Eurovisionnytt vecka 21, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

 

Eurovision-nyheter

Netta välkomnades hem i Israel

Efter att Netta tagit hem segern för Israel i årets Eurovision välkomnades hon hem av tusentals personer i Tel Aviv.

Två dagar efter segern i Lissabon landade Israels Netta i Tel Aviv där hon välkomnades hem som en hjältinna. Strax efter ankomsten till flygplatsen i Tel Aviv hölls en kortare presskonferens, och senare på kvällen hölls en konsert på Rabin Square där ett flertal artister utöver Netta deltog.

Efter firandet börjar nu planeringen på allvar för det israeliska TV-bolaget IPBC att sätta igång allt inför Eurovision 2019.

 

 

Nystartat TV-bolag tar hand om Eurovision 2019

Precis som i fallet Ukraina 2017 är det ett relativt nystartat TV-bolag som EBU nu ska samarbeta med för att rå Eurovision 2019 i hamn.

Ifjol startade Israel upp ett nytt public service-bolag som tar hand om de statliga TV-sändningarna i Israel. TV-bolaget IPBC, eller KAN som det också kallas, startade upp för snart ett år sedan efter att det israeliska parlamentet ville göra om det gamla TV-bolaget IBA. I och med att IBA gick i graven såg det länge ut som att det nya bolaget inte skulle få nytt medlemskap i EBU varför Israel då inte skulle få möjlighet att delta i Eurovisionen. Men bara några månader senare kom EBU med besked att man nått en överenskommelse med IPBC som möjliggör att Israel får delta. Nu när Israel vann Eurovision 2018 får deras nya TV-bolag i uppdrag att ta hand om sändningarna 2019.

 

 

Deltagarinfo

Oklart läge vilka som vill vara med 2019

Just nu pågår spekulationer kring vilka länder som vill delta i Eurovision 2019. På grund av det är det högst oklart hur många länder som kan förväntas vilja delta om ett år.

Engelska Wikipedia namnger i dagsläget (läs: 22:a maj) 16 länder som klara. Men flera av dessa källor bygger enbart på spekulationer på t.ex. Twitter samt vissa med frågetecken efter, varför det är mer eller mindre oklart om alla dessa stämmer. Det enda land som i dagsläget officiellt meddelat att de vill medverka (eftersom de även öppnat sin antagning) är Norge. Men troligen lär SVT meddela någon gång nu i sommar hur antagningen blir med en eventuell Melodifestival 2019.

Notera att en fullständig deltagarlista blir officiell någon gång i höst eller vinter.

 

 

Antagningar

Albanien öppnar sin antagning – OBS! högst oklart om de vill delta i Eurovision 2019

Det albanska TV-bolaget RTSH kommer att fortsätta med sin Festivali i Këngës, som i år blir den 57:e festivalen i ordningen. Trots att RTSH alltså INTE har bekräftat deltagande i Eurovision har man redan öppnat antagningen till tävlingen.

Det är alltså högst oklart om Albanien tänker delta eller inte i Israel 2019, men oavsett kommer det att bli en ny Festivali i Këngës. När årets omgång hålls är oklart, men troligen lär det bli vid slutet av året som det brukar vara. RTSH har nu öppnat antagningen till årets Festivali i Këngës och den är igång till den 30:e juni. Vill du skicka in bidrag för att försöka komma med så gå in här och läs mer.

 

 

Andra nyheter

Makedonien kan få nytt internationellt namn

Sedan landet Makedonien blev en självständig stat efter att ha varit en del av det forna landet Jugoslavien har det tvistats om att landet Makedonien inte borde få kalla sig för just Makedonien. Två av landets grannländer, Grekland och Bulgarien, motsätter sig detta namnval på grund av att de anser att det riktiga Makedonien är i deras länder. Men nu efter närmare 25 års tvistande kan ett namnbyte bli aktuellt.

I alla större internationella sammanhang som t.ex. Eurovisionen tvingas landet Makedonien kalla sig för den forna jugoslaviska republiken Makedonien, för att markera vilket Makedonien det gäller. Efter år av konflikter kring detta namn verkar det dock som parterna börjar komma överens. Då landet Makedonien nu själva föreslagit att de skulle kunna kalla sig för Ilinden Makedonien (antingen före eller efter namnet). Detta förslag verkar vara det som är det som är mest aktuellt, men frågan kvarstår när ett officiellt byte kan ske.

Läs mer om konflikten här.

 

 


 

Kommentera