Irland väljer internt till Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det irländska TV-bolaget RTÉ har sedan tidigare meddelat Irlands deltagande i Eurovision 2020, men först nu i slutet av september 2019 meddelat att man fortsätter med internval. För att hitta rätt artist och låt vill man ha in förslag från intresserade låtskrivare och artister.

 

Sedan år 2016 har RTÉ konsekvent använt sig av internval som metod istället för att anordna en publik tv-sänd uttagning, och så blir det alltså även anno 2020. För att välja ut rätt artist och låt till Eurovision vill RTÉ ha in förslag på bidrag, och nedan beskriver vi hur ni går tillväga för att försöka komma med.

 

Så här går ni tillväga om ni vill delta

Fram till fredagen den 25:e oktober 2019 klockan 18:00 CEST (17:00 lokal tid) tar RTÉ emot bidrag från alla som vill skicka in. Notera att det går endast att skicka in en låt per team! Några regler:

– Bidrag ska bara skickas i mp3-format (MP3 192 kbps) till adressen Eurovision2020@rte.ie

Endast etablerade låtskrivare får skicka in bidrag, vilket innebär att du/ni ha haft tidigare låthits i bagaget som blivit stora succéer.

– Bidrag som skickas in ska uppfylla EBU:s regelverk, vilket bl.a. innebär att låten inte får ha varit officiellt publicerad före den 1:a september 2019 och att den måste vara ett nyskrivet originalverk som inte får vara längre än 3 minuter osv.

– Artister som är 16 år eller äldre och som vill delta välkomnas också av RTÉ att ställa upp med en ansökan.

 

Hur väljs vinnarlåten ut?

När antagningen är avslutad kommer en jurypanel (bestående av personer som arbetar med/inom musikindustrin) att gå igenom att låtar och välja ut den de anser är bäst. RTÉ förbehåller sig rätten att även ta med bidrag som inte kommer från antagningen, dvs. som bjuds in på annat sätt. Det är inte känt när resultatet av internvalet blir känt, men så snart vi vet så publicerar vi!

 

Irlands bakslag i Eurovisions moderna tider

Den gröna ön Irland har rekordet i antalet Eurovision-segrar genom tiderna – hela sju stycken (varav fyra av segrarna fick de under perioden 1992-1996). Men nu var det var länge, länge sedan Irland ens var i närheten av någon större succé i den här tävlingen, i så fall får vi gå tillbaka ända till 1997 då landet blev tvåa. Sedan dess har det bara blivit tre topplaceringar i finaler (2000, 2006 och 2011). Övriga gånger har landet antingen kommit från mitten till botten i finaler (samt fått två sistaplatser i finaler) eller inte kvalat vidare alls från semifinaler.

Fram till år 2015 valde RTÉ alltid artist och bidrag via en nationell uttagning (final) men från 2016 och alla år därefter har man istället förlitat sig på internvalet. Fortfarande har det inte givit några bättre siffror för landet, även om artisten Ryan O’Shaughnessy mot alla odds kvalade vidare till finalen i Lissabon 2018 med sin låt ”Together”.

Ett år senare (Eurovision 2019) blev det sångerskan Sarah McTernan som representerade Irland (med låten ”22”). Dessvärre hamnade låten på sista plats i sin semifinal med 16 poäng, vilket blev  för övrigt Irlands första sistaplats i en Eurovision-semifinal.

Så här såg det ut i semifinalen för Sarah:

 


 

Kommentera