Eurovision 2020: Maltas X Factor närmar sig live-avgöranden

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan i oktober har Maltas nationella TV-bolag PBS haft igång sin andra säsong av X Factor, uttagningen som ska utse Maltas representant till Eurovision 2020. Nu i januari övergår tävlingen från auditions och andra gallringar till livemoment.

 

Vad har hänt?

I oktober 2019 bekräftade PBS att man för ett andra år kommer att använda sig av uttagningen X Factor Malta som nationell artistuttagning för Malta till Eurovision i Rotterdam. Ifjol, 2019, lyckades man väl i Eurovision då sångerskan Michaela tog Malta till en efterlängtad Eurovision-final med låten Chameleon, något landet inte upplevt sedan Ira Loscos Walk On Water i Stockholm 2016.

Sedan detta blev officiellt har veckovisa X Factor-avsnitt släppts varje söndag där tävlande har gått igenom en mängd olika kvalfaser innan man till sist har utsett ett finalstartfält. Den 29:e december hölls ännu ett kvalprogram där totalt 12 tävlande hade utsetts fördelat på tre kandidater i de fyra kategorierna ”The overs”, grupper, tjejer och killar. Om ytterligare tävlande tillkommer är dock okänt.

 

När avgörs säsongen?

Söndagen den 12:e januari 2020 övergår säsongen till att avgöras i direktsändningar. Den söndagen och sedan tre veckor framåt (19:e och 26:e januari samt 2:a februari) kommer PBS att hålla i live-shower för att successivt minska ned startfältet ytterligare. Exakt hur det kommer att gå till är inte känt, utan datumen har endast bekräftas via den biljettsida som finns tillgänglig just nu. Där går att boka biljetter för alla shower utom finalen.

När de fyra live-showerna är över väntar ytterligare en vecka då finalen ska avgöras och Maltas Eurovision-representant till Eurovision 2020 utses. Finalen hålls den 8:e februari, varpå sedan tävlingsbidraget utses. Men vad vi har kunnat hitta blir det sistnämnda endast en internvald historia, precis som det var för Michaela 2019.

 


 

Kommentera