Delegationsmöte i Tel Aviv inför Eurovision 2019

EUROVISION 2019. Nu är nationella-säsongen 2019 är över och alla länder som deltar i årets tävling har valt ut artist och bidrag. Under söndagen och måndagen (10-11 mars) hölls det officiella delegationsmötet i värdstaden Tel Aviv där både värdbolaget KAN och EBU välkomnade delegationerna till startskottet för 2019 års Eurovision Song Contest.

 

Vad hände?

EBU och värdbolaget KAN/IPBC har bland annat informerat om hur planerna ser ut i maj, hur arenan kommer att se ut etc. Man har även gjort besök på de platser som kommer vara Eurovision-land under stora delar av maj i Tel Aviv och dessutom har nu alla delegationer fått lämna in material till EBU. Det senare innebär att EBU nu officiellt stängt dörren för länder att byta artister och/eller tävlingsbidrag utan att få straffavgift.

 

Övrigt på agendan under delegationsmötet

Förutom en rundvandring, information och överlämnande av länders tävlingsbidrag till EBU gjordes också inval till den så kallade referensgruppen för säsong 2020 (tävlingens styrelse). Gruppen består för närvarande av ordförande Dr Frank-Dieter Freiling, Eurovisionchefen Jon Ola Sand, de två exekutiva producenterna för Eurovision 2018 och 2019 samt fem personer från lika många officiella nationella TV-bolag.

I styrelsen var det tre platser som det skulle röstas om där två av dem fick sitta kvar ett år till medan en person byttes ut. Däremot kommer den nuvarande referensgruppen sitta kvar till juni då den nyvalda styrelsen tar plats. I och med det kommer även 2020 års exekutiva producent få sitta med.

 

Lite förutsättningar för 2019

– Tävlingarna avgörs den 14:e, 16:e och 18:e maj i Tel Aviv, Israel.

– 41 länder deltar (två länder färre jämfört med 2018 års tävling).

– 35 länder måste kvala genom semifinalerna.

– 20 av de 36 länder som kvalar kommer att röstas in i finalen.

– 6 finalplatser är redan tillsatta vilka har gått till Frankrike, Israel, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. De är direktkvalificerade i och med att de är ”Big Five” eller värdland.

 

Händelser som följer inför tävlingen börjar

– Startordningen för semifinalerna släpps (gissningsvis i slutet av mars eller i början av april).

– Från april kommer ett antal Eurovisionfester äga rum i olika städer runt om i Europa där många av årets tävlande förväntas delta. Inplanerade fester som vi känner till hålls i Amsterdam, London, Madrid och Riga (fler kan tillkomma).

– Under april och början av maj kommer ni få reda på vad vi tycker om årets bidrag i vår Inför-guide samt i Panelens topplista!

– Det är inte klarlagt om det blir något mer biljettsläpp inför sändningarna, men blir det så kommer vi säga till!

– Under perioden 5:e till 12:e maj är det troligt att de enskilda scenrepetitionerna pågår inne i arenan Expo Tel Aviv.

– Den 12:e maj är planerad invigningsdag av Eurovision 2019.

– Mellan den 13:e och 19:e maj pågår Eurovision 2019 med genrep och direktsändningar.

– Vinnaren av årets tävling blir officiell någon gång runt midnatt (eller därefter) natt mot den 19:e maj.

 


 

Kommentera