EBU har offentliggjort jurymedlemmarna till Eurovision 2019

Foto: ESC-Panelen

EUROVISION 2019. Halva makten i årets Eurovision består i vanlig ordning av jurygrupper i alla tävlingsländer. För att hålla transparensen så väljer EBU också att i vanlig ordning offentliggöra namnen på samtliga jurymedlemmar nu två veckor innan sändningarna börjar. En av Sveriges jurymedlemmar är sångerskan Lina Hedlund (bilden ovan).

 

Jurygruppernas sammansättning

Respektive lands jurygrupp utgörs av fem personer (inkl. ordförande) som alla är 16 år eller äldre och som arbetar inom eller med musikbranschen, t.ex. som artist, låtskrivare, dansare, musikproducent eller DJ. Man måste vara medborgare i det land man är jury i. Varje jurymedlem röstar individuellt, vilket innebär ett krav på opartiskhet (dvs. ingen jurymedlem får inte vara inblandad i något lands framträdande, varken till artist eller låtar). Har man suttit med i juryn åren 2017 och/eller 2018 får man inte sitta med i juryn 2019.

Varje jury övervakas också av en oberoende notarie och utöver detta kan EBU även skicka ut egen kontrollpersonal. Förutom detta kontrolleras också juryresultatet mycket noga, framförallt så att kravet på att man röstat individuellt har uppnåtts.

 

Sveriges jury

Följande personer utgör Sveriges jury 2019 (för alla länders juryer – se detta dokument):

 

  • Calvin Bozic, 31 år, PR- och projektledare vid musikförlag (juryordförande)
  • Adnan Sahuric, 27 år, dansare/koreograf
  • Linnea Deb, 41 år, låtskrivare
  • Lina Hedlund, 41 år, artist
  • Mathias Lugoboni, 43 år, assisterande musikregissör

 

Övriga länder

Totalt är det 205 jurymedlemmar i årets Eurovision, där den äldsta jurymedlemmen är 82 år medan den yngsta är 16 år. Medianåldern är 41 år. 96 av jurymedlemmarna är kvinnor, 109 är män.

Flera tidigare Eurovisionrepresentanter såsom Franka (Kroatien 2018), Kati Wolf (Ungern 2011), Mária Olafs (Island 2015) och Michael Schulte (Tyskland 2018) sitter med i sina länders jurygrupper, men även andra välkända profiler som Frankrikes tidigare delegationschef Bruno Berberes.

 

Så går röstningen till

Varje land utgörs således av 50% juryröstning och 50% tittarröstning. Respektive av dessa rankar bidragen som tävlar från första till sista plats och delar sedan ut poäng till bidragen. Juryns respektive tittarnas vinnare får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Detta innebär att såväl juryn som tv-tittarna har lika stor makt att både påverka och avgöra resultatet i årets semifinaler och final. Notera att juryn sätter sina rankingar kvällen före sändning medan tv-tittarna röstar i direktsändning.

I semifinalerna är det bara de länder som tävlar i den aktuella semifinalen samt tre av de 6 direktkvalificerade länderna som får rösta. För Sveriges del innebär det att man inte kan rösta i den första semifinalen annat än om du befinner dig i något av de länder som tävlar/extraröstar. Men då måste du också ringa på det lokala numret på plats. Först i finalen får alla länder delta i omröstningen och detta oavsett om man kvalat in till finalen eller inte.

 

Rankingen

I första semifinalen rankar respektive lands tv-tittare och jury bidragen från plats 1 till 16 (om man är ett tävlingsland) eller 17 (om man extraröstar). Efter juryns och tittarnas dom är det de tio bidrag med högst totalpoäng som går till final. Samma regler gäller även för semi 2, med skillnaden att ett tävlingsland rankar från plats 1 till 17 och ett extraröstande land plats 1 till 18.

I finalen rankar de tävlande ländernas juryer och tv-tittare från plats 1 till 25 medan utslagna semifinalländer rankar från plats 1 till 26.

 

Alla enskilda tittar- och juryrankningar kommer att publiceras på Eurovision.tv så snart som finalen är avklarad. Till dess kommer EBU endast att meddela i en ickevald ordning vilka bidrag som gått till final från respektive semifinal samt i finalen endast presentera varje lands jurypoäng och tv-tittarnas totalsummor.

 


 

Kommentera