Höstnytt 2017: vecka 48

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Nu offentliggörs artisterna till Melodifestivalen 2018

Denna tisdag, 28:e november, kl. 09:30 CET blir det äntligen officiellt vilka 28 artister som har valts ut att tävla i Melodifestivalen 2018. Detta kommer att presenteras vid en presskonferens i SVT-huset på Gärdet i Stockholm.

Våra skribenter Hollac16 och Lukas kommer vara på plats på presskonferensen och vi kommer även uppdatera live här på hemsidan om vad som händer och vilka artister som har valts ut till tävlingen.

Så häng med oss på tisdag förmiddag för senaste nytt på Mellofronten!

 

Premiär för Panelens julkalender

Som traditionen bjuder kommer vi även i år ha en julkalender på hemsidan med lucköppning varje dag till och med julafton. Denna gång är det Portugal som står i fokus där vi dagligen presenterar de artister som representerat Portugal mellan åren 1964 till 2017.

Årets julkalender heter Välkommen till Portugal och startar nu på fredag 1:a december. Missa inte det!

 

 

Antagningsinfo

Sista chansen att skicka in bidrag till Frankrikes uttagning

Nu på torsdag den 30:e november stänger antagningen till Frankrikes uttagning. För första gången på många år satsar fransk TV på en större uttagning under namnet Destination: Eurovision, och under hösten har TV-bolaget France 2 haft igång en antagning som nu alltså avslutas. Så vill du ta chansen att få med bidrag där så är det bara att pröva lyckan senast torsdag.

Är du intresserad ska du kolla igenom regelverket som vi länkat till och därefter skicka in dina bidrag via denna länk.

Hela regelverket finns att läsa här.

 

Sista chansen att skicka in bidrag till San Marinos uttagning

Även San Marino satsar på en större uttagning, vilket är deras första uttagning någonsin som inte inbegriper ett internval. Istället är det en öppen uttagning där vem som helst med musikaliskt talang har rätt att skicka in en ansökan om att delta. Även detta har varit igång under en längre tid, men nu på torsdag stänger den antagningen, varpå nästa fas inleds.

Uttagningen 1in360 går ut på att talanger världen över lägger upp en valfri cover på 1in360.com och sedan antingen delar länken för att få upp minst 100 gillar/delningar eller betalar en mindre summa pengar för att slippa få gilla/dela. Därefter granskar en jury alla bidrag och väljer ut ett antal tävlande. Dessa tävlar under januari och februari 2018 om att få representera San Marino i Eurovision Song Contest 2018.

Läs mer om San Marinos antagning här.

PS: Den jury som för diskussion om de tävlande kommer efter att antagningen stängt välja ut ett just nu okänt antal tävlande som får delta i de olika programmen som sänds vintern 2018. Hur tävlingsbidrag för Eurovision 2018 väljs ut är en senare fråga.

 

Sista chansen att skicka in bidrag till Litauens uttagning

Litauen väljer återigen genom Eurovizija och till denna fredag (1:a december) är antagningen till den uttagningen öppen. Det är ännu oklart hur omfattande 2018 års uttagning blir, mer än att (enligt reglerna) kommer både tittar- och juryröstning användas i sändningsprogrammen. Vi återkommer med information om antalet tävlande med mera när vi fått tillgång till det.

Vem som helst får skicka in bidrag, men för att få tävla som artist krävs litauiskt medborgarskap eller att artisten är permanent bosatt i Litauen.

 

Vill du/ni få chansen att få med bidrag till Litauens uttagning 2018? Skicka i så fall ett mejl till följande mejladress: eurovizija@lrt.lt

I mejlet bifogar du/ni dels denna ansökningsblankett där du/ni meddelar information om dig/er och vem ni ansöker för ska få tävla på scenen. Läs igenom dokumentet innan du/ni skickar in. Det går även att skicka in en separat ansökan för artist, se detta formulär.

 

ESC 2018-nyheter

Påminnelse: På torsdag (30:e november) startar biljettförsäljningen till Eurovisionfinalen

EBU har tidigare meddelat att den första omgången med biljetter till Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon kommer att gå till försäljning med start kl. 11:00 CET denna torsdag (30:e november). I första skedet handlar det enbart om finalbiljetter som säljs. Biljetter till semifinalerna börjar istället säljas efter att semifinalerna blivit lottade, dvs. under eller efter januari 2018.

Biljettförsäljningen sker via den officiella biljettförsäljaren BlueTicket.pt*, och som vanligt kommer priserna att variera. I fallet med finalbiljetterna beräknas priset ligga mellan 35 och 299 euro, vilket motsvarar ca 370 till 3 200 svenska kronor.

Eurovision Song Contest 2018 avgörs den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018 i Altice Arena i Lissabon, Portugal.

* Det är rekommenderat att enbart köpa biljetter till tävlingen via den officiella biljettpartnern. Annars finns risk för ockerpriser och/eller falska biljetter.

 

Nationella-info

Semifinaluppdelningen för Eesti Laul 2018 klar

Estlands nationella TV-bolag ERR offentliggjorde i förra veckan sin semifinaluppdelning för uttagningen Eesti Laul 2018, uttagningen som ska välja ut Estlands Eurovisionrepresentant till Eurovision Song Contest 2018. De 20 artister som tidigare denna månad presenterades har nu splittrats upp i två grupper om tio tävlande per semifinal. Initialt har ERR delat upp bidragen efter olika kriterier som t.ex. genre, kön, språk och solo/grupp med mera. Utifrån detta har sedan två semifinaler sållats fram från de 20 bidrag som tidigare presenterades som utvalda till Eesti Laul 2018. Det är något oklart om fördelningen har lottats eller allokerats av tävlingsledningen för Eesti Laul.

Så här ser ordningen ut:

 

Semifinal 1 (10/2)

 • Aden RayEverybody’s dressed
 • Desiree“On my mind”
 • Elina Netšajeva “La forza”
 • EtnopatsyKülm
 • Iiris & Agoh“Drop that boogie”
 • Miljardid“Pseudoprobleem”
 • Sibyl Vane “Thousand words”
 • Stig Rästa“Home”
 • Tiiu x Okym x Semy“Näita oma energiat”
 • Vajé“Laura (Walk with me)”

Semifinal 2 (17/2)

 • Eliis Pärna & Gerli Padar“Sky”
 • Evestus“Welcome to my world”
 • Frankie Animal(Can’t keep calling) Misty
 • Girls In Pearls“Spellbound”
 • Indrek Ventmann“Tempel”
 • Karl Kristjan & Karl Killing (feat. Wateva)“Young”
 • Marju Lanik “Täna otsuseid ei tee”
 • Metsakutsu“Koplifornia”
 • Nika “Knock knock”
 • Rolf Roosalu “Show a little love”

 

Internationella juryn i Tyskland är nu komplett – dags för granskning av ansökningar

Tyskland har ju som vi tidigare berättat om i Höstnytt haft stora problem de senaste åren med att få till bra placeringar i Eurovisionen. Sedan år 2013 har de tappat den glans som de hade 2010-2012 med seger och topplaceringar till extrema bottennivåer, bland annat två sistaplatser två gånger på raken. I Kiev blev man näst sist (25:a). Så nu har TV-bolagen NDR och ARD efter beslut fått till efter ansökningar en internationell musikkritikerpanel som ska gallra ut vilka kandidater som lämpas bäst för Tyskland att ta fram till en senare final/uttagning i vinter. Nu är denna internationella jury om ca 100 personer tillsatt och deras arbete kan därför börja.

I ett första steg ska ett 20-tal potentiella artister plockas ut och sedan ska dessa artister få coachning av uttagningen i studiomiljö, men även av t.ex. röstcoach och koreograf. Ett annat team kommer att ta fram potentiella Eurovisionlåtar som sedan ska framföras i en final. Tanken verkar sedan vara att ett mindre antal av det 20-tal artister som ska handplockas ut får tävla i finalen som avgörs senare i vinter mellan tv-tittare och internationell jury.

Vi ska även tillägga att NDR/ARD har utsett en ny delegationschef för Tyskland som heter Christoph Pellander. Ifjol bytte Tyskland delegationschef till Carola Conze efter att den tidigare delegationschefen bytt jobb. Men Carola Conze är alltså inte längre kvar på denna post.

 

Cypern håller auditions för potentiella tävlande i sin uttagning

Tidigare i höstas kom det cypriotiska TV-bolaget CyBC med beskedet att man skulle återinföra någon form av nationell uttagning igen efter två år med Thomas G:son-låtar med internt utvalda artister. Den stora nyheten är sedan tidigare att svenskgrekiska låtskrivaren Alex Papaconstantinou, som tidigare stått bakom tre Eurovisionbidrag: Greklands ”Yassou Maria” (2007), Azerbajdzjans ”Always” (2009) och Cyperns ”La La Love” (2012), kommer komponera och textförfatta de bidrag som ska framföras i uttagningen.

Efter en ansökningsperiod som avslutades för en tid sedan håller nu CyBC i auditions för de kandidater man anser sig mest lämpade. Exakt hur många artister som kommer att väljas ut är dock oklart. Därför är det också oklart hur omfattande uttagningen blir, eller om detta bara är i ledet av ett nytt internval.

 

Över 350 bidrag inkom till Ungerns A Dal 2018

Denna gång var det många som ville komma med i A Dal i Ungern, vilket gjorde att MTVA höll utökade öppettider för antagningen. Men nu när den är avslutad kommer det roliga beskedet att mer än 350 bidrag skickats in. Nu tar juryarbete vid för att välja ut 30 bidrag som ska få tävla senare i vinter. Enligt uppgifter från MTVA kommer man förhoppningsvis inom några veckor ha presenterat startfältet.

A Dal 2018 har annars samma upplägg som fjolårets tävling: först hålls tre inledande heats om 10 bidrag per heat. Från varje heat kommer ett antal bidrag röstas vidare till två semifinaler och från dessa ett antal bidrag till en final, där det slutligen avgörs vilken låt och artist som får tävla för Ungern i Eurovision 2018. Säsongsstarten sker den 20:e januari 2018.

Notering: Sedan Ungern gjorde comeback i Eurovisionen 2011 har man inte missat en enda finalplats.

 

Serhiy Prytula blir programledare för Ukrainas uttagning

Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC och STB har valt att behålla modellen med två semifinaler och en final till sin uttagning. Nu har TV-bolaget även meddelat att fjolårets programledare Serhiy Prytula får nytt förtroende för ännu en säsong. Ukrainas uttagning rullar igång den 10:e februari och har final den 24:e februari. Just nu pågår en antagning och mer info om den finns här.

 

Övriga nyheter

Ryssland vann Junior Eurovision 2017

Finalen av Junior Eurovision Song Contest 2017 hölls under söndagseftermiddagen den 26:e februari. Efter mycket dramatik i röstningen stod det klart att Rysslands representant Polina Bogusevich med låten “Wings“ hade tagit hem segern, dock med en marginal på endast 3 poäng mot tvåan, som i det här fallet blev värdlandet (Georgien).

 

Så här låter den ryska vinnarlåten 2017:

 

Stor dramatik i omröstningen

Omröstningen bjöd på stor dramatik då värdlandet Georgien vann juryröstningen relativt överlägset – men blev bara tolva i tittarröstningen, vilket slutligen bäddade för seger för Ryssland. Värdlandet blev totalt sett istället tvåa, följt av Australien som kom på tredje plats.

Nederländerna, som hamnade på fjärde plats, tog hem tittarröstningen. Men deras tittarpoäng på 112 poäng var inte tillräckliga för att gå om för seger. För att vinna hade Nederländerna behövt drygt 145 tittarpoäng, och så mycket fanns inte kvar när alla tittarpoäng utom Nederländernas var utdelade.

Noteras bör även att både Nederländerna och Malta, vilka var tittarnas etta och tvåa, låg i nia respektive trettonde efter juryröstningen. Vinnaren Ryssland kom sexa i tittarröstningen vilket var tillräckligt för att gå om Georgien, även om det som tidigare nämnt var med en väldigt knapp marginal.

 

Men trots seger blir det annat värdland 2018

Trots den ryska segern kommer Vitryssland arrangera tävlingen 2018, och detta sedan ett EBU-beslut som beslutades en tid innan 2017 års tävling ens var avgjord. I Junior Eurovision-sammanhang ingår inte automatiskt värdskap vid seger, utan EBU brukar tillfråga länder antingen innan tävlingen äger rum eller efter tävlingen har ägt rum om vilket land som skulle vilja bli värdland. På senare tid har dock vinnarlandet fått första tjing på att få arrangera, men i det här fallet menar EBU att man vill att nästa års värdland ska få mer tid på sig att förbereda sig.

 


 

Kommentera