Allt du behöver veta inför semifinallottningen i ESC 2019

EUROVISION 2019. Nu på måndag (28:e januari) kl. 17:00 CET äger semifinallottningen till Eurovision 2019 rum. I denna artikel berättar vi mer om vad som sker under lottningen samt hur EBU och dess röstningspartner Digame har fördelat länderna inför lottningen.

Vi presenterar först grundläggande fakta om själva eventet och lite längre ned i artikeln finner ni den gruppindelning som EBU har gjort inför lottningen.

 

Grundläggande fakta om lottningen


Vad sker?

36 länder ska fördelas in i 2019 års Eurovisions två semifinaler. Eftersom att det är ett jämnt antal länder som kvalar blir det 18 länder som deltar per semifinal.


Var och när händer det?

Lottningen äger rum måndagen den 28:e januari 2019 kl. 17:00 CET på Tel Avivs konstmuseum. Assi Azar och Lucy Ayoub kommer att vara programledare för detta event.

Det går att följa lottningen live via Eurovision.tv:s streaming, men även vi kommer att liveuppdatera om den här på hemsidan!


Hur går det till?

Inför lottningen har de 36 semifinalländerna fördelas i 6 stycken för-grupper, vilka är kalkylerade utifrån bland annat röstningsmönster i tidigare års Eurovisioner. Under lottningen kommer varje för-grupp att delas upp i två delar, där en hälft får tävla i första semifinalen och en hälft i den andra semifinalen. Detta görs för att få en så stor spridning av länder in i semifinalerna, men också för att minska inflytandet för den klassiska grannlandsröstningen.

Uppdelningen är inlagd lite längre ned i artikeln.


Ni säger att 36 länder ska kvala, men är det inte 42 länder som tävlar? Ska inte alla kvala?

Nej, alla länder behöver inte kvala genom semifinalerna. Av årets 42 länder som deltar är det 36 som behöver kvala, resterande är direktkvalificerade. Men de direktkvalificerade länderna kommer att bidra i semifinalerna genom att de extraröstar, och detta kommer det även att lottas om nu på måndag. Det kommer att bli tre extraröstande länder i respektive semifinal.

De länder som slipper kvala är ”Big Five”-länderna (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt värdlandet Israel. Anledningen att ”Big Five” slipper kvala är framförallt av ekonomiska skäl (de bidrar med mest pengar till EBU).


Övrigt

Inför lottningen sker en slags ceremoni där fjolårets (2018 års) värdstad Lissabon nu officiellt överlämnar ansvaret till 2019 års värdstad Tel Aviv. Denna ceremoni har blivit som en vandringspokal för värdstädernas högsta ansvariga sedan den infördes efter Eurovision 2007 i Helsingfors.


 

Gruppindelning

Med detta grundläggande avklarande ska vi nu gå igenom hur gruppindelningen inför lottningen ser ut. Det är som tidigare nämnt EBU:s telefonröstningspartner Digame som gjort fördelningen, och grupperna baseras på röstningsmönster i tidigare års Eurovisioner. Så här ser ländernas gruppindelning ut anno 2019:

 


Grupp 1:


 • albania_smallAlbanien
 • croatia_smallKroatien
 • macedonia_smallMakedonien
 • montenegro_smallMontenegro
 • serbia_smallSerbien
 • slovenia_smallSlovenien

Grupp 2:


 • denmark_smallDanmark
 • estonia_smallEstland
 • finland_smallFinland
 • iceland_smallIsland
 • norway_smallNorge
 • sweden_smallSverige

Grupp 3:


 • Armenien
 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • georgia_smallGeorgien
 • Ryssland
 • Ukraina
 • belarus_smallVitryssland

Grupp 4:


 • australia_smallAustralien
 • ireland_smallIrland
 • latvia_smallLettland
 • lithuania_smallLitauen
 • poland_smallPolen
 • Portugal

Grupp 5:


 • belgium_smallBelgien
 • netherlands_smallNederländerna
 • switzerland_smallSchweiz*
 • czechrep_smallTjeckien
 • hungary_smallUngern
 • austria_smallÖsterrike

Grupp 6:


 • cyprus_smallCypern
 • greece_smallGrekland
 • malta_smallMalta
 • moldova_smallMoldavien
 • romania_smallRumänien
 • sanmarino_smallSan Marino

Notering: EBU:s referensgrupp kan ge specialtillstånd till länder vars TV-bolag inte har möjlighet att sända eller delta i en viss semifinal. Inför årets lottning har det schweiziska TV-bolaget SRF lämnat in en begäran att Schweiz vill tävla i den andra semifinalen, vilket också referensgruppen har godkänt.

 

Vad händer efter lottningen?

När lottningen är över har samtliga 36 länder fördelats in i de två semifinalerna; totalt 18 länder per semifinal. Länderna kommer även att ha fördelats in i varsin semifinalhalva, som just då endast indikerar vilken del av respektive semifinal varje land ska tävla i.

Den startordning som länderna sedan kommer att tävla genom i maj kommer att sättas av årets tävlingsproducenter, men den görs först när alla länder är klara med artist- och bidragsval. Troligen lär den därför först bli officiell runt slutet av mars eller i början av april. Reglerna för semifinalernas startordningar är att producenterna måste hålla sig till de länder som tävlar inom respektive semifinalhalva, men därefter är de fria att sätta länderna i vilken ordning de vill. Dock ska startordningen även godkännas av EBU:s referensgrupp.

Även inför finalen kommer det att genomföras lottning av starthalvor, men eftersom det fortfarande är ett bra tag kvar tills dess så avvaktar vi att ta upp detta tills det blir mer aktuellt.

 

Fakta

Eurovision Song Contest 2019 äger rum i Tel Aviv i Israel den 14:e, 16:e och 18:e maj. Först hålls två semifinaler där tio länder från varje semifinal kommer att röstas vidare till finalen innan själva avgörandet då ett land ska koras till vinnare. Resultatet i både semifinaler och finalen avgörs genom 50% juryröstning och 50% tittarröstning i varje land (som adderas samman). Vinnaren blir det land i finalen som har högst totalpoäng.

Det är tredje gången som Israel står värd för en Eurovision Song Contest, detta till trots att landet vunnit fyra gånger. Alla tidigare gånger man stått värd har tävlingen ägt rum i Jerusalem, men 2019 blir det premiär för Tel Aviv!

 


 

Kommentera