Montenegros finalstartfält 2019 officiellt presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Montenegros nationella TV-bolag RTCG kör återigen med konceptet med den nationella finalen Montevizija som uttagning till Eurovision Song Contest. Efter en nationell antagning och ett juryval har fem finalister presenterats, varav en av dem har tidigare representerat Montenegro i Eurovision!

 

Startfältet

Dessa artister tävlar i Montenegros final (ordningen är i bokstavsordning efter artistnamn):

 

  1. Andrea Demirović – ”Ja sam ti san”
  2. D-Moll – ”Ti”
  3. Ivana Popović-Martinović – ”Nevinost”
  4. Monika Knezović – ”Nepogrješiva”
  5. Nina Petković – ”Uzmi ili ostavi”

 

Fakta om startfältet

Totalt är det fem akter i finalen: fyra kvinnliga soloartister och en musikgrupp. Två av artisterna i startfältet har tidigare tävlat i den montenegrinska finaluttagningen. Det handlar om Ivana Popović-Martinović och Nina Petković, som bägge deltog i 2018 års Montevizija. Ingen av dessa två vann dock, utan istället blev det som bekant sångaren Vanja Radovanović som fick åka till Lissabon med sin balkanballad Inje. Dessvärre blev det ingen final för Montenegro i Eurovision 2018.

Ytterligare ett namn i startfältet är bekant – Andrea Demirović, som representerade Montenegro i Eurovision 2009 med låten Just Get Out Of My Life. Den gången var det med en popsång á la Ralph Siegel som inte tog sig till Eurovisionfinal. Vad Andrea bjuder på denna gång är inte riktigt känt, mer än att hon själv varit med och gjort låten tillsammans med låtskrivarna Michael James Down och Primož Poglajen.

Notera att ingen av de här fem bidragen som nu meddelats har släppts officiellt. Dessutom är det fortfarande oklart vilket datum som Montevizija-finalen 2019 kommer att äga rum.

 

Så valdes startfältet ut

RTCG meddelade Montenegros deltagande Eurovision 2019 i september (2018), och någon månad senare öppnades en nationell antagning för bidrag. Därefter fick en jury i uppdrag att lyssna igenom alla inskickade låtar och poängsätta dessa utifrån olika kriterier. Juryn skulle sedan enas om fem bidrag vilka nu i mitten av december 2018 har offentliggjorts.

Det blir andra året på raken som RTCG håller en nationell final för att utse sin representant till Eurovision Song Contest. Åren 2007-2009 användes också nationell final, men efter Montenegros comeback 2012 och fem år framåt (till 2017) användes bara internval som urvalsmetod.

 

Bara två avancemang i Eurovisionen…

Vi noterar även att till och med 2018 har Montenegro endast två finalavancemang i Eurovision: 2014 och 2015, bägge gångerna med balkanballader – varav en gång med Balkanstjärnan Željko Joksimović som upphovsperson. Kommer det att krävas något liknade för att lyckas igen – det återstår att se!

 


 

Kommentera