Eurovision 2020: BBC tänker om, tänker nytt, tänker internationellt?

EUROVISION 2020. Den 16:e september 2019 meddelade brittiska TV-bolaget BBC att man officiellt lämnat in Storbritanniens ansökan om att delta i Eurovision 2020. Samtidigt meddelades det att man sökt samarbete med ett skivbolag för att hitta rätt artist och låt till tävlingen. 

 

Vad har hänt?

Enligt de uppgifter som BBC Studios lämnat nu i september har TV-bolaget valt att söka ett samarbete med ett skivbolag som har möjlighet att ta fram en låt och artist med internationell standard som ska tävla för Storbritannien i Eurovision 2020. Valet av skivbolag föll på BMG UK, som enligt BBC har en stark meritlista av att ta fram internationella hitlåtar.

Om denna ändring innebär att BBC stryker sin tidigare uttagning Eurovision: You Decide (som använts mellan åren 2016-2019) framgår inte av den nyhet som kom. Så oavsett om detta innebär ett brittiskt internval eller ännu en final får vi återkomma om det vid ett senare tillfälle.

 

Ett Eurovisionland från toppen till botten

Storbritannien har deltagit i Eurovision alla år sedan 1957, med ett enda undantag för år 1958. Landet innehar rekordet i att ha deltagit i flest finaler i rad (samtliga från 1959 till idag), och har lyckats samla på sig fem guld, 15 (!) andraplatser och tre brons, samt mer eller mindre topp 10-placeringar varje år – åtminstone fram till 1998. Under de guldåren hade landet en snittplacering på 4:e plats med 75 poäng. Men sedan hände något…

För alla år därefter (1999-2019)  har skutan istället vänt nedåt för den brittiska ön. På de 21 år som gått har Storbritannien endast nått topp tio vid två tillfällen, resterande slutplaceringar har varit i bottenträsket eller mittenplaceringar. Landet har också fått uppleva att komma på sistaplatsen hela fyra gånger, varav en med noll poäng. Den senaste sistaplatsen kom anno 2019 med Michael Rice ”Bigger Than Us” (se klippet nedan).  Storbritanniens snittplacering för åren 1999-2019 är 19:e med 43 poäng, vilket är en klar försämring jämfört med guldåren.

Så frågan alla ställer är om BBC har lärt sig läxan för att kunna lyckas vända skutan åt rätt håll, nu när ett nytt decennium väntar. Vad tror du?

I väntan på mer besked från Storbritannien om 2020-artisten och låten får ni lyssna till 2019 års bidrag. Varsågoda!

 


 

Kommentera