Melodifestivalen 2020: Lär känna de tävlande artisterna i den första deltävlingen

MELODIFESTIVALEN 2020. Nu på lördag (1:a februari) avgörs den första deltävlingen i Melodifestivalen 2020. Sju artister tävlar om platser i Andra chansen och finalen, och i den här artikeln får du en sammanfattning om hela startfältet!

OBS! De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artist. Nu kör vi 🙂

 


Felix Sandman föddes den 25:e oktober 1998 på Värmdö utanför Stockholm. Han slog officiellt igenom med gruppen FO&O (som från början hette The Fooo och The Fooo Conspiracy), en grupp som sattes ihop år 2013 då Felix bara var 15 år gammal. De fick snabbt en stor succé bland annat efter att de fick vara förband åt stjärnan Justin Bieber. Samarbetet inom FO&O höll fram till 2017 efter att de tävlat i Melodifestivalen samma år med låten Gotta Thing About You som tog dem till final.

Sedan dess har Felix satsat helhjärtat på sin solokarriär, där han bland annat tävlade i Melodifestivalen 2018 med låten Every Single Day som tog honom till final via Andra chansen och en hedrande andraplats. Samma år släpptes debutalbumet Emotions Han har även skådespelat i Netflix’ succéserier Störst av allt och Quicksand.

Nu är Felix tillbaka i Melodifestivalen och denna gång tävlar han med låten “Boys With Emotions”. Bidraget han har varit med och gjort tillsammans med Tony Ferrari, Parker James, Peter Thomas, Philip Bentley och Nicki Adamsson. Felix’ låtskrivarteam har skrivit många låtar till andra stora internationella stjärnor – inte illa!

 


Malou Prytz föddes den 6:e mars 2003 i Ryd i Småland. Hennes musikkarriär startade så sent som 2019 då hon var en av de tävlande i Melodifestivalen. Bidraget hette I Do Me och eftersom att ingen visste vem Malou var då var hon ingen av förhandssnackisarna att ta sig till final. Men det blev helt tvärtom då Malou, blott 15 år (men fyllde 16 ett antal veckor senare) tog sig direkt till finalen i Stockholm. Där blev det förvisso en sistaplats i protokollet, men nu var hon såpass välkänd att karriären kunde börja. Till sommaren 2019 släpptes EP:n Enter (lyssna på låtarna här) innehållandes fem nya singlar samt “I Do Me”.

Under hösten 2019 började Malou gymnasiet samtidigt som hon åter har fått en plats i Melodifestivalen. Den här gången tävlar hon med låten “Ballerina” och den har beskrivits som en “modern arenalåt som handlar om att stå på egna ben”. Låten är gjord av trion Thomas G:son, Peter Boström och Jimmy Jansson.

 


Duon OVÖ (förkortning för Om Vi Överlever) består av de två hiphop-veteranerna Nicky ”Ivory” Osenius Kouakou och Jaouli ”Finess” Akofely. De växte upp i Hässelby och Vällingby i Stockholm och har varit bästa vänner i 20 års tid. Innan de bestämde sig för att göra musik ihop hade bägge två egna karriärer vid sidan om. 2017 startade de samarbetet OVÖ som lett till hitsinglar som Zara Larsson”, ”Hon är aldrig nöjd ochKvicksand. Musiken beskriver de som en blandning av pop, afrobeat och afrikansk dansmusik.

Nu debuterar de tillsammans i Melodifestivalsammanhanget med låten “Inga Problem”. Bidraget har gjort tillsammans med Nicholas Frandsen och Lukas Nathanson.

 


Robin Bengtsson föddes den 27:e april 1990 i Revesjö i Svenljunga. Publikt slog han igenom i Idol 2008 där han tog sig från audition till veckofinaler, men åkte ut precis innan finalen. Med bronsmedaljen säkrad började han sakta men säkert släppa musik om än i en mindre omfattning. 2013 provade han att byta artistnamn men bytte snabbt tillbaka igen till det har har idag.

2016 deltog Robin Bengtsson i Melodifestivalen med låten Constellation Prize, som tog honom till en femteplats i finalen. Året därpå var han tillbaka igen med låten I Can’t Go On och denna gång gick det hela vägen till seger. Robin fick därför representera Sverige i Eurovision, som hölls i Kiev det året, där han åter fick en femteplats i resultatet.

Efter två års uppehåll från Mello-livet är nu Robin tillbaka igen i bubblan, och denna gång med låten “Take A Chance” som är gjord av trion Jimmy Jansson, Karl-Frederik Reichhardt och Marcus Winther-John.

 


Sonja Aldén föddes den 20:e december 1977 i St Albans i Storbritannien. Hon växte upp i Huddinge utanför Stockholm och har hållit på med musik mer eller mindre hela livet i olika sammanhang. Bland annat har hon varit låtskrivare till sig själv och andra artister, och i framförallt Melodifestivalen har hon gjort sig ett känt namn. Där har hon tävlat totalt tre gånger: 2006 med etnopoplåten Etymon (femma i deltävling), 2007 med balladen  För att du finns (sexa i final, gick via Andra chansen) och 2012 med balladen I din himmel (sexa i deltävling). Förutom dessa bidrag har Sonja också tävlat som låtskrivare för Shirley Clamps Att älska dig (2005) och The Poodles Night of Passion (2006). Dessutom var hon en del av Litauens körsång i Eurovision 2005.

Nu efter många års väntan är Sonja Aldén tillbaka i Melodifestivalen igen. Den här gången tävlar hon med låten “Sluta aldrig gå” som hon gjort med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias. Själva låten kommer enligt uppgifter att gå i liknande stil som hennes två senaste bidrag, men med mer puls och styrka.

 


Suzi Estera Pancenkov, här mer känd som artisten Suzi P, föddes den 11:e december 2002 i Bjuv. Publikt slog hon igenom som 15-åring då hon började lägga upp videoklipp i sociala medier där hon framförde olika covers, vilka snabbt fick stor viral spridning. Ifjol, 2019, släppte Suzi sina första låtar Shunon“, “Flax och Livin’ La Vida, och samma sommar medverkade hon även i SVT:s sommarlovsmorgon. Detta skapade vissa krigsrubriker i kvällstidningarna på grund av innehållet i låtarna. Men mer farligt än så var det inte.

Nu år 2020 debuterar Suzi P i Melodifestivalen med låten “Moves” som beskriv som “en kaxig poplåt som handlar om Suzis kärlek till musiken och dansen”. Bidraget har Suzi har varit med och gjort tillsammans med Joy Deb, Aniela Eklund, Malou Ruotsalainen, Chanel Tukia och Kenny Silverdique.

 


The Mamas slog igenom i Melodifestivalen 2019 då de körade bakom John Lundviks Too Late For Love från deltävling till final i Melodifestivalen och sedan även på plats i Eurovision i Tel Aviv. Det var sångerskan Paris Renita som drog ihop gruppen på initiativ av John Lundvik som sökte den bästa uppbackningen på scenen i låten. Paris valde ut tre andra sångerskor: Lolou Lamotte som slog igenom i Idol 2008 och hon var också sidekick åt Behrang Miri när han tävlade i Melodifestivalen 2013, Dinah Yonas Manna som även hon körat bakom andra artister tidigare (bl.a. Jonas Gardell i Melodifestivalen) och Ashley Haynes som valde att avsluta sitt jobb i USA för att helhjärtat ägna sig åt The Mamas i Sverige.

Efter Eurovision valde tjejerna att fortsätta samarbetet även om gruppens grundare Paris Renita inte kunde vara med på grund av andra åtaganden. Den kvarvarande trion fortsatte därför på egna ben under hösten med att turnera med både John Lundvik och även med sin egna repertoar. Och nu ett år efter att de backade upp John Lundvik blir det The Mamas själva som får stå i rampljuset i Melodifestivalen då de ställer upp som en egen akt. Deras bidrag heter “Move” och den är gjord av Melanie Wehbe, Patrik Jean och Herman Gardarfve. Själva låten beskriv som “en glädjefylld poplåt med gospelinslag med ett budskap som kretsar kring gemenskap”.

 

Till sist

Vem eller vilka av dessa sju artister hoppas du på mest inför lördag? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera