Höstnytt 2017: vecka 45

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Vi välkomnar Lukas och Markus till Panelen

Från och med nu i november har vi fått tillskott av två nya skribenter här på ESC-Panelen. Det handlar om 24-åriga Lukas och 19-åriga Markus som vi nu välkomnar till gänget.

Här nedan följer deras presentationer.

 

Presentation Lukas

Lukas var namnet, och jag är född år 1993 och bosatt i Nacka utanför Stockholm. Har en nästintill encyklopediliknande koll på både Melodifestivalen och Eurovision, speciellt den sistnämnda som jag följt sedan 2004. Därför är det inte så förvånande att jag ser dagen för en Eurovisionsfinal ungefär så som andra ser julafton. Faktum är att ger man mig ett land och ett årtal från och med tävlingens första upplaga (1956) kan jag rabbla upp allt, vad låten hette, vem som sjöng, låten/landets placering och så vidare.

Denna fascination för denna musiktävling ligger rotad i att jag är sprungen ur en musikalisk familj där alla har eller haft olika musikaliska projekt. I mitt egna fall handlar det om att sjunga i kör och spela i band. Så musiken är onekligen det huvudsakliga intresset.

Utanför detta intresserar jag mig för en hel del andra saker också, bland annat fotboll, framför allt svensk fotboll (följer såväl Allsvenskan som Superettan och vidare ner genom dess seriepyramid), och så ägnar jag en hel del fri tid åt cosplay.

 

Presentation Markus

Ameh hallå eller, Markus här! Jag är en 97:a som till vardags studerar vid Örebro Universitet. Mina studier är dessvärre inte relaterade till vare sig Melodifestivalen eller Eurovision.

Jag började följa Melodifestivalen år 2005 och ESC året därpå. De första åren tittade Jag bara på tävlingarna, men runt 2010 började jag intressera mig för precis allting runt omkring. Sedan dess har Eurovision varit lite som en del utav mitt liv, hur klyschigt det än må låta.

Några av mina absoluta favoritbidrag i ESC, utan inbördes ordning:

  • Sebalter – ”Hunter of stars” (Schweiz 2014)
  • Edsilia Rombley – ”Hemel en aarde” (Nederländerna 1998)
  • Nicola – ”Don’t break my heart” (Rumänien 2003)
  • Beat – ”Fri” (Finland 1990)

 

Antagningsinfo

Irlands antagning stängd

På måndagskvällen den 6:e november stängde Irlands nationella TV-bolag RTÉ sin antagning till Eurovision Song Contest 2018. Det är i skrivande stund hyfsat oklart till om antagningen kommer att leda till en nationell uttagning eller om det återigen blir ett internval. Vi återkommer när vi vet mer.

 

Serbien avslutar sin antagning denna vecka

Nu på fredag 10:e november är det sista chansen att skicka in bidrag till Serbiens antagning. Denna antagning skulle egentligen ha avslutats för tre veckor sedan, men TV-bolaget RTS valde att hålla den igång ett tag till. Men fredag är slutgiltig deadline. Läs mer om hur du skickar bidrag dit här.

För första gången sedan 2015 kommer Serbien att anordna någon form av nationell uttagning. De två senaste åren har det enbart varit internval. En urvalsjury kommer att utse vilka bidrag som väljs ut till tävlan.

 

Montenegro söker bidrag till sin final

TV-bolaget RTCG i Montenegro kommer att hålla en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovision 2018. Det är första gången sedan 2008 som det blir en nationell final, samtliga år 2009 och 2012-2017 gjordes detta val helt och hållet internt.

Reglerna för antagningen är enkla: vem som helst får skicka in bidrag, så länge man max skickar in 2 bidrag och att låten framförs på något av Montenegros officiella språk. En urvalsjury utser sedan ett antal bidrag som får tävla i en final senare i vinter. Enligt uppgifter kommer det vara tv-tittarna som i finalen utser vem som ska få tävla för Montenegro i Eurovision 2018 i Portugal.

 

Tyskland söker jurymedlemmar till internationella urvalsjuryn

Sedan tidigare har det stått klart att Tyskland vill ha internationell hjälp för att hitta en bra kandidat att skicka till Eurovision 2018. Efter flera år av dåliga placeringar, däribland två sistaplatser, vill man hitta eventuellt en ny Lena/Nicole igen – dvs. en vinnare. Just nu kan vem som helst ansöka om att få vara en del av den internationella jury som ska sitta med i arbetet att välja ut kandidater till den tyska uttagningen senare i vinter. Allt du behöver göra är att ansöka här.

 

 

ESC 2018-nyheter

RTP utlovar mer information om Eurovision 2018 denna vecka

TV-bolaget RTP som anordnar Eurovision 2018 i Portugal har utlovat att informera publiken om hur arbetet med arrangemanget går denna vecka. En presskonferens är utlyst att hållas den 7:e november. Dessutom kommer EBU:s referensgrupp att åka till Lissabon i veckan för att samtala med RTP om förberedelserna.

Fortfarande är det mycket som inte har bekräftats av tävlingsledningen, däribland var eventen EuroClub och Eurovision Village ska vara, när och var invigningsfesten ska hållas, slogan och tema för tävlingen, när biljetter börjar släppas, vem/vilka som ska vara programledare för tävlingen med mera.

 

Melodifestivalen 2018

David Lindgren blir programledare för Melodifestivalen 2018

I torsdags (2:a november) blev det officiellt att det blir David Lindgren (bilden ovan) som blir programledare för Melodifestivalen 2018. Han blir programledare för den 58:e Melodifestivalen i ordningen och kommer att guida oss kring bidrag och mellanakter under februari och mars.

David Lindgren var tidigare programledare för Melodifestivalen 2017 med Clara Henry och Hasse Andersson. Nu återkommer David således som programledare, men gör denna gång jobbet själv. Tidigare har David Lindgren också ställt upp som artist vid tre tillfällen i Melodifestivalen: 2012 med “Shout It Out“, 2013 med “Skyline” och 2016 med “We Are Your Tomorrow“. Konsekvent varje gång tog han sig till final där han hamnade på fjärde plats (2012), åttonde plats (2013) och elfte plats (2016).

Vi ska tillägga att det är första gången sedan Melodifestivalen 2009 som det är en soloprogramledare för tävlingen.

Läs mer om programledarvalet här.

 

Melodifestivalsbiljetter finns till salu

I förra veckan släpptes också biljetterna till Melodifestivalen 2018. Nytt för denna gång är bl.a. att det går att köpa VIP-biljetter med lite exklusiva saker som ingår. Dessa kostar lite mer, men kan vara väl värt om man vill ha bra platser eller vill sitta nära sina favoritartister.

Det går fortfarande att få biljetter till tävlingen, men trycket har varit extra hårt på Andra chansen i Kristianstad där det i skrivande stund (söndag eftermiddag 5:e november) är slutsålt till direktsändningen den 3:e mars.

Mer om biljetter finns att läsa om här.

 

 

Nationella-info

Supernova-juryn har fått lyssna på auditions

TV-bolaget LTV i Lettland anordnade under söndagen den 5:e november en allmän juryspelning i Riga inför uttagningen Supernova 2018. Under denna spelning fick 30 artister chansen att framföra sina låtar för att säkra en plats i 2018 års nationella uttagning. Detta skedde efter att en kombination av inhemska som utländska musikexperter samt allmänheten sållat fram vilka som skulle få chansen att fortsätta ha en möjlighet att nå den nationella uttagningen i februari 2018. Denna audition var sista steget för kandidaterna innan den stora uttagningen nästa år. Dock redovisades aldrig något resultat på vilka som tagit sig vidare till den nationella uttagningen. Detta resultat kommer förhoppningsvis så småningom.

Inför denna juryspelning hade panelens skribenter Lukas & Robban presenterat sina topplistor över alla 63 bidrag som vid den tidpunkten var kvar i tävlingen.

 

Rekordmånga bidrag inskickade till Estlands Eesti Laul 2018

TV-bolaget ERR, som anordnar det estniska uttagningen Eesti Laul, har fått in hela 258 bidrag till sin antagning. Detta är ett nytt rekord. Många låtskrivare verkar ha ett intresse av att få med bidrag då denna uttagning firar 10 år nästa år.

Nu kommer ett juryarbete ta vid som denna gång kommer ha ett litet annorlunda upplägg. Denna gång är det musikexperter från både Estland men även andra länder som kommer att bedöma bidragen som skickats in. Enligt uppgifter kommer de att ranka bidragen med poäng och slutligen kommer de ha fått ihop 15 bidrag som de enats om. Resterande fem bidrag kommer ERR själva få utse. Så totalt blir det 20 tävlande senare i vinter.

ERR beräknar just nu att kunna släppa de 20 tävlingsbidragen före jul.

Eesti Laul 2018 kommer att ha två semifinaler och en final, vilka sänds den 10:e och 17:e februari samt 3:e mars. Finalen hålls för tredje året i rad i Saku Suurhall i Tallinn (samma arena som stod värd för ESC 2002).

 

Australien kommer att välja artist och bidrag internt

Det australienska TV-bolaget SBS har nu bekräftat till ESCToday.com att man har för avsikt att välja artist och bidrag internt. Det blir således fjärde gången gillt som det blir internval för ”down under”. SBS är redan igång för att hitta rätt artist och låt.

Australien deltar för fjärde året i rad i Eurovision Song Contest, sedan EBU återigen bjudit in landet att delta. Som bäst har Australien uppnått en andraplats (2016) i final. Senast i Kiev blev det en niondeplats.

 

Även Nederländerna fortsätter med internval

TV-bolaget AVROTROS i Nederländerna har även de nu bekräftat att det blir ett internval även till Eurovision 2018. Sedan 2013 har Nederländerna konsekvent valt ut artist och bidrag genom denna metod och även om publiken inte fått tycka till om valet så har det faktiskt gått väldigt bra för Nederländerna med finalavancemang varje gång utom en (2015). Före 2013 hade Nederländerna inte varit i final sedan år 2004.

 

San Marino presenterar sina första kandidater

Det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har börjat offentliggöra de kandidaterna som hittills har anmält sig till uttagningen 1in360 (San Marinos första nationella uttagning), vilka har förhoppningen om att få representera San Marino i Lissabon nästa år.

SMRTV bjuder på ett smakprov på vad som vi kan få komma att höra. Videoklipp på de artister som hittills anmält sig till uttagningen 1in360 där de framträder finns nu tillgängliga på 1in360:s hemsida, med såväl covers som deras egna låtar. Klippen på alla artister som publicerats så länge går att finna här.

Anmälan till tävlingen kommer fortsätta vara öppen fram till den 30:e november, så det är fortfarande möjligt att anmäla sig på 1in360:s hemsida.

 

Övriga nyheter

Eurovision Young Musicians 2018 hålls i Edinburgh

Musiktävlingen Eurovision Young Musicians har arrangerats vartannat år sedan år 1982, och har blivit ett viktigt internationellt event. Det är nämligen en tävling för unga talangfulla musiker. Den föregående upplagan hölls i Köln i Tyskland i september 2016. Nästa gång kommer den att hållas i Edinburgh, Skottland (Storbritannien) mellan den 16-24 augusti 2018. Det är första gången sedan tävlingen startade som den nu återvänder till Storbritannien igen.

 

 


 

Kommentera