Lettland skrotar semifinaler i Supernova 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det blir alltså bara en enda finalkväll som avgör vilket bidrag som ska tävla för Lettland i Eurovision 2020. Inom några dagar beräknar lettiska tv-bolaget LTV offentliggöra vilka bidrag som valts ut men redan nu finns listan ute på de låtar som tävlar om en plats i finalfältet.

Arbetet att välja ut finalbidragen görs av en jury som nu har totalt 26 bidrag att välja bland. Av dessa kommer bara åtta bidrag få tävla i den nationella finalen, något som LTV bekräftade den 9:e januari 2020. Vi berättar mer om upplägget lite längre ned i artikeln.

 

Startfältet som juryn kan välja bland

Bidragen som valts ut till juryns slutrunda kommer från den nationella antagning som hölls i höstas. Den inbringade rekordmånga bidrag, 126 för att vara korrekt, vilka därefter har genomgått granskning där de bästa framfördes under en live-audition. Det är också från den som juryn gör sitt slutval. LTV har valt att släppa framträdandena från den på sin YouTube-kanal.

De bidrag som juryn har att välja på är (listade i bokstavsordning efter artist):

 

  1. Aivo Oskis – ”Dive Deep
  2. Alekss Silvers – ”Again
  3. Alise Haijima – ”Me Me Song
  4. Annemarija Moiseja – ”Undo
  5. ANNNA – ”Polyester
  6. Antra Stafecka & Atis Ieviņš – ”Coming Over
  7. Audiokvartāls – ”Connection
  8. Bad Habits – ”Sail With You
  9. DRIKSNA – ”Stay
  10. Edgars Kreilis – ”Tridymite
  11. Elizabeth Gaile – ”For You
  12. Katrīna Bindere – ”I Will Break Your Heart
  13. Katrīna Dimanta – ”Heart Beats
  14. Laika Upe – ”All My Roads
  15. Liva – ”Not That Important To You
  16. Madara – ”Māras zeme
  17. Maia – ”Make It Real
  18. Markus Riva – ”Impossible
  19. Miks Dukurs –I’m Falling For You
  20. Rūta Ķergalve – ”Izgaismots
  21. Sabīne Blūma-Blūmane – ”Beauty Will Save The World
  22. Samanta Tīna – ”Still Breathing
  23. Seleste – ”Like Me
  24. Shanti – ”Voices In My Mind
  25. Signe & Janis – ”Inner Light
  26. Toms Kalderauskis – ”Be My Truth

 

Återkommande artister

Det finns ett flertal artister här ovan som känns igen från förr, inte minst Markus Riva som lyckats vara i samtliga lettiska finaler sedan år 2014, utom 2017, – utan att vinna! Denna gång har han slagit sig samman med artisten Aminata (som själv representerade Lettland 2015 som artist, då för övrigt Markus Riva kom tvåa i nationella finalen, och 2016 som låtskrivare) på låtskrivarsidan. Ett annat välkänt namn är sångerskan Samanta Tīna som tidigare medverkat med hela åtta bidrag i den lettiska uttagningen. Även hon har samarbetat med Aminata gällande årets bidrag.

Artisten Edgars Kreilis har också blivit utvald av juryn i slutskedet. Han har funnits med på artistsidan varje år sedan 2017, där han tagit sig till final två gånger och kommit sexa bägge gångerna. Första gången åkte han dock ut redan i sitt heat.

Sedan finns ytterligare två artister som har möjlighet att göra comeback. Det handlar om Madara som senast tävlade i Supernova 2018 samt Katrīna Dimanta, som vann den lettiska uttagningen 2014 som en del av gruppen Aarzemnieki och som nu tävlar som soloartist.

 

Tävlingsupplägget

År 2020 blir det det sjätte året i rad som lettisk TV använder sig av Supernova som uttagning till Eurovision. I vanliga fall brukar uttagningen innehålla heats och/eller semifinaler inför finalen, men dessa skrotas helt i år till förmån för en enda finalkväll. En annan nyhet är att det är bara tittarröstning som kommer att avgöra resultatet i finalen. Det kommer förvisso vara en jury som utser finalbidragen, men därefter får tittarna hela ordet! Sedan får vi se om det blir ytterligare förändringar när det väl vankas final den 8:e februari!

 


 

Kommentera