Oväntad joker presenterad till Tysklands final 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Tysklands nationella TV-bolag ARD/NDR kommer som tidigare meddelat att hålla en finalkväll för att välja artist och bidrag till Eurovision 2019. Finalen har nu fått ett datum och en plats, samt en stor nyhet att startfältet utökas från 6 till 7 tävlande. Alla bidragstitlar har också offentliggjorts.

 

Startfältet (och låtarna)

Sedan i början av november (2018) har det varit känt att 6 artister ska tävla i den tyska finalen, samtliga soloartister. Nu i januari adderades duon Sisters (sångerskorna Carlotta Truman och Laurita) till programmet som fått en specialskriven låt enbart för detta ändamål. Så här ser uppställningen ut:

 

  1. Aly Ryan – ”Wear your love”
  2. BB Thomaz – ”Demons”
  3. Linus Bruhn – ”Our City”
  4. Gregor Hägele – ”Let me go”
  5. lilly among clouds – ”Surprise”
  6. Makeda – ”The day I loved you most”
  7. Sisters – ”Sister”

 

Final i Berlin den 22:a februari

2019 års tyska final går under namnet ”Unser Lied für Israel” och kommer att hållas i huvudstaden Berlin fredagen den 22:a februari. Linda Zervakis och Barbara Schöneberger kommer att vara programledare för showen, med Peter Urban som kommentator. Resultatet av finalen utgörs av tv-tittarna, en publikpanel och en internationell jury som alla tre kommer att ha lika stor makt att påverka vem som får åka och tävla för Tyskland i Eurovision 2019.

 

Behåller konceptet från ifjol

Efter den storartade succén som Tyskland fick med Michael Schulte och hans You Let Me Walk Alone i fjolårets Eurovisionfinal (med en fjärdeplats efter fem års bottenplaceringar) har ARD/NDR valt att behålla samma koncept för uttagningen anno 2019 där både publiken och internationell jury får tycka till.

De tävlande har valts ut av en bred publikpanel samt en internationell jury, vilka fick rösta bland nästan tusen kandidater som hade ansökt om att få bli artist i startfältet. Bägge juryerna sållade ned antalet sökande till 20 stycken, och därefter tog ARD/NDR själva över med att producera en workshop med 15 av kandidaterna (det blev fem avhopp på grund av tidsbrist i schemat). Därefter fick jurygrupperna rösta igen och gjorde slutvalet om vilka kandidater de ansåg vara bäst.

I början av november 2018 presenterades namnen på 6 av de tävlande och därefter hölls en s.k. låtskrivar-camp där man bjöd in olika låtskrivare för att vara med och göra tävlingsbidragen. Fyra av låtarna i startfältet sägs komma från detta camp. Dock har valet av låtar bestämts i samråd mellan respektive artist och arrangören (ARD/NDR). Nu inför presentationen tillfogades en sjunde akt i leken (duon Sisters) vilka satts samman enbart för detta ändamål.

För dig som vill veta mer om vilka låtskrivare som står bakom bidragen har den tyska sajten Eurovision.de presenterat detta i en artikel.

 


 

Kommentera