deltävlingarna. Inför programmet kommer SVT att allokera in de åtta tävlande i fyra dueller, där ett bidrag på tredje plats möter ett bidrag på fjärde plats. Duellerna går sedan till på följande sätt:

– Bägge bidragen i en duell framförs, samtidigt som tittarröstningen är igång. Bidragen har startnummer 1 eller 2.

– Därefter hålls en kortare snabbgenomgång innan duellen avslutas och resultatet läses av.

– Varje tittargrupps respektive vinnare ges 1 poäng. För att vinna duellen krävs att ha fått minst 5 av 8 poäng.

– Skulle duellen sluta oavgjord kommer bidraget med flest antal röster vinna.

OBS! Det är fyra dueller i programmet varför det också blir fyra vinnare som tar sig till final.

 

Upplägg för Finalen

Finalen i Friends Arena i Stockholm kommer att ha 12 bidrag som gör upp om segern, varav åtta har gått direkt från deltävlingarna och fyra från Andra chansen. Resultatet avgörs som tidigare nämnt av tv-tittarnas åtta röstningsgrupper och åtta internationella jurygrupper.

Det börjar med att alla finalbidrag framförs, samtidigt som tittarna kan rösta. Därefter avlägger jurygrupperna sina poäng samtidigt som tittarna kan fortsätta rösta. Först när juyerna har meddelat sina besked stänger slussarna för tittarnas röstningsgrupperna och resultatet läses av. Den poäng som respektive bidrag får av tittarna* adderas på juryns poäng. Vinnaren blir bidraget som har högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom och blir bidraget som representerar Sverige i Eurovision 2020.

 

Poängfördelningen

Var och en av de åtta jurygrupperna och de åtta tittargrupperna delar ut poäng till tio av finalens tolv tävlande med summorna (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Maxpoängen ett bidrag kan få från juryerna respektive tittarna är 96 poäng (samtliga 12-poängare). Den maximala totalsumman kan således bli 192 poäng.

 


2 kommentarer

 1. Ulf Nilsson skriver:

  Hur kunde Linnea säga att Dotter skulle vinna om hon fick 72 poäng av tittarna? Då skulle dom ju hamna på samma poäng! Med vänlig hälsning, Ulf

  • Lukas skriver:

   Hej Ulf, Lukas från ESC-Panelen här!

   Detta måste nog ha varit nånting Linnea kanske missade för stunden. Men å andra sidan, vid samma poäng skulle det i så fall koka ner till antalet totala röster mellan de två. Eventuellt skulle det ha talat till Dotters fördel, men i skrivande stund vet vi inte. Förhoppningsvis kommer de slutliga siffrorna publiceras snart, vilket kan ge svar på detta.

   / Lukas


 

Kommentera