Tips: Melodifestival- och Eurovision-tema i Idol 2019

Foto: ESC-Panelen (bild i mars 2019)

PANELEN TIPSAR. Under hösten 2019 pågår TV4:as Idol där unga talanger tävlar om att få ett skivkontrakt. Sedan i början av oktober pågår de så kallade veckofinalerna där tittarna varje fredag avgör vilka som ska gå vidare till nästa omgång. Den 18:e oktober är temat Melodifestivalen och Eurovision och Christer Björkman är gästdomare.

Programmet sänds i TV4, TV4 Play och i C More med start kl 20:00 CEST.

 

Startfältet

De låtar som Idolerna framträder med är (inom parentes står originalartist med länk till framträdande):

 

 

Christer Björkman gästdomare

I 2019 års Idol-säsong är det kvartetten Kishti Tomita, Nikki Amini, Alexander Kronlund och Anders Bagge som utgör juryn. Fredagen den 18:e oktober får de sällskap av ytterligare en jurymedlem – Christer Björkman som annars ingår i teamet för Melodifestivalen (inför 2020 med titeln ”Senior Producer”). Detta uppger Idol på sin Facebook-sida.

Det kan tilläggas att Idol har haft Melodifestival-tema tidigare säsonger, men det här är första gången som Christer Björkman sitter med.

Juryns uppdrag är bara att ge feedback till Idolernas framträdande. I slutavgörandet kan de även rädda kvar en av de tävlande som tittarna röstats ut, dock är det oklart om Björkman kommer att ha något med det att göra.

 

Säsongens upplägg

Idol 2019 är den 15:e säsongen av Idol som sänts på TV4 (alla år sedan 2004, med undantag för år 2012). Precis som många andra liknande koncept som X Factor, The Voice etc. går programmet ut på att vaska fram nya talanger till musikvärlden, i det här fallet Sverige. Allt startade under våren 2019 med auditions, där programmets jury fick rösta fram vilka som skulle gå vidare i leken. Efter både auditions och en intensiv slutaudition i Stockholm gick 20 tävlande vidare till den så kallade kvalveckan, där tittarna fick börja tycka till. Parallellt med denna pågick även ytterligare en kvaltävling kallad ”Sista chansen”, som gav en biljett till kvalveckan.

I kvalfinalen tävlade åtta personer som hade röstats vidare av tittarna från de fyra första heaten, samt ytterligare 6 personer som juryn fick välja ut (av de som ej röstats vidare). Av de 14 som tävlade gick 12 vidare till veckofinalerna.

I veckofinalerna framför de tävlande varsin låt och tv-tittarna röstar på sina favoriter. Den tävlande som fått lägst stöd åker ut, och så pågår till och med finalen avgörs senare under hösten. Men det finns en räddningsmöjlighet för den som åker ut…

 

Juryns livboj

Nytt för säsongen är nämligen att juryn har en så kallad livboj som de kan ge till den deltagare som fått lägst röster i en veckofinal. För att livbojen ska kunna delas ut måste juryn vara helt överens för de får bara använda den en gång. Juryn behöver inte använda livbojen, men gör de det så kan de bara utnyttja tillfället en gång. Sista gången den kan användas är i den sjunde veckofinalen (8:e november).

 


 

Kommentera