Följande åtta länder röstar i finalen i Melodifestivalen 2019

MELODIFESTIVALEN 2019. Halva resultatet i finalen i Melodifestivalen avgörs i vanlig ordning av internationella jurygrupper, vilka består av länder som Sverige kommer att tävla mot i Eurovision 2019. Inför finalen har SVT nu presenterat vilka länder som kommer att vara med och poängsätta bidragen.

 

Vilka länder röstar i Melodifestivalsfinalen?

Det är följande länder som är med och röstar:

 

  1. Portugal
  2. Österrike
  3. Australien
  4. Cypern
  5. Frankrike
  6. Finland
  7. Storbritannien
  8. Israel

 

Som synes är det något färre jurygrupper i år, istället för 11 länder är det bara åtta länder som röstar. Anledningen är att SVT vill fortsatt väga upp juryrösterna med tittarrösterna så att bägge parter delar ut lika mycket poäng. När SVT införde de åtta tittargrupperna (i appen och telefonröstningen) i år så blir konsekvensen den att det är åtta tittargrupper som vardera delar ut poäng och då blir det lika många jurygrupper. Enkel matematik med andra ord!

 

Noteringar

SVT vill ha bredd på de länder som är med och röstar i finalen och detta för att få så många uppfattningar som möjligt om vilket bidrag som har störst potential att nå högst resultat i Eurovision 2019. Av de länder som SVT valt ut visar det sig dock att endast två av dessa kan påverka Sveriges resultat i den andra semifinalen som Sverige blivit lottad till i Tel Aviv. Det handlar om Österrike (som tävlar) och Storbritannien (som extraröstar). Resterande länder tävlar eller extraröstar i den första semifinalen.

Däremot, skulle Sverige återigen kvalificera sig till den avgörande finalen kan alla vara med och rösta på det svenska bidraget 🙂

 

Melodifestivalfinalens upplägg

Det är 12 bidrag som tävlar i finalen och resultatet avgörs till hälften av de åtta ovanstående internationella jurygrupper och till hälften av tv-tittarna. Bägge parter delar ut lika många poäng till bidragen, totalt 464 poäng.

Respektive jurygrupp fördelar sina poäng till tio bidrag, genom att dela ut de fasta summorna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 och 12 poäng. Högsta poängen går till juryns vinnare, näst högsta till juryns tvåa etc.

Tittarnas röster omvandlas också till poäng, där var och en av de åtta tittargrupperna (i appen och genom telefonröstningen) rankar alla bidrag från plats 1 till 12. Varje tittargrupps vinnare får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Alltså på samma sätt som för varje internationell jurygrupp. Enda skillnaden är att tittarpoängen kommer även fortsättningsvis att delas ut i de totalsummor varje bidrag fått, från den lägsta till den högsta.

Tittargrupperna är 3-9 år, 10-15 år, 16-29 år, 30-44 år, 45-59 år, 60-74 år, 75+ år (samtliga dessa sju finns i Mello-appen) och telefonrösterna (räknas som ingen ålder)

Vinnaren är bidraget som efter jurygruppernas och tv-tittarnas poängutdelning fått högst totalpoäng. Denne får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2019 som avgörs i Tel Aviv i Israel den 14:e, 16:e och 18:e maj.

Den som står som segrare kommer att tävla genom den andra semifinalen i Eurovision 2019 som avgörs torsdagen den 16:e maj. Går artisten vidare väntas finalen lördagen den 18:e maj.

 


 

Kommentera