Inför helgens uttagningar: 27-28 januari 2018

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Helgen den 27:e och 28:e januari var det inte mindre än fyra nationella uttagningar som ägde rum. Dels var det fortsatta heats i Litauen, Rumänien och Ungern samtidigt som Frankrike höll sin final till Eurovision 2018! Nedan har vi sammanställt information om respektive uttagning denna helg.

 

Lördag 27:e januari

Under lördagen är det heats i Litauen och Ungern samt final i Frankrike.

 

Frankrike: Destination Eurovision – final!

 • Datum: 2018-01-27
 • Tid: 21:00 – 23:30 CET
 • Programledare: Garou
 • Plats: Studios de France (Bât 217), Saint-Denis
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: France2 – Länk
 • TV5Monde – Länk
 • Facebook – Länk

 

Panelen inför: Efter två semifinaler har det blivit dags för Frankrike att avgöra vem som ska få tävla för dem i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. En fransk och internationell jury har fått rösta vidare bidrag till finalen, men nu förändras läget helt då tittarna får komma in i bilden. De får tillsammans med den internationella juryn vara med och rösta fram vilken artist som ska få vinna denna final.

De båda semifinalerna var förinspelade när de sändes, men finalen sänds live.

 

Läs mer om startfältet och bekanta dig låtarna som tävlar om segern »

 


 

Litauen: Eurovizijos 2018 – heat 3

 • Datum: 2018-01-27
 • Tid: 20:00 – 22:20 CET
 • Programledare: Mantui Stonkui och Ugnei Skonsmanaitei
 • Plats: ?, Litauen
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning & 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: LRT – Länk

 

Panelen inför: Det är dags för det tredje heatet i Litauen och precis som de föregående två heaten är även detta program förinspelat och juryn har redan angett sina poäng på förhand. Nu är det dock upp till tittarna att säga sitt och dela ut den andra hälften av rösterna.

6 bidrag går vidare i tävlingen medan resterande slås ut.

Då nästan inga låtar har släppts i helhet kommer några av oss i panelen ge kommentarer om liveframträdandena istället.

 

Läs mer om startfältet i heatet »

 


 

Ungern: A Dal 2018 – heat 2

 • Datum: 2018-01-27
 • Tid: 20:30 – 22:40 CET
 • Programledare: Kriszta Rátonyi & Freddie
 • Plats: Budapest
 • Röstningsprocess: Två röstningsomgångar; först 50% juryröstning och 50% tittarröstning som avgör fem bidrag, sedan får tittarna 100% makt att rösta fram ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: MTVA/Duna TV – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för Ungerns andra heat där 10 bidrag ska göra upp om några platser i de två kommande semifinalerna. Upplägget för heatet går genom två röstningsomgångar.

Den första sker under jury- och tittarröstning, för under varje artists liveframträdande kan publiken rösta på bidraget genom s.k. app-röstning. Efter framträdandet kommer även programmets jury, bestående av personligheterna Schell Judit, Mező Misi, Frenreisz Károly och Both Miklós, att avlägga enskilda poäng mellan 1-10. Deras totalpoäng adderas samman med tittarnas app-poäng, som blir ett snitt av hur folk röstade. De fem bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna efter första omgången går direkt till semifinalerna.

Därefter inleds andra omgången, där tittarna själva får rösta fram ett wildcard bland de bidrag som ej gick vidare direkt. Totalt är det alltså 6 bidrag som går vidare till semifinalerna. Programledare är Rátonyi Kriszta och sångaren Freddie (som tävlade för Ungern i ESC 2016).

 

Läs mer om startfältet och bekanta dig låtarna som tävlar i heatet »

 


 

Söndag 28:e januari

Rumänien: Selecția Națională 2018 – heat 2

 • Datum: 2018-01-28
 • Tid: 20:00 – 22:30 CET
 • Programledare: Diana Dumitrescu och Cezar Ouatu
 • Plats: Timișoara, Rumänien
 • Röstningsprocess: 100% juryröstning
 • TV-bolag/Stream: TVR (Youtube) – Länk

 

Panelen inför: Rumänien kommer i år att hålla en större uttagning nästan i Melodifestivalomfattning innehållandes fem heats och en final. Den egentligen enda skillnaden är att det inte blir något uppsamlingsheat inför finalen. Men precis som i svenska uttagningen kommer Selecția Națională turnera runt genom olika städer innan man slutligen når final. I detta heat tävlar 12 artister om tre platser i finalen. Det är så vitt vi vet än så länge enbart programmets jury som kommer välja ut vilka bidrag som går till finalen den 25:e februari.

 

Läs mer om startfältet och bekanta dig låtarna som tävlar i heatet »

 


 

Kommentera