Inför: Fjärde deltävlingen, Melodifestivalen 2018

De tävlande i Örnsköldsvik. Foto: ESC-Panelen.

INFÖR – MELODIFESTIVALEN. Lördagen den 24:e februari 2018 avgjordes den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2018. Sju tävlande gjorde upp om de två sista direktplatserna i finalen samt de två sista platserna i Andra chansen. I denna artikel sammanfattar vi allt du behöver veta om inför sändningen.

 

Fakta

 • Tid: 20:00 – 21:30 CET
 • Plats: Fjällräven Center, Örnsköldsvik
 • Programledare: David Lindgren (samt Fab Freddie som sidekick)
 • Röstningsprocess: Tittarna röstar vidare två bidrag till finalen och två bidrag till Andra chansen (avgörs genom två röstningsomgångar).
 • TV-bolag/Stream: SVT1 och SVT Play – Länk
 • Missa inte: SVT Nyheters uppladdningsprogram kl. 19:30 – Länk

 

Panelen inför: Örnsköldsvik står värd för Melodifestivalen för fjärde gången. De tidigare gångerna 2007, 2010 och 2014 har bjudit på spännande deltävlingar där resultatet inte allt för sällan blivit något helt annorlunda. Örnsköldsvik är för övrigt det nordligaste stoppet på årets turné.

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gör upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Innan första låten framförs öppnas telefonslussarna och dessa är öppna till och med den första snabbreprisen. SVT läser därefter av resultatet och de fem bidrag som har fått flest röster går vidare medan de två bidragen som hamnat sexa och sjua åker ut. Därefter fortsätter omröstningen en stund till innan SVT stänger den igen. Bidragen som nu fått flest respektive näst flest röster går direkt till final, medan bidragen som kommit trea och fyra går till Andra chansen. Bidraget på femte plats åker ut.

 

Startfältet

Dessa artister tävlar:

 1. Emmi Christensson – “Icarus”
 2. Elias Abbas – “Mitt paradis”
 3. Felicia Olsson – “Break That Chain”
 4. Rolandz – “Fuldans”
 5. Olivia – “Never Learn”
 6. Felix Sandman – “Every Single Day “
 7. Mariette – “For You”

 

Mer information

 • Smyglyssna på enminutsversioner av veckans tävlingsbidrag. Läs mer »
 • Smygtitta på 30 sekunder av varje artists torsdagsrepetition. Läs mer »
 • Lär känna artisterna i deltävlingen. Läs mer »

 

 

Vilka spekuleras det om som går vidare?

Denna del ska enbart ses som spekulation eftersom resultatet av deltävlingen vid publiceringen inte har avgjorts.

 

Genrepspubliken

Under fredagens genrep gjorde Melodifestivalklubben (OGAE Sweden) sin publikundersökning som denna gång var mycket jämn. Mariette vann förvisso omröstningen med 26 procent av rösterna, men tvåan Elias Abbas fick 20 procent av rösterna. Och därefter var det också jämnt skägg nedåt. Så det verkar som att det kan gå lite som det vill under sändningen i Örnsköldsvik.

 

Oddsen

Enligt oddsen har Mariette Hansson en väldigt tydlig seger, och oddsen förutspår även att Rolandz tar sig till final. Oddsen tror att Elias Abbas och Felix Sandman kommer att gå till Andra chansen (lustigt nog hamnade den sistnämnde näst sist i publikundersökningen). Allra svårast att ta sig till final verkar Felicia Olsson få som idag har oddset 36,00 medan Mariette har oddset 1,25.

 

Vår publikundersökning

Vi skribenter har under hela veckan ställt frågan till er läsare vilken artist ni har som favorit i detta startfält. Ikväll kl. 18:00 CET kommer vi att avsluta omröstningen och publicera resultatet. Fram till dess är det fritt fram att rösta på!

 


 

Kommentera