Efterspelet av Tel Aviv: John Lundvik om finalresultatet

Foto & copyright: Eurovision Radio International (arkivbild)

EUROVISION 2019. Sverige blev alltså tvåa i juryresultatet i finalen i Eurovision 2019, men föll sedan hårt hos tittarna. John Lundvik säger dock nu till medierna i efterhand att han är nöjd med sin insats.

– Vi vann juryrösterna och det är en rätt stor vinst. Det är tungt professionella människor som sätter de här jurybetygen, sa John Lundvik i en intervju med SVT precis efter att tävlingen avgjorts.

Notera att den intervjun publicerades innan juryresultatet hade korrigerats av EBU.

 

 

Det blev en rysare i finalen

Ja länge såg det ut som att antingen Nordmakedonien eller Sverige skulle ha chans att ta hem Eurovision 2019, men i slutändan blev det förhandstippade Nederländerna som vann. Men någon jordskredsseger som oddsen förutspått uteblev.

När juryns poäng var utdelad ledde väldigt oväntat Nordmakedonien, även om det var med mycket liten marginal. Nordmakedonien fick 247 poäng medan Sveriges John Lundvik hakade på tätt därefter med 241 poäng. Favoriten Nederländerna hamnade trea på 237 poäng. Det skilde således bara tio poäng mellan ettan och trean efter juryresultatet.

Sedan kom tittarna in och vände på steken fullständigt. Norge, som jurygrupperna i princip ratat fullständigt, vann tittaromröstningen med 291 poäng, medan Nederländerna var tvåa med 261 poäng och Italien trea med 253 poäng. Nordmakedonien blev 12:a hos tittarna och Sverige nia. Så trots att Nederländerna varken vann juryröstningen eller tittarröstningen så blev de ändå årets vinnare!

 

John Lundvik nöjd

Direkt efter sändningen mötte John Lundvik den svenska presskåren och fick svara på frågor.

– Vi vann juryrösterna och det är en rätt stor vinst. Det är tungt professionella människor som sätter de här jurybetygen, sa John Lundvik i en intervju med SVT.

John sa även att han är nöjd med sin och The Mamas insats på scenen.

Notera att den intervjun publicerades innan juryresultatet hade korrigerats av EBU.

 

Vad händer nu?

För John Lundviks del väntar nu början på att åka ut på turné. Som vi tidigare rapporterat om kommer han dyka upp både på Diggillo-turnén i sommar och i höst åker han och The Mamas ut på en miniturné i olika nordiska städer. Förutom det lär han säkert dyka upp i några av de sommarprogram som sänds, men om något är bekräftat än återstår att se.

Han har även släppt sin första EP som ni kan lyssna på här (via Spotify).

Vi önskar i alla fall John Lundvik lycka till för framtiden och vi tackar honom för en mycket stark insats i tävlingen!

 


 

Kommentera