Allt du behöver veta inför semifinallottningen i ESC 2020

EUROVISION 2020. Nu på tisdag (28:e januari) kl. 16:10 CET genomförs semifinallottningen till Eurovision 2020 i Rotterdam. I denna artikel berättar vi mer om vad som sker under lottningen samt hur EBU och dess röstningspartner Digame har fördelat länderna inför lottningen.

 

Var kan jag följa sändningen?

Sändningen genomförs från stadshuset i Rotterdam med årets Eurovisionprogramledare Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit som programledare. Det kommer att gå att följa lottningen live via Eurovision.tv:s streaming, men även vi kommer att liveuppdatera om den här på hemsidan! Innan själva lottningen drar igång sker en mindre ceremoni där fjolårets värdstad Tel Aviv officiellt överlämnar tävlingsansvaret till nuvarande värdstad Rotterdam.

 

Varför genomförs lottningen?

I Eurovision 2020 deltar 41 länder. Alla kommer dock inte tävla i finalen, utan till en början måste 35 länder kvala genom semifinalerna. För att göra en rättvis fördelning av länderna till bägge semifinalerna väljer EBU att lotta in dem istället för att en producent avgör saken. Denna form av lottning har genomförts varje år sedan 2008, då tävlingen införde två semifinaler. Kvalländerna tävlar sedan om 20 finalplatser, tio från respektive semifinal.

Sedan återstår 6 länder som inte behöver kvala om finalplatser utan som redan är direktkvalificerade till finalen. Dessa länder är ”Big Five”-gänget Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, samt årets värdland Nederländerna. Även om de slipper delta i semifinalerna måste de ändå vara med och rösta i minst en av de två semifinalerna.

 

Hur går lottningen till?

Lottningen går till som så att de 35 länderna har delats upp i fem för-grupper och utifrån dem lottas sedan länderna in i semifinalerna. Varje för-grupp består av länder som de senaste åren har haft liknande röstningsmönster i tävlingen, och under lottningen splittras sedan varje grupp i två. Detta för att alla länder som röstar ungefär likadant inte ska kunna tävla i samma semifinal. Gruppindelningen är gjord av EBU:s röstningsparter Digame och ser ut som följer:

 


Grupp 1:


 • Albanien
 • Kroatien
 • Nordmakedonien
 • switzerland_smallSchweiz
 • serbia_smallSerbien
 • Slovenien
 • austria_smallÖsterrike

Grupp 2:


 • australia_smallAustralien
 • denmark_smallDanmark
 • estonia_smallEstland
 • finland_smallFinland
 • iceland_smallIsland
 • norway_smallNorge
 • sweden_smallSverige

Grupp 3:


 • Armenien
 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • Georgien
 • Moldavien
 • Ryssland
 • Ukraina
 • belarus_smallVitryssland

Grupp 4:


 • Bulgarien
 • cyprus_smallCypern
 • Grekland
 • malta_smallMalta
 • portugal_smallPortugal
 • romania_smallRumänien
 • San Marino

Grupp 5:


 • belgium_smallBelgien
 • ireland_smallIrland
 • Israel
 • latvia_smallLettland
 • lithuania_smallLitauen
 • poland_bigPolen
 • Tjeckien

 

Notering: EBU:s referensgrupp kan ge specialtillstånd till länder vars TV-bolag inte har möjlighet att sända eller delta i en viss semifinal. Inför årets lottning har inget land begärt sådant tillstånd, åtminstone inte enligt den information som Eurovision.tv publicerade den 25:e januari.

 

Vad händer efter lottningen?

När lottningen är över har samtliga 35 semifinalländer fördelats in i de två semifinalerna; totalt 17 respektive 18 länder per semifinal. Vilken semi som får flest tävlande är inte känt. Alla länder kommer även att ha fördelats in i varsin semifinalhalva, som just då specifikt talar om vilken dag varje land förväntas göra sin första repetition i maj månad.

Semifinaluppdelningen, och även halvindelningen, är sedan en viktig pusselbit i när startordningen ska sättas. Detta för att tävlingsproducenterna måste utgå ifrån hur den blev, även om de sedan kommer att vara fria att att sätta länderna inom varje semifinalhalva i vilken ordning de vill.

Själva startordningen för semifinalerna sätts inte vid lottningen, utan den görs först i perioden efter att alla tävlingsländer valt artist och bidrag. Med all förmodan blir den officiell först i andra hälften av mars eller i början av april.

 


 

Kommentera