Intervju med Browsing Collection inför P4 Nästa-finalen

P4 NÄSTA 2019 – INTERVJU.  Lördagen den 24:e augusti avgörs finalen i P4 Nästa 2019. En av finalisterna är hårdrocksbandet Browsing Collection som representerar P4 Skaraborg med bidraget ”Oh No”. Inför finalen fick vi på ESC-Panelen lite återkoppling från dem om vilka de är som grupp och om varför de har valt att delta i årets P4 Nästa.

 

Bildades på högstadiet

Hårdrocksbandet Browsing Collection bildades i Skövde år 2008 av Moa Lenngren och Carro Karlsson som träffades på en musiklektion på högstadiet och bestämde sig där att börja lira musik ihop. De beskriver bandets musikstil som hårdrock, och utvecklar det hela till ”metalinfluerad punkrock med trallvänliga melodier och ett riktigt gött gung”.

– Vi är ganska tramsiga som personer som gillar att ha kul, och vi tror att det både hörs och syns genom vår musik och under våra liveframträdanden. Vi har alltid stora ambitioner och höga visioner i ryggen, men att få släppa loss, vara med om galna turnéer och uppleva världens alla hörn tillsammans med varandra, det är det bästa vi vet, säger de.

Bandet består inte bara av Moa och Carro, utan inför deras första spelning behövde de en basist och då hoppade Moas lillasyster Nora Lenngren in, och hon har sedan valt att stanna kvar som fast bandmedlem. Därefter har olika medlemmar genom åren kommit och gått, men det var först när de fick in Mimi Brander på sång som de nu anser att de blivit kompletta.

 

Startat upp ett rockkollo för unga tjejer och transpersoner

Browsing Collection beskriver sin hittills tioåriga resa som otrolig där de både har fått träffa härliga människor men också fått slita med att stå upp för vilka de är och inte ta någon skit. Allt arbete från att spela in musiken, filma musikvideos, göra omslag, boka gig och all marknadsföring har de gjort själva – utan att ha ett bolag i ryggen. På senare år har de också fått till en hel del samarbeten, bland annat har de varit med och startat upp ett rockkollo för unga tjejer och transpersoner tillsammans med Sweden Rock Festival och Studiefrämjandet. Men det finns såklart mer, tillägger de.

– Under två år i rad nu har vi hållit workshops, instrumentlektioner, inspirationsföreläsningar och coachat dessa ungdomar till att ta för sig inom rockbranschen. Det är fruktansvärt givande att kunna dela med oss av våra erfarenheter och få chansen att vara fina förebilder!

 

Älskar att tävla

I årets P4 Nästa tävlar bandet med låten ”Oh no”, en låt som de skickade in i sista stund till tävlingen. Anledningen var att de knappt kände till tävlingen förrän det dök upp en annons om den på Facebook.

– Vi hade precis kommit tillbaka från studion där vi spelat in en ny platta och vår producent hade kommit med ett utkast på ”Oh No”. Eftersom det var ganska ont om tid så hann vi inte diskutera några alternativ och det blev den låten som vi skickade in, men det är vi otroligt glada för i efterhand. Vi tror stenhårt på den här låten!

 

Efter att låten skickats in blev den uttagen till P4 Skaraborgs uttagning. I den lokala finalen i juni ställdes Browsing Collection mot fyra andra tävlande, och det blev också de som tog hem den lokala finalen. Lite drygt en månad senare kom beskedet att riksjuryn valt ut dem till den stora finalen i Linköping!

– Det är hemskt roligt att den genre vi spelar faktiskt går hem i det här sammanhanget och därför känns det extra kul att ha tagit oss hela vägen till riksfinalen med just en hårdrockslåt!, säger bandet.

 

Vad handlar ert tävlingsbidrag ”Oh no” om?

”Oh no” är en låt som handlar just om vår resa tillsammans. Om hur lätt det är att tappa energin vid motgångar och hur ofta det brister i kommunikation vilket kan få jobbiga konsekvenser. Att spela i ett band är ett förjävla tufft jobb, vi brukar säga att det är som att ha ett förhållande med fyra personer. Vi delar upplevelser från allt mellan höga berg till djupa dalar tillsammans och låten representerar just denna process och hur vi gör för att efter varje fall ta oss upp igen, säger bandet.

 

Skulle kännas hedrande att bli utvalda till Melodifestivalen

Förutom själva finalen i P4 Nästa, där en av startfältets tävlande kommer att få sin låt spelad i radion och testad på Svensktoppen senare i höst, så har ju också SVT ett bonuserbjudande till en av finalisterna, nämligen en artistplats i Melodifestivalen 2020. Vi är nyfikna på hur bandet ser på möjligheten att bli utvald till joker.

– Det skulle verkligen kännas hedrande att få bli det utvalda bandet! Att bli utvald bland så otroligt duktiga akter hade ju verkligen gett oss ett bevis på att det vi gör uppskattas och att folk är intresserade av att se och höra mer av oss. Melodifestivalen är ju en av Sveriges största musiktävlingar och att vara med där skulle ge en stor chans att få sprida sin musik till andra målgrupper än vad man annars kanske gör, säger bandet.

– Däremot vet vi inte huruvida ett hårdrocksbands karriär gynnas av att delta i Mello, då det vi egentligen lever för är att turnera bland sunkiga rockklubbar och kanske inte passar in i “mainstreamscenen”. Men vi stänger inga dörrar än och får se vad framtiden erbjuder!, tillägger de.

 

Med det så tackar vi så mycket för den här intervjun och önskar Browsing Collection ett stort lycka till i P4 Nästas Riksfinal som avgörs i Linköping lördagen den 24:e augusti.

 


Fakta


 • Tävlingsbidrag
 • ”Oh no”

 • P4-distrikt
 • Skaraborg

 • Vilka är era musikidoler?
 • – Vi ser självklart upp till band som Girlschool och Crucified Barbara, men hämtar inspirationfrån allt från poppiga Amy Diamond till dödstunga Suicide Silence, säger de.
 • – Det bästa med oss är faktiskt att vi inte har någon gemensam musikidol, och därför kan vi fortsätta blanda allting som vi tycker är gött. Men om vi någon gång dregglar över feta riff tillsammans, då är det Royal Republic som gäller, tillägger de.

 • Följ gärna Browsing Collection i sociala medier:
 • Hemsida: browsingcollection.com
 • Instagram: @browsingcollection
 • Facebook: BrowsingCollection
 • YouTube: BrowsingCollection
 • Spotify

 


 

Kommentera