6 av 10 bidrag släppta inför Australiens final 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Följetongen kring Australiens nationella uttagning 2020 fortsätter då SBS nu officiellt har presenterat och släppt 6 av de tio finalbidragen. Dessutom har två av finalens gästartister presenterats.

 

Vad har hänt?

Under november och december 2019 presenterade australiensiska TV-bolaget SBS tio artister som ska tävla i 2020 år australiensiska Eurovision-uttagning. Drygt en månad efter att de fyra sista artisterna meddelats kommer nu besked om vilka bidrag som respektive artist ska tävla med. Däremot är i skrivande stund endast 6 av 10 finalbidrag officiellt presenterade (och släppta i studioversioner). Det saknas information om vilken låtar som Didirri, Jaguar Jonze, Montaigne och Vanessa Amorosi ska framföra. Så här ser det ut för övriga startfältet:

 

Vi får anledning att återkomma till så snart resterande fyra bidrag släpps!

 

Två välkända artister gästar finalen

Förutom de tio som tävlar kommer finalen även att gästas av två välkända profiler. Till en början handlar det om fjolårets australiensiska representant Kate Miller-Heidke, som dels kommer att framföra sin Zero Gravity och dessutom kommer hon även att ingå i programmets röstande jury. En annan artist som också gästar finalen är 2016 års australiensiska Eurovision-representant Dami Im som kommer att uppträda med en helt ny låt.

 

Upplägg

För andra året på raken kommer Australien att utse artist och bidrag genom den nationella finalen Eurovision – Australia Decides. Den kommer att hållas på Gold Coast Convention and Exhibition Centre den 8:e februari kl. 19:30 lokal tid. För Sverige innebär kl. 10:30 på förmiddagen. Kvällen före finalen, den 7:e februari, hålls finalens genrep då juryn i hemlighet avlägger sina poäng. Först i direktsändningen den 8:e februari läggs juryns poäng samman med tv-tittarna och en vinnare koras. Denne artist kommer att representera Australien i Eurovision 2020.

Programledare för finalen blir radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst.

 

Fakta om startfältet

Casey Donovan är välkänd på hemmaplan, bland annat efter sin seger i Australiens Idol 2004 då hon endast var 16 år gammal. Därefter har hon synts till på bland annat musik- och musikalscenen bland mycket annat.

Diana Rouvas är en 35-årig grekisk-australiensisk sångerska som deltagit två gånger i The Voice i Australien och vunnit den senaste gången (2019). Genom åren har Diana släppt några singlar men det verkar inte ha blivit mer än så än så länge…

Didirri är en artist vars debut-EP, som har titeln Measurements, har streamats över 30 miljoner gånger! I och med att Didirri blivit en såpass populär artist har det blivit en hel del spelningar på många olika festivaler runt om i världen.

iOTA är en mångsysslare inom branschen som både sångare, låtskrivare, skådespelare m.m. Han har synts på alla möjliga scener och i filmer och har belönats med en rad utmärkelser för bland annat bästa album.

Jack Vidgen är en 22-årig sångare som år 2011 vann den femte säsongen av Australiens Talang. I och med det blev han signad av ett skivbolag och gav ut musik åren 2011-2012. Men pressen blev för stor och han valde att lämna musiken innan han först sommaren 2019 återvände till rampljuset med tävlan i australiensiska The Voice.

Jaguar Jonze började med musiken vid 19 års ålder i sorgen efter att en nära vän nyss hade avlidit. Hon köpte sin första gitarr på infall och började skriva egna låtar. Hittills är bara en låt släppt men en debut-EP är planerad.

Jordan-Ravi är singer-songwriter. Redan vid 6 års ålder lärde sig spela gitarr och han har hållit på med musiken sedan dess. Sedan 15 års ålder har han satsat helhjärtat på att få uppleva sin dröm som är att ge ut musik och stå på scener.

Mitch Tambo, som är hans fullständiga namn, är en artist som blandar det traditionella med det moderna. På hemmaplan har han gjort sig ett känt namn via sin medverkan i Australiens motsvarighet till Talang.

Montaigne är ett artistnamn för Jessica Alyssa Cerro. Hon är en 24-årig sångerska och en av de större namnen inom australiensisk indiemusik. Hon har fått en hel del nomineringar för tidigare musik, bland annat för debutalbumet Glorious Heights som släpptes 2016.

Vanessa Amorosi är en välkänd australiensisk sångerska, som sedan förra decenniet sålt över två miljoner skivor över hela världen.

 


 

Kommentera