Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

SVT:s kommentatorer i Eurovision 2019 blir Edward af Sillén och Charlotte Perrelli

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto: ESC-Panelen

EUROVISION 2019. SVT har bekräftat att man för nionde gången gillt kommer att låta Edward af Sillén kommentera Eurovision Song Contest för SVT:s räkning. Denna gång får han med sig ingen mindre än Eurovisionvinnaren Charlotte Perrelli som radarkompis i kommentatorsbåset i Tel Aviv.

 

Eurovisionvinnaren som gör comeback – fast backstage!

I år (2019) har det gått 20 år sedan det var Charlotte Perrelli (då Nilsson) som stod som segrare av Eurovision Song Contest med låten Take Me To Your Heaven. Därefter har hon lyckats vinna Melodifestivalen ytterligare en gång, år 2008 med låten Hero”, men den gången blev det bara artonde plats i finalen och knappt att Sverige ens lyckades kvala in i finalen. Hon har sedan gjort ytterligare två försök i Melodifestivalen (2012 och 2017) men åkte då ut redan i sin deltävling bägge dessa år. I år, 2019, gjorde hon dock en riktigt härlig comeback då hon och Dana International gjorde ett gemensamt framträdande i finalen i Melodifestivalen:

Men nu slipper Charlotte alltså både kvala och tävla i dessa sammanhang, för nu ska hon för första gången någonsin kommentera en Eurovision Song Contest och det tillsammans med manusförfattaren och regissören Edward af Sillén, som i dessa sammanhang nog inte behöver någon närmare presentation.

 

Tidigare prestationer från Edward af Sillén

Men okej ni ska ändå få veta att Edward gör nu sin nionde tur till Eurovision som kommentator. Tidigare har han fått kommentera Eurovision tillsammans med Shirley Clamp (2009), Christine Meltzer (2010), Hélène Benno (2011), Gina Dirawi (2012), Malin Olsson (2014), Sanna Nielsen (2015 & 2018) samt Måns Zelmerlöw (2017). Han är alltså en riktig veteran i dessa sammanhang! Mellan sina kommenteringsår (2013 och 2016) arbetade Edward i manusproduktionen (när Sverige stod värd) vilket gjorde att istället Josefine Sundström (2013) respektive Lotta Bromé (2016) hoppade in som SVT:s kommentatorer.

 

Eric Saade avlämnar poängen

Det är nu också bekräftat att Eric Saade, som var en av programledarna i årets Melodifestival, får äran att dela ut Sveriges poäng i finalen i årets Eurovision. Eric har tidigare delat ut Sveriges poäng en gång tidigare, och det skedde i finalen år 2010. Eric Saade representerade också Sverige som artist ett år senare (med låten Popular) och var den som satte igång trenden med bra placeringar för Sverige på 2010-talet i och med att han kom trea. På den tiden var det Sveriges bästa placering sedan Charlottes seger 1999.

 

Kommentera gärna vad du tycker om SVT:s val!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen