Tips: Europride 2018 i Stockholm och Göteborg (27/7-19/8 2018)

EUROPRIDE 2018. Traditionsenligt äger just nu Pride rum i Stockholm, vilket är 20:e året i rad som det äger rum. I år anordnar Stockholm tillsammans med Göteborg dessutom EuroPride vilket innebär att fler besökare från andra europeiska länder väntas delta. Bland eventen som äger rum finns Schlagerkvällen den 2:a augusti där bl.a. Israels Netta, som vann årets Eurovision och Cyperns Eleni, som kom tvåa i finalen kommer att uppträda.

 

Om eventet

Stockholm Pride, men i år EuroPride, pågår just nu i Stockholm (27 juli – 5 augusti) med flera event runt om i stan. Senast Stockholm stod värd för EuroPride var år 1998, alltså samma år som Stockholm Pride drog igång för första gången. Det året deltog 20 000 personer, i år beräknas 60 000 besökare från hela Europa. 1998 var den stora frågan som alla talade om var samkönade äktenskap, även om det blev verklighet först den 1:a maj 2009. Sedan dess har mycket hänt men kampen för allas lika rättigheter kvarstår. I år är mycket fokus på identitetspolitik.

Lite längre ned i artikeln tipsar vi om några events som äger rum under årets EuroPride.

 

Alcazar gör årets Pridelåt

Den officiella Europride-låten i år har titeln ”In The Name Of Love” som gruppen Alcazar står för. Vi förmodar att även de kommer att framföra låten på plats under festligheterna. Nedan finns låten att lyssna på (från QX Gaygalan i februari 2018).

 

Tips om EuroPride Stockholm (27:e juli – 5:e augusti)

EuroPride Stockholm äger rum mellan den 27:e juli och 5:e augusti på en mängd olika platser runt om i Stockholm. Själva EuroPride Park med flera events hittas på Östermalms IP (adress Södra Fiskartorpsvägen 2), medan EuroPride House hittas på Kulturhuset Stadsteatern som ligger vid Sergels Torg. Pride pågår även på andra ställen runt om i Stockholm.

För dig som vill besöka EuroPride Stockholm så finns hela programschemat här. Vi tipsar nedan om två events som är mycket välbesökta under Pride-veckan.

 

Tips 1: Schlagerkvällen den 2:a augusti

En av årets mest populära scenkvällar kommer att vara Schlagerkvällen under Europride i Stockholm, torsdagen den 2:a augusti. Ett 15-tal artister kommer att medverka under den kvällen till exempel Wiktoria, Robin Bengtsson och Nano, alla kända från Melodifestivalen. Utöver dem är årets stora dragplåster Eurovisionvinnaren och tvåan från 2018 års tävling: vinnaren Netta Barzilai med låten ”Toy” från Israel och Eleni Foureira från Cypern som kom tvåa med låten ”Fuego”.

Netta Barzilai kommer även att gästa Sollidenscenen och Allsång på Skansen, som sänds i SVT1 tisdagen den 31:a juli.

 

Tips 2: Prideparaden den 4:e augusti

Själva Prideparaden i Stockholm går av stapeln lördagen den 4:e augusti kl. 13:00 CEST. I år startar den vid Stadshuset på Kungsholmen och går sedan genom centrala Stockholm till EuroPride Park vid Östermalms IP. Sträckningen är 4,3 km och tar cirka 2 timmar att gå.

Den exakta paradvägen kommer att vara Stadshuset, Hantverkargatan, Stadshusbron, Tegelbacken, runt Rödbodtorget, Vasagatan, Kungsgatan, Sturegatan, Lidingövägen och Östermalms IP.

Längs med paradvägen finns möjlighet att se alla ekipage som åker och går i Pridetåget. Totalt räknas runt 45 000 deltagare i tåget, varav ca 200 ekipage (fordon eller grupper).

 

 

EuroPride Göteborg (14:e – 19:e augusti)

EuroPride Göteborg äger rum mellan den 14:e och 19:e augusti på en mängd olika platser runt om i Göteborg. Det är både seminarier, utställningar, teaterföreställningar, fest och mingel, familjeevents och självklart EuroPride Parad.

För dig som vill besöka EuroPride Göteborg så finns hela programschemat här.

 

Tips: EuroPride Parad den 18:e augusti

Göteborgs Prideparad äger rum den 18:e augusti klockan 15:30-17:30. Själva tåget startar på Heden och går sedan på gator och torg upp på avenyn. Det hela avslutas med fest och musik där Boy George och Culture Club på Götaplatsen.

 


 

Kommentera