EBU inför hjärtröstning i Eurovision Song Contest

EUROVISION 2018. Vi kan nu avslöja att EBU:s referensgrupp har beslutat att införa hjärtröstning i Eurovision 2018.

Under flera år har SVT använt sig av så kallad hjärtröstning i Melodifestivalen, vilket är gratisröster i programmen som sker genom en applikation. Eurovisionen har också en röstningsapplikation som har funnits sedan år 2013, men fram till nu har den varit relativt begränsad kring engagemanget i röstningen.

Efter att EBU studerat olika nationella uttagningars röstningssystem har de funnit SVT:s som mest lämpligt. Vi har fått information från en trovärdig källa i årets produktion som menar att SVT varit drivande i frågan i flera år.

– SVT har påtalat att programmen blir mer spännande och att det blir som ett komplement till den traditionella röstningen. Sedan räknar de också med att det också blir ett större engagemang hos publiken, säger en källa med stor insyn i årets produktion.

 

Ändrar reglerna för att röstningen ska fungera i direktsändningen

För att hjärtröstningen ens ska fungera praktiskt kommer EBU inom kort att ändra reglerna för när röstningen i programmen startar. Mellan åren 1997-2009 och 2012-idag har telefonslussarna varit öppna först efter att sista låten framförts. Undantag gjordes åren 2010 och 2011 då telefonslussarna öppnades redan när respektive direktsändning startade. Att reglerna sedan ändrades tillbaka sades bero på att en majoritet ändå röstat när de hört hela startfältet. Men nu blir det alltså ändring på detta från och med i år.

 

Vissa problem med språkval och geo-blockning

Vår källa visar oss bilder på olika tester man gjort för att få detta att fungera praktiskt. Bland annat har man behövt hitta en funktion som stänger av vissa länder i appen i semifinalerna (p.g.a. att endast de länder som tävlar i den aktuella semifinalen får rösta).

– Om vi inte hittar en praktisk lösning kommer det troligen bara bli finalen som får hjärtröstning, tillägger källan.

Ytterligare bilder visar den tekniska svårigheten att informationen måste skrivas om på alla 43 språk, vilket man inte riktigt har haft tid med. Den referensgrupp som använt appen i testsammanhang har fått göra det på franska eller ryska oavsett kunskap om dessa språk. Detta eftersom det inte funnits tid att ta fram fler varianter än så.

– Men vi kommer få till fler språkvarianter till Lissabon om vi så ska få sitta dygnet runt och jobba med detta, säger vår källa.

 

 

OBS! Detta var bara ett aprilskämt från oss i ESC-Panelen!
April April 🙂

 

Fakta: Så tänker EBU ändra röstningsreglerna i Eurovision

– Enligt vår källa beräknar EBU att hjärtröstningen i Eurovision kommer att gå till på samma sätt som Melodifestivalen, dvs. att tittarna får ett tredje alternativ till att telefon- och SMS-rösta.

– En nyhet blir därför att tittaromröstningen påbörjas i början av varje sändning istället för efter att alla bidrag har framförts. Sådana regler infördes år 2010 och 2011, men togs bort till 2012 och har inte införts efter det.

– På grund av olika geografiska blockeringsproblem med applikationen pekar det mesta på att det enbart blir finalens direktsändning (den 12:e maj, reds.anm.) som får hjärtröstning.

– Anledningen till att finalen inte behöver ha någon geografisk blockning i finalen är för att alla tävlingsländer får rösta i finalen, medan i semifinalerna är det endast de länder som tävlar i den aktuella semifinalen + tre extraröstande länder som får rösta.

– Förslaget har inkommit från SVT och har behandlats av EBU:s referensgrupp som nu godkänt det.

 

Så kommer det praktiskt gå till

– Tittarna kommer kunna ladda ned en specialversion av Eurovisions nuvarande app där hjärtröstningen kommer finnas tillgänglig. Appen är gratis att ladda ned.

– Appen kommer fungera som Melodifestivalens app, dvs. att publiken under livesändningen kan lägga upp till fem röster gratis per bidrag genom att trycka på ett hjärta i appen.

– Under varje lands liveframträdande i TV-sändningen kommer ett bultande hjärta synas i bild i nedre kant. Ju större engagemang från tittarna (fler röster) desto mer kommer hjärtat att bulta.

– Rösterna är värda precis lika mycket som telefon- och SMS-rösterna från varje land.

– Enligt vår källa kommer det vara möjligt att fördela sina hjärtröster under en hel sändning, fram till att telefonslussarna stängs.

 

 

 


 

Kommentera