Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2019: Mindre förändring i finalens omröstning

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2019. För tre år sedan (2016) införde EBU det nuvarande poängsystemet i Eurovision, med att juryresultaten och tittarresultaten i respektive semi och i finalen adderas istället för att de som tidigare år (2009-2015) kombinerades. Nu till 2019 års final görs ytterligare en förändring kring hur tittarpoängen ska synliggöras för tv-tittarna.

 

Vad förändras?

Den förändring som görs är egentligen bara på vilket sätt som tv-tittarnas poäng kommer att redovisas. I övrigt ser det ut som det gjort varje år sedan år 2016.

I grunden är det således fortfarande 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör resultatet i finalen. Varje lands jurygrupp respektive tv-tittare som röstar rankar alla bidrag från 1 till 25 (om man är ett tävlande land) eller 1 till 26 (om man inte gick vidare till finalen) och varje jurygrupps respektive tittargrupps topp 10 får också poängen: 12 poäng till vinnaren, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7-1 poäng. I finalprogrammet framförs alla 26 bidrag, sedan sker tittarröstningen och därefter presenteras juryns poäng. Varje lands poängpresentatör visar hur poäng 1-10 fördelats och sedan presenteras 12 poäng (le douze points).

Så långt är allt som vanligt. Men, sedan när tittarnas poäng ska delas ut det är nu som förändringen kommer. Tidigare har EBU valt att dela ut poängen i den ordning som tv-tittarna totalrankat bidragen från plats 26 till plats 1. Men nu ska tittarnas poäng delas ut efter juryns ranking.

 

Exempel

Låt oss ta 2018 års final som exempel. När juryns resultat var klart ledde Österrike följt av Sverige, Israel, Tyskland, Cypern osv. nedåt till de som fått lägst nämligen Storbritannien, Finland, Portugal och Ukraina. I det här läget skulle tittarnas poäng adderas på med att man börjar med juryns plats 26, därefter juryns plats 25, 24, 23, 22 osv. uppåt tills man har juryns plats 1 kvar. Skillnaden nu blir att man inte kommer att veta om juryns vinnare kommer att vinna allting eller om tv-tittarna kör över juryn.

För att förtydliga detta ännu mer finns detta klipp på YouTube (gjord av en av annan aktör) som exempel med 2018 års final som bakgrund:

 

Vad tycker du om den här förändringen? Kommentera gärna här nedan!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen