Bidragen till Storbritanniens ”Eurovision: You Decide” 2019 presenterade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. För fjärde året på raken utser brittiska TV-bolaget BBC Storbritanniens Eurovision-representant genom den nationella uttagningen Eurovision: You Decide. I finalen, som hålls den 8:e februari, kommer 6 stycken artister att tävla, men i år är det nya förutsättningar som gäller.

 

Vad är då nytt?

En av de stora nyheterna för årets brittiska uttagning är det är fortfarande 6 stycken artister men endast tre bidrag som tävlar. Hur kan då den matematiken gå ihop? Jo, varje låt kommer att framföras av två olika artister i egna versioner, och sedan ska det röstas fram vilken artist med tillhörande låt som ska få representera Storbritannien i Eurovision 2019. För att få mer koll på vad som gäller presenterar vi startfältet här nedanför, med länk till studioversionerna (i respektive artistnamn):

 

Låt: ”Sweet Lies”

Framförs av 31-åriga Anisa respektive 32-åriga Kerrie-Anne.

Bidragets låtskrivare är Maria Broberg, Lise Cabble och Esben Svane.

 

Låt: ”Freaks”

Framförs av 24-åriga Jordan Clarke respektive tjejtrion MAID.

Bidragets låtskrivare är Jon Maguire, Rick Parkhouse, Corey Sanders och George Tizzard.

 

Låt: ”Bigger Than Us”

Framförs av 17-åriga Holly Tandy respektive 21-åriga Michael Rice.

Bidragets låtskrivare är Laurell Barker, Anna-Klara Folin, John Lundvik och Jonas Thander.

 

Välkända låtskrivare

Vi noterar att det finns en rad välkända namn på låtskrivarsidan till de brittiska bidragen i år, inte minst att artisten John Lundvik, som själv tävlar i Melodifestivalen, har fått med ett bidrag tillsammans med Jonas Thander (välkänd låtskrivare till flera länders Eurovisionbidrag de senaste åren, inte minst till Litauens tävlingsbidrag 2016). Eurovisionvinnarlåtskrivaren Lise Cabble (2013), som även hon tävlar som låtskrivare i svenska Melodifestivalen, har fått med ett bidrag. Ett annat intressant namn är den låtskrivaren Laurell Barker, som bland annat var med och gjorde Schweiz’ bidrag i Eurovision 2018.

 

Finalens upplägg

Finalen kommer att genomgå två röstningsomgångar – en med bara juryröstning och en med bara tittarröstning.

I den första omgången framträder de totalt 6 akterna med sina tävlingsbidrag, och därefter kommer en expertjury (ännu oklart vilka som ska ingå i den juryn) välja ut en av två bidragsversioner för varje bidrag som de tyckt bäst om. Således går alla tre bidrag vidare till nästa omgång, men endast en av de två versionerna och artisterna.

Därefter överlämnas makten till tv-tittarna som ensamt får avgöra vem av de tre kvarvarande artisterna man vill se representera Storbritannien i Eurovision 2019. Vinnaren får med sig sitt bidrag, det kommer alltså inte att bytas ut.

 

Måns Zelmerlöw co-programledare – igen

Storbritannien kan inte få nog av Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw som även i år kommer att vara co-programledare för Eurovision: You Decide tillsammans med Mel Giedroyc. Finalen hålls i Media City UK i Salford fredagen den 8:e februari 2019.

Förutom tävlingsbidragen utlovas ”ett häftigt framträdande” av Måns men även av inbjudna gästartister.

 

Vad tycker du om Storbritanniens bidrag och upplägg? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera