Premiär för Litauens Eurovizija 2019 (januari 2019)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu har det blivit dags för nationella-säsongen 2019 att dra igång på allvar, för ikväll den 5:e januari 2019 startar Litauens uttagning Eurovizija 2019 med sitt första heat!

 

Startfältet i första heatet

Enligt uppgifter tävlar följande artister i det första heatet (oklart om det är enligt startordning dock):

 

 1. Matas Ligeika – “You Came Here to Fly”
 2. Simona Klušienė – “This Day Begin With Love”
 3. Filtered Tools – “Survival”
 4. Rūta Statkevičiūtė – Paradox
 5. Šarūnas Mačiūlis – “Traukinys”
 6. Aldegunda – I Want Your Love
 7. Gabriela Ždanovičiūtė – “Home Is in Your Heart”
 8. Migloko – “Rožės”
 9. Twosome – “1000”
 10. MaNNazz – “Blind Bird”
 11. Gebrasy – “Acceptance”
 12. Glossarium – “Anyone”
  • TV-bolag/Stream:

  • LRT – Länk

Detta första heat ska ha spelats in i LRT:s studios redan den 20:e december (2018) och i samma veva avslöjade programmets jury hur de röstat. Först när sändningen sker på TV kommer tv-tittarna kunna rösta på sina favoriter och deras poängskala adderas samman med juryns. Därför är hela resultatet inte klart än, och oavsett vilket är det inte sagt hur många som tar sig vidare till nästa moment.

Kvällens heat kommer även att live-kommenteras på sajten, så följ gärna det med start kl 19.50. Sändningen startar 20.00 och pågår i ca två timmar. Resultatet kommer ut på sajten under kvällen och redovisas även i live-kommenteringen.

 

Fakta om Eurovizija 2019

Nu börjar alltså det första heatet där 12 artister tävlar om att få gå vidare i uttagningen. Enligt den planering som gjorts officiell kommer det därefter att bli ytterligare tre heats (för totalt 36 artister) vilket sedan följer två semifinaler och slutligen en final. I skrivande stund har inga fler datum än premiär och final meddelats, där det preliminära finaldatumet är satt till den 23:e februari. Att vi bara sätter preliminärt beror på att LRT har tidigare år haft en förmåga att under pågående säsong ändra upplägg och innehåll i sin uttagning.

I samma veva som upplägget presenterades meddelades namnen på de totalt 49 artister som ska delta i årets Eurovizija. Det finns ett antal återkommande artister från tidigare litauiska uttagningar som Edgaras Lubys, Elizabeth Olshey, Jurgis Brūzga, Monika Marija och Saulės Kliošas. Dessutom tävlar även Jurgis Didžiulis som deltog i gruppen InCulto, som fick representera Litauen i Eurovision 2010. Denna gång går han solo i uttagningen.

Gabrielė Martirosianaitė och Giedrius Masalskis kommer att vara programledare för årets uttagning.

 


 

Kommentera