Spanien: Operación Triunfo 2018 avgjord – men nu ska Eurovision-representanten 2019 väljas

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Spanska TVE har återigen valt att hämta sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovisionen genom talangjakten Operación Triunfo. Under hösten (2018) har en ny säsong av programmet gått av stapeln och dessutom fått sin vinnare. Men nu börjar jakten på den artist och låt som ska få biljetten till Tel Aviv i maj, och för att förstå tar vi allt från början…

 

Bakgrund

Operación Triunfo-säsong 2018

I september startade TVE den nya säsongen av den populära Idol-tävlingen Operación Triunfo, som därefter rullat på under hösten med auditions, kvalprogram, direktsändningar och final. I december avgjordes hela säsongen där artisten Famous blev säsongsvinnare. Men alla 16 artister som från början togs ut till tävlingen sades ha chans att kunna bli Spaniens representant i Eurovision 2019 oavsett hur de placerade sig i årets säsong.

 

Antagning för bidrag

Samtidigt som säsongen pågick höll TVE antagningar igång för att hitta potentiella Eurovisionbidrag. Intresserade låtskrivare hade möjlighet att ansöka om att få med bidrag, och intresset var stort då nästan 1000 bidrag skickades in. Låtskrivarna kunde välja att skriva bidrag till en eller flera i Operación Triunfo-startfältet men detta var inte bindande. Därefter gick en jurypanel igenom alla inskickade bidrag och valde ut 10 av dem till nästa steg. Parallellt med den uttagningen pågick en annan låtantagning med bidrag från skivbolag som bjudits in av TVE. Ett hundratal bidrag skickades in och en jurypanel gick även igenom dessa låtar och valde ut 10 stycken till nästa steg. Totalt skulle alltså 20 bidrag kvala vidare.

 

Tittar- och juryrröstning om startfältet

Av de 20 låtar som valts ut ansåg TVE att 17 stycken får fortsätta. Låtarna som nu parats ihop med Operación Triunfo-tävlarna innebär att 13 av de 16 artister har minst en låt inför nästa gallring. Fram till den 2:a januari 2019 är en omröstning igång där publiken får lyssna på enminutsklipp från varje låt och sedan rösta på sina favoritbidrag. Publikens tre favoriter går direkt till final. Därefter röstar en jury fram maximalt (eller upp till) sju bidrag till av de som tittarna röstat bort som också får tävla i finalen. Maximalt kan det alltså bli 10 bidrag i den avgörande finalen.

 

Här är låtarna som går att rösta på

Nedan länkar vi till respektive låts smygklipp på 1 minut (i bokstavsordning efter artistnamn/låt):

 

 1. Alba Reche –¿Qué será luego?
 2. Carlos Right – Nunca fui”  
 3. Carlos Right  –Se te nota
 4. Damion – Sale
 5. Famous – No puedo más
 6. Joan Garrido & Marilia – A tu lado
 7. Julia – Qué quieres que haga” 
 8. María – Muérdeme
 9. Marilia – Todo bien” 
 10. Marta – Vuelve
 11. Miki – El equilibrio
 12. Miki –La venda
 13. Miki & Natalia – Nadie se salva
 14. Natalia – La clave
 15. Noelia – Hoy vuelvo a reír otra vez
 16. Sabela – Dímelo de frente
 17. Sabela –Hoy soñaré

 

För att rösta ska du klicka här, men innan måste du registrera dig via någon slags sociala medie-plattform.

 

När hålls finalen?

Den spanska nationella finalen, som går under namnet Operación Triunfo – Gala Eurovision hålls preliminärt i januari 2019. Exakt datum är inte bekräftat. Vad som däremot är sagt är att det kommer bara vara tittarna som får rösta fram vilket bidrag som ska få åka till Eurovision 2019, och vid ett eventuellt tie-break mellan två vinnarbidrag kommer det att bli en andra omgång som även då avgörs av tv-tittarna.

 


 

Kommentera