Vi tycker till inför Finalen i Melodifestivalen 2018

MELODIFESTIVALEN 2018. Inför finalen i Melodifestivalen kommer här sista topplistorna av hela startfältet inklusive kommentarer!

 

 1. Benjamin Ingrosso – ”Dance You Off”
 2. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 3. Samir & Viktor – ”Shuffla”
 4. Rolandz – ”Fuldans”
 5. LIAMOO – ”Last Breath”
 6. Mendez – ”Everyday”
 7. Jessica Andersson – ”Party Voice”
 8. John Lundvik – ”My turn”
 9. Margaret – ”In my cabana”
 10. Mariette – ”For You”
 11. Renaida – ”All the feels”
 12. Martin Almgren – ”A Bitter Lullaby”

Kommentar: Årets Mello har slagit ett sällsamt rekord – jag tror aldrig att en Mello har blivit så unisont kritiserad någonsin! När t.o.m. SVT:s egna kulturjournalister öppet kritiserar den låga nivån på bidrag, manus och produktion, då vet man att något är fel. Nu verkar det som att SVT i sedvanlig ordning kommer ta kritiken med en klackspark och skämta bort den i finalen, men fallande tittarsiffror är inget att skratta åt. Jag tycker fortfarande att man behöver rensa produktionsteamet helt inför nästa år, och starta om på ny kula – oavsett hur det går i Lissabon. Nu tror jag verkligen inte att finalen innehåller några ESC-vinnare. Tvärtom, det är nog den sämsta finalen sedan 2005 vi får se ikväll, och ytterst få av dessa bidrag kommer ha vettig chans att ens kvalificera sig från ESC-semifinalen.

Om man dock enbart fokuserar på det visuella, så sticker dock ”Dance you off” ut oerhört mycket. Det är kanske det snyggaste scennumret som gjorts i Melodifestivalen någonsin, med en färgexplosion i skarpa kontraster och rytmiska pulser – ett solklart vinnarnummer enligt mig. Tyvärr är låten helt kall, och Benjamin kanske lite väl krystad som artist – men å andra sidan kunde man säga samma sak om Robin Bengtsson ifjol. Benjamin känns därför som en vettig vinnarkandidat. Av de andra, så måste jag ju peka ut Felix som god tvåa – med en Frans-inspirerad ballad som mycket väl kan skrälla (Men skulle antagligen floppa något vansinnigt i Lissabon). Samir & Viktor och inte minst Rolandz står tyvärr för det enda underhållningsvärdet för kvällen. I brist på manus och programkvalitet så framstår dessa två artister som den enda genuina lördagsunderhållningen. Det kommer de att vinna röster på, vågar jag säga. På tal om röster, så är just röstningen det enda programinnehållet som kan vara värt att följa till slutet – jag spår en ny jämn och spännande omröstning ikväll!

 

 1. John Lundvik – ”My turn”
 2. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 3. Rolandz – ”Fuldans”
 4. LIAMOO – ”Last Breath”
 5. Benjamin Ingrosso – ”Dance You Off”
 6. Mendez – ”Everyday”
 7. Margaret – ”In my cabana”
 8. Mariette – ”For You”
 9. Martin Almgren – ”A Bitter Lullaby”
 10. Jessica Andersson – ”Party Voice”
 11. Samir & Viktor – ”Shuffla”
 12. Renaida – ”All the feels”

 

 1. John Lundvik – ”My turn”
 2. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 3. Renaida – ”All the feels”
 4. Jessica Andersson – ”Party Voice”
 5. Mendez – ”Everyday”
 6. Mariette – ”For You”
 7. Margaret – ”In my cabana”
 8. Martin Almgren – ”A Bitter Lullaby”
 9. LIAMOO – ”Last Breath”
 10. Benjamin Ingrosso – ”Dance You Off”
 11. Rolandz – ”Fuldans”
 12. Samir & Viktor – ”Shuffla”

Kommentar: Jag gör ingen direkt hemlighet av att jag tycker att Melodifestivalen 2018 sätter rekordet som den sämsta Melodifestivalen genom tiderna. Personligen anser jag att låtarna som tävlat i år har hållit skrämmande låg kvalité och av de låtar som kvalat in i finalen är det mesta bara skräp som ej heller kommer att fungera när vi väl kommer till Eurovisionen i Lissabon. Anledningen är enkel: det finns redan en massa upptempo- och utstyrselbidrag som är 100% bättre än det som presenterats här. Vad som däremot inte finns så mycket av är äkta ballader och det står John Lundvik för i Melodifestivalfinalen. Felix Sandman har ju förvisso också ballad, men den känns väldigt anonym och intetsägande (om jag ska tänka Eurovision). Jag tror att en majoritet av låtarna som svenska folket röstat fram hit skulle aldrig lyckas kvala sig igenom den semifinalen vi möter i Lissabon (för det är en tuff semi med många starka uttrycksbidrag), och skulle det ändå ske så kommer det nog den artisten göra en lex Las Vegas (dvs. bottenplacering). Några av låtarna är helt okej, men det räcker inte för att ta sig igenom Eurovision.

Så, min dom i år är att John Lundvik är den riktiga vinnaren i årets Melodifestival. Han bjuder på en riktig, äkta och känslosam ballad och dessutom kan han sjunga. Så han förtjänar segern mer än någon annan anser jag. Blir det inte John Lundvik som vinner och får åka till Lissabon för Sveriges räkning så kommer jag ägna min tid under maj månad att heja fram andra kandidater än Sverige. Och jag vill tillägga att om Samir & Viktor eller Rolandz får åka och tävla i Eurovision 2018 så tänker jag byta kanal på TV:n när Sveriges bidrag visas i bild och hoppas på en sistaplats med noll poäng. För det är total skämskuddevarning i högsta hugg – i samma stil som Valentina Monettas bidrag för San Marino förra året (om ni minns det). Kanske är det roligt att se på hemmaplan men låt det stanna där, tack!

 

 

 1. Rolandz – ”Fuldans”
 2. Liamoo – ”Last Breath”
 3. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 4. Mariette – ”For You”
 5. Margaret – ”In My Cabana”
 6. Jessica Andersson – ”Party Voice”
 7. Samir & Viktor – ”Shuffla”
 8. John Lundvik – ”My Turn”
 9. Martin Almgren – ”A Bitter Lullaby”
 10. Mendez – ”Everyday”
 11. Benjamin Ingrosso – ”Dance You Off”
 12. Renaida – ”All the Feels”

Kommentar: Jag vet inte hur mycket mer jag kan kommentera om detta, jag har uttryckt mig väldigt hårt om vår tävling i år och har långt ifrån varit ensam om det. Som tidigare nämnt, så har det nästan varit så att man nästan uteslutande proppat in spotifypop med en och annan plojlåt. Antar att det blir så när diverse gatekeepers får alldeles för stort inflytande. Det är egentligen illavarslande att jag fick sätta ett parodidansband (eftersom det ändå är vad Rolandz är) som etta. Men nånstans speglar det hur illa tävlingen mår. Så som jag ser det finns det bara fyra låtar jag kan se oss skicka utan att Sverige skämmer ut sig i tävlingen: Liamoo, Felix Sandman, Mariette och/eller John Lundvik. Favoritskapet har istället fallit på en pojke som heter Benjamin… det är jäkligt synd att det blivit så att jag haft sån negativ inställning till tävlingen, men det är en helt annan verklighet nu. Enda försvaret är väl att jag uttrycker mig så för att jag nånstans ändå genuint bryr mig om tävlingen och vill att det ska bli bättre igen. Inför nästa år, gör om, gör rätt!

 

 1. Martin Almgren – ”A bitter lullaby”
 2. Jessica Andersson – ”Party voice”
 3. Mendez – ”Everyday”
 4. John Lundvik – ”My turn”
 5. Samir & Viktor – ”Shuffla”
 6. Rolandz – ”Fuldans”
 7. Liamoo – ”Last breath”
 8. Renaida – ”All the feels”
 9. Mariette – ”For you”
 10. Benjamin Ingrosso – ”Dance you off”
 11. Margaret – ”In my cabana”
 12. Felix Sadman – ”Every single day”

Kommentar: Med undantag av deltävling 3 så har årets Melodifestival varit en oerhört tragisk historia. Men nu skymtar jag ljuset i tunneln. Dessvärre så kan jag inte minnas att jag någonsin varit så otaggad inför en mellofinal. Spelbolagen har utsett Benjamin Ingrosso till vinnare. Mardrömsscenariot vore dock om Felix Sandman lyckades vinna. Får obehagliga ”Robin Stjernberg” och ”Frans” vibbar utav hela bidraget. Ber till högre makter att den låten inte vinner.
Drömmen och andra sidan vore om min favorit Martin Almgren vann. Men med tanke på utgångsläget och att majoriteten av hans support nästan uteslutande kommer ifrån Lindesberg med omnejd så tvivlar jag på en vinst för Herr Almgren. Den enda av mina favoriter som verkar ha någorlunda chans till vinst är John Lundvik. Problemet med John är att jag får ”Anna Bergendahl” vibbar av honom. Skickar vi honom till Lissabon är det möjligt att han åker ut redan i semifinalen…

 

 1. John Lundvik – ”My turn”
 2. Felix Sandman – ”Every Single Day”
 3. Jessica Andersson – ”Party Voice”
 4. Mendez – ”Everyday”
 5. Samir & Viktor – ”Shuffla”
 6. Margaret – ”In my cabana”
 7. Mariette – ”For You”
 8. Benjamin Ingrosso – ”Dance You Off”
 9. Rolandz – ”Fuldans”
 10. Renaida – ”All the feels”
 11. LIAMOO – ”Last Breath”
 12. Martin Almgren – ”A Bitter Lullaby”

Kommentar: Avgörandets tid är här. Finalens innehåll blev bra till sist, trots att jag inte känner att vi har någon Eurovision-vinnare i detta startfältet. Men här finns flera bra kandidater att välja mellan och egentigen inget vi skulle behöva skämmas för (bortsett från Rolandz) i Eurovision. Jag tycker det är på tiden att Sverige skickar en ballad. Antingen ”My turn” med John Lundvik eller ”Every Single Day” med Felix Sandman. Vi har också flera bra fartiga bidrag att kunna skicka också, men helst ser jag alltså att vi skickar nån av balladerna. Mycket talar för att det blir Benjamin Ingrosso som står som slutsegrare och även om han inte är någon av mina främsta favoriter i denna final, så är jag inte helt missnöjd om han skulle vinna. Dock har vi skickat liknande showbidrag á lá Justin Timberlake nyligen i form av Måns Zelmerlöw och Robin Bengtsson, så nu vill jag se något annat vinna. Jag hoppas att ni läsare är lika peppad och förväntansfull på denna finalen som vad jag är. Nu kör vi en sista gång och glöm inte att rösta på din/dina favoriter för att se till att rätt låt representerar oss i Lissabon.

 


 

Kommentera