Ungern har presenterat de tävlande i uttagningen A Dal 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det ungerska TV-bolaget MTVA meddelade tidigare i höstas att det blir ytterligare en säsong av A Dal som avgör Ungerns nästa representant i Eurovision Song Contest. Efter en nationell antagning kan nu MTVA äntligen presentera vilka 30 tävlande som kommer att göra upp om segern i 2019 års upplaga!

 

Startfältet

MTVA avslöjade namnen på de tävlande artisterna den 3:e december, och vi presenterar dessa här nedan (i bokstavsordning efter artistnamn).

PS: Notera att några av låtarna redan har offentliggjorts publikt, och vi länkar nedan till dessa låtar. (Senast uppdaterad 19:e december)

 

 1. Acoustic Planet – ”Nyári zápor”
 2. Barni Hamar – ”Wasted”
 3. Bence Vavra – ”Szótlanság”
 4. Bogi Nagy – ”Holnap”
 5. Dávid Heatlie – ”La Mama Hotel”
 6. DENIZ – ”Ide várnak vissza”
 7. Diana – ”Little Bird”
 8. Fatal Error – ”Kulcs”
 9. Gergő Oláh – ”Hozzád bújnek”
 10. Gergő Szekér – ”Madár, repülj!”
 11. Gotthy – ”Csak 1 perc”
 12. Joci Pápai – ”Az én apám”
 13. Klára Hajdu – ”You’re Gonna Rise”
 14. Konyha – ”Százszor visszajátszott”
 15. Kyra – ”Maradj még”
 16. László Váray – ”Someone Who Lives Like This”
 17. Leander Kills – ”Hazavágyom”
 18. Mocsok 1 Kölykök – ”Egyszer”
 19. Monyo Project – ”Run Baby Run”
 20. Nomad – ”A remény hídjai”
 21. Olivér Berkes – ”Lighthouse”
 22. Petruska – ”Help Me Out of Here”
 23. Rozina Pátkai – ”Frida”
 24. Ruby Harlem – ”Forró”
 25. Salvus – ”Barát”
 26. The Middletonz – ”Roses”
 27. The Sign – ”Ő”
 28. Tímea Antal feat. Gergő Demko – ”Kedves Világ!”
 29. USNK – ”Posztolj”
 30. yesyes – ”Incomplete”

 

Återkommande artister

I startfältet hittas två tidigare ungerska Eurovisionrepresentanter i form av András Kállay-Saunders (2014) och Joci Pápai (2017), som bägge två lyckades ta upp Ungern på topp 10-placering i Eurovisionfinaler (den förstnämnde innehar Ungerns näst högsta slutplacering genom tiderna med sin femteplats). András Kállay-Saunders har efter sitt Eurovisionäventyr försökt få representera Ungern igen (både 2016 och 2017) men inte lyckats, denna gång tävlar han tillsammans med sitt band The Middletonz.

Ytterligare artister som känns igen från tidigare upplagor av A Dal är följande:

 

Fakta om A Dal 2019

A Dal har använts som Ungerns Eurovisionuttagning varje år sedan år 2012, och på hemmaplan är det ett mycket populärt uttagningsformat. Formatet består av 6 stycken program: först tre inledande heats, därefter två semifinaler och sedan en avgörande final. Från start tävlar 30 artister uppdelade i heaten, där en fyramannajury och tv-tittarna får vara med och rösta vidare ett antal tävlande genom säsongen, först till semifinalerna och därefter till finalen.

Programledare i denna säsong blir en duo bestående av 2016 års ungerska Eurovisionrepresentant Gábor Alfréd Fehérvári (mer känd under artistnamnet Freddie) och Bogi Dallos (som tävlat i A Dal 2013, 2014 och 2015). Programmets jury kommer att utgöras av kvartetten Miklós Both, Misi Mező, Lilla Vincze och Feró Nagy.

En intressant detalj är att så mycket som 19 låtar framförs på ungerska i detta årets startfält. Klar majoritet med andra ord.

A Dal 2019 kommer att sändas med start lördagen den 19:e januari 2019, och därefter varje lördag till och med den 23:e februari.

 


 

Kommentera