Eurovision-skandaler vi minns: Jimmy Jump invaderar Eurovision

EUROVISION-KRÖNIKA. Att delta i Eurovision är vanligtvis en stor ära, något man har kämpat sig till och satsat mycket tid och pengar på att göra. Man kanske rent av fått tävla i en nationell uttagning i sitt hemland, mot andra lika motiverade och erfarna artister – och övervunnit både folkets kärlek och respekten från musikexperter i jurygrupper. Månader och kanske rent av år av arbete ligger bakom varje bidrag i Eurovision. Men så finns det de, som exempelvis Jaume Marquet i Cot – mer känd som ”Jimmy Jump”, som på något sätt lyckas ta sig upp på Eurovisionscenen i livesändning ändå.

 

Vem är Jimmy Jump?

Jaume, som är född och uppväxt i Katalonien i Spanien, började sin ”karriär” 1999 med ett antal mer eller mindre framgångsrika försök att storma fotbollsmatcher. Genombrottet kom när han det året lyckades ta sig in på planen i en match mellan de internationella storlagen Liverpool FC och AC Milan och tog med sig matchbollen ut från arenan. Under de efterkommande åren var det mycket av just fotbollsfansens frustrationer som fick utlopp genom hans aktioner. Storspelare som hade bytt klubblag i den spanska ligan fick ofta påhälsning av Jimmy Jump på planen – bl.a. Zlatan Ibrahimovic under en VM-kvalmatch på Råsunda 2009. Det mest anmärkningsvärda skedde dock under EM-finalen 2004 mellan Portugal och Grekland, då Jimmy Jump hoppade in på planen och slängde en FC Barcelona-flagga på den portugisiske stjärnan Luis Figo, som nyligen hade bytt klubb till Barcelonas ärkerival Real Madrid.

Efter inhoppet i EM-finalen så expanderade han sin verksamhet till andra sporter, bl.a. Formula 1 då han sprang in på banan och tvingade fram ett avbrott i loppet. Jimmy har även lyckats invadera tennisplaner, rugbyplaner och vattenpolo-bassänger (!!!). Även modeshower och väderrapportsändningar har fallit offer för honom. Med tiden blev hans aktioner mer och mer politiska, med tydliga inslag av stöd för katalansk självständighet från Spanien. Han började använda en röd katalansk mössa, en Barretina, som genom historien varit en symbol för självständighetskampen i Katalonien. Hans mest kända aktion skedde under VM-finalen i fotboll i Kapstaden i Sydafrika 2010. Precis innan matchen började lyckades han ta sig ända fram till VM-pokalen och satte på en Barretina på pokalen innan han fördes ut av vakter. Emellertid hade han några månader tidigare redan presenterat sig för Europa på allvar, men då som bakgrundsdansare till Spaniens Eurovision-bidrag.

 

Så vad var det som hände?

Daniel Diges hade 2010 vunnit den spanska uttagningen ”Destino Oslo” med sitt bidrag Algo Pequeñito, en uttagning som var fylld med bra låtar och stora spanska artister. Daniels vinst var därför lite av en skräll, även om han under nästan ett decennium varit aktiv som musikalartist och skådespelare. Framträdandet i Destino Oslo var dock hans första som soloartist, och han var märkbart nervös över att få delta i Eurovision.

 

Tyvärr skulle han också få oväntat stöd på Eurovisionscenen…

Som andra bidraget ut i finalstartfältet i Oslo, så intog Daniel Diges och hans dansare scenen. Men nästan halvvägs in i numret kommer ytterligare en person upp – Jimmy Jump iförd sin Barretina. Som om ingenting hade hänt så fortsätter Daniel att sjunga, men nog märkte både han och dansarna att det var lite väl många på scenen. När vakterna sedan stormar in och jagar ut Jimmy så fortsätter allt som vanligt – men rätt snart tar EBU beslutet att Daniel ska få sjunga om sitt bidrag igen, efter att sista låten framförts. Daniel lär, om möjligt, ha varit ännu mer nervös inför omtagningen, men skämtade bort det hela med att säga ”Det är ju bara vinnarbidragen som får framföras två gånger, så det är väl ett gott tecken”. Omtagningen gick problemfritt, men tyvärr vann Daniel ingenting på att framföra sitt bidrag två gånger – han slutade på 15:e plats i slutresultatet.

 

Vad hände då med herr Jump?

Jimmy Jump avslutade sin kväll på polisstationen i Sandvika utanför Oslo. Han fick dryga böter, men skulle ändå snart göra comeback – i VM-finalen i fotboll. Efter 2010 så fick han däremot svårare att storma planer och scener då vakter och arrangörer hade honom under uppsikt. Sin sista aktion genomförde han 2011 under en semifinal i Champions League mellan FC Barcelona och Real Madrid, då han försökte sätta en Barretina på stjärnspelaren Cristiano Ronaldo. Emellertid lyckades det inte, och Jimmy leddes ut av vakter och dömdes återigen till böter. Faktum är att Jimmy Jump vid det här laget hade dragit på sig så mycket obetalda böter att det motsvarade 2,6 miljoner kronor! Detta fick 2014 konsekvensen att en spansk domstol frös hälften av hans lön varje månad, vilket ledde till att han samma år ansökte om personlig konkurs. Numera bor han i tyska Hamburg.

 

 


 

Kommentera