EUROVISION 2018. Vi kan nu avslöja att EBU:s referensgrupp har beslutat att införa hjärtröstning i Eurovision 2018.
Under flera år har SVT använt sig av så kallad hjärtröstning i Melodifestivalen, vilket är gratisröster i programmen som sker genom en applikation. Eurovisionen har också en röstningsapplikation som har funnits sedan år 2013, men fram till nu har den varit relativt begränsad kring engagemanget i röstningen.
Efter att EBU studerat olika nationella uttagningars röstningssystem har de funnit SVT:s som mest lämpligt. Vi har fått information från en trovärdig källa i årets produktion som menar att SVT varit drivande i frågan i flera år.
– SVT har påtalat att programmen blir mer spännande och att det blir som ett komplement till den traditionella röstningen. Sedan räknar de också med att det också blir ett större engagemang hos publiken, säger en källa med stor insyn i årets produktion.
Ändrar reglerna för att röstningen ska fungera i direktsändningen
För att hjärtröstningen ens ska fungera praktiskt kommer EBU inom kort att ändra reglerna för när röstningen i programmen startar. Mellan åren 1997-2009 och 2012-idag har telefonslussarna varit öppna först efter att sista låten framförts. Undantag gjordes åren 2010 och 2011 då telefonslussarna öppnades redan när respektive direktsändning startade. Att reglerna sedan ändrades tillbaka sades bero på att en majoritet ändå röstat när de hört hela startfältet. Men nu blir det alltså ändring på detta från och med i år.
Vissa problem med språkval och geo-blockning
Vår källa visar oss bilder på olika tester man gjort för att få detta att fungera praktiskt. Bland annat har man behövt hitta en funktion som stänger av vissa länder i appen i semifinalerna (p.g.a. att endast de länder som tävlar i den aktuella semifinalen får rösta).
– Om vi inte hittar en praktisk lösning kommer det troligen bara bli finalen som får hjärtröstning, tillägger källan.
Ytterligare bilder visar den tekniska svårigheten att informationen måste skrivas om på alla 43 språk, vilket man inte riktigt har haft tid med. Den referensgrupp som använt appen i testsammanhang har fått göra det på franska eller ryska oavsett kunskap om dessa språk. Detta eftersom det inte funnits tid att ta fram fler varianter än så.
– Men vi kommer få till fler språkvarianter till Lissabon om vi så ska få sitta dygnet runt och jobba med detta, säger vår källa.
OBS! Detta var bara ett aprilskämt från oss i ESC-Panelen!
April April 🙂
|