Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Höstnytt 2017: vecka 43

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


htnytt_big

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Nästa tisdag (31:a oktober) släpps biljetterna till Melodifestivalen 2018!

Om en vecka, närmare bestämt på tisdag 31:a oktober, släpps samtliga biljetter till Melodifestivalen 2018. Vill du se någon eller några av sändningarna och/eller genrepen på plats i arenorna så är det läge att boka din biljett då. Dock brukar det som oftast finnas biljetter kvar länge, men vill du ha bästa plats så är det klokt att vara ute i god tid.

Varje stopp som Melodifestivalen 2018 kommer att göra i respektive stad innefattar 3 stycken ”sändningar”. De två första är bara genrep, ett på fredagskvällen och ett på lördagseftermiddagen. Först på lördagskvällen sker direktsändningarna. Biljetter köps enklast via Ticketmaster. Att köpa biljetter via andrahandsförsäljning är inte att rekommendera (riska för falska biljetter eller ockerpriser).

 

Städer och datum 2018:

  • Deltävling 1: Sänds från Löfbergs Lila Arena i Karlstad, lördagen den 3:e februari 2018.
  • Deltävling 2: Sänds från Scandinavium i Göteborg, lördagen den 10:e februari 2018.
  • Deltävling 3: Sänds från Malmö Arena i Malmö, lördagen den 17:e februari 2018.
  • Deltävling 4: Sänds från Fjällräven Center i Örnsköldsvik, lördagen den 24:e februari 2018.
  • Andra chansen: Sänds från Kristianstad Arena i Kristianstad, lördagen den 3:e mars 2018.
  • Finalen: Sänds från Friends Arena i Stockholm, lördagen den 10:e mars 2018.

 

Antagningsinfo

Serbien förlänger sin antagning med tre veckor

Initialt skulle Serbien ha stängt sin nationella antagning i fredags (20:e oktober). Men med en dag kvar på deadline kom besked från TV-bolaget RTS att man förlänger antagningen med hela tre veckor. Ny deadline är därför satt till 10:e november.

Genom åren har Serbien haft olika uttagningsprocesser, men på senare år har det allt oftare blivit internval. Men till ESC 2018 i Portugal kommer processen att förändras. Istället för ett helt hemligt internval, som det var ifjol, har TV-bolaget RTS valt att låta intresserade låtskrivare skicka in tävlingsbidrag. Sedan kommer en jury välja ut ett antal av dessa bidrag som kommer att få tävla i en nationell uttagning. Vem som helst i världen får skicka in bidrag, dock måste artisten inneha serbiskt medborgarskap. Dessutom måste bidragen framföras på något och/eller några av Serbiens nationella språk eller minoritetsspråk.

Hela regelverket finns att läsa här.

 

Bidrag skickas in till följande adress:

JMU, Radio-televizija Srbije,
Zabavni program,
Muzička redakcija,
Takovska 10,
11000 Beograd

OBS! Märk kuvertet med Pesmu Evrovizije 2018.

 

Litauen öppnar antagningen till Eurovizija 2018

Tidigare i somras bekräftade TV-bolaget LRT Litauens deltagande i Eurovision Song Contest 2018. Nu har man också bekräftat att det blir en fortsättning på Eurovizija som uttagningsmetod och öppnat antagningen för intresserade låtskrivare och artister att ansöka om deltagande. Deadline att ansöka är satt till den 1:a december. Därefter kommer TV-bolaget gå igenom ansökningarna och välja ut de tävlande.

Vem som helst i världen är välkommen att skicka in bidrag, men artisterna måste inneha litauiskt medborgarskap för att få tävla. Reglerna för Eurovizija 2018 finns att läsa här.

Ett tillägg från oss: Eftersom LRT tidigare har haft en tendens att justera reglerna kring sin uttagning, både inför och under tävlingens gång, väntar vi med att gå ut med exakta detaljer kring hur många tävlande som kommer att tas ut, hur många program som LRT avser att sända och vem eller vilka som ska avgöra resultaten.

 

Sista chansen att skicka in bidrag till Storbritanniens Eurovision: You Decide

Nu på fredag (27:e oktober) stänger BBC i Storbritannien den officiella antagningen till sin uttagning Eurovision: You Decide. Vill du få chansen att få med ett bidrag den vägen så måste du senast onsdag 25:e oktober skicka in ett mejl till BBC att ladda upp ditt bidrag på deras Eurovision-portal. Anledningen är att det kan dröja upp till 72 timmar med att få svar från BBC om länk till deras sajt där bidrag laddas upp.

Vill du få chansen att få med bidrag till Storbritanniens uttagning 2018? Skicka i så fall ett mejl till följande mejladress: BBCEurovisionSubmissions@bbc.co.uk

I mejlet bifogar du låtens titel samt namnen på den tilltänkta artisten/erna och bidragets upphovspersoner (textförfattare/n och kompositören/erna). Inom 72 timmar kommer du att få ett svarsmejl med info om hur du skickar in bidraget till antagningen. Lägg alltså inte med låtens video/mp3-fil i första mejlet.

OBS! Det går bara att skicka in ett (1) bidrag per team.

Läs mer om Storbritanniens antagning här.

 

Nationella-info

För första gången: San Marino slopar internvalet

Nästa år är det 10 år sedan San Marino gjorde ESC-debut och då väljer ministaten att åtminstone för ett år sluta med internval och Valentina Monetta. Landet har ju deltagit varje år sedan dess utom åren 2009 och 2010. På dessa år har man använt sig av sångerskan Valentina Monetta i kompanjon med legenden Ralph Siegel inte mindre än fyra gånger men bara en av dessa gånger tog man sig till final (2014 i Köpenhamn).

Så nu till 10-årsjubileet har TV-bolaget SMRTV slagit ihop sig med det Londonbaserade företaget 1in360 som också kommer stå bakom San Marinos första nationella uttagning som inte är ett internval. Beskedet om denna uttagning kom vid en presskonferens under tisdagen den 17:e oktober.

Den nationella uttagningen kommer att bestå av sju program vilka sänds i januari och februari 2018. En antagning pågår där vem som helst i världen med en sångtalang (både soloartister, duetter, grupper etc.) har rätt att delta i antagningen (så länge man är över 16 år gammal). För att ansöka ska du/ni gå in på 1in360:s hemsida för att göra ansökan. Du eller ni spelar in en cover av valfri låt som ni ansöker med. Således är det inga egna bidrag som gäller här (inga ESC-tävlande bidrag i alla fall), åtminstone inte i detta nu. Ansökningsperioden är igång mellan den 21 oktober till 30 november 2017. Så fort ni har ansökt så sprid er cover i sociala medier. Får ni över 100 gilla/dela så garanteras ni (enligt TV-bolaget) att bli granskade av en jury. Alternativt går det även att betala för att få bli granskad av juryn. Vinnaren i finalen kommer förutom äran att få representera San Marino i Eurovision 2018 i Portugal även bli erbjuden ett skivkontrakt.

Enligt uppgifter är det sedan juryn som väljer ut de tävlande till programmen och nu är det också känt vilka tre personer som utgör juryn i programmet. Den kommer att bestå av artisten Zoë (som representerade Österrike vid ESC 2016) samt den brittiska DJ:n och tv-personligheten Dave Berry.

 

Albanien har bekräftat uttagningsmetod och datum

Återigen blir det uttagningen Festivali i Këngës som kommer att välja vilken artist med tillhörande (förhoppningsvis) bidrag som får åka och tävla för Albanien i Eurovision Song Contest 2018. Som vanligt sker sändningarna av uttagningen tre dagar i rad i december, närmare bestämt den 21:a, 22:a och 23:e december. De två första programmen är semifinaler och det tredje programmet är final. Precis som tidigare sker sändningarna från Pallati i Kongreseve i huvudstaden Tirana med Adi Kastra som ensam programledare.

Exakta regler för hur semifinalerna och finalen kommer att gå till är inte kända, däremot är reglerna för att skicka in bidrag känt. En antagning kommer att äga rum mellan den 2-10 november, där man personligen lämnar in sin ansökan till Radio Tirana (öppet mellan kl. 9-14 varje dag). I ansökan ska en CD med sång och musik inspelad med den artist som låtskrivarna önskar ska framföra låten i tävlingen. Utöver det ska en låttext finnas med, samt bilder på artisten/gruppen och ett handskrivet formulär med info om låtskrivarna. Viktigt: endast albanska medborgare eller personer som innehar detta får skicka in bidrag samt tävla på scenen.

Tävlingsbidrag måste uppfylla EBU-kraven – bland annat får inte bidragen ha släppts före ansökningsdatumet, ej heller före 1 september 2017. Ett krav som inte uppfylls är maxlängd på låt. I Albanien är maxgränsen 4 minuter lång, och om vinnarlåten överstiger detta måste låten i så fall kortas ned till Eurovision. För att få vara tävlande artist måste man vara som yngst 16 år gammal.

En jury utser sedan vilka bidrag som ska få tävla.

 

Malta väljer artist och bidrag den 3:e februari 2018

Efter att TV-bolaget PBS/TVM tidigare i förra veckan presenterade vilka 16 artister som ska göra upp i den maltesiska nationella finalen 2018, så har man nu också bekräftat datum och arena för finalen. Det blir final i Malta Fairs & Convention Centre lördagen den 3:e februari 2018. Detta bekräftades samtidigt som en lottning ägde rum för att bestämma start- och slutlåt. Resultatet av lottningen blev att Aidan inleder medan Petra avslutar. Övriga finalister får sina startnummer bestämda vid ett senare tillfälle.

Som vi tidigare skrivit kommer Malta fortsätta med konceptet endast finalkväll. Ifjol slopade ju landet semifinal/semifinaler inför finalen och så blir det även till 2018 års uttagning. TV-bolaget TVM/PBS valde även att göra om lite kring antagningen. Istället för att hålla den öppen under en begränsad tid hade man deadline den 1:a september. Därefter fick en jury gallra bland de totalt 129 inkomna bidragen vilket ledde till att totalt 30 bidrag kvarstod. Efter att detta blev känt har en sjumannajury (oklart om det är samma jury som tidigare) därefter gjort slutvalet om de 16 tävlande som nu valts ut till nationella finalen. Vilka dessa är går att se i vår artikel här.

 

Danmark släpper biljetter till DMGP 2018 denna vecka

Nu på torsdag 26:e oktober kl. 12:00 CET släpps biljetterna till Dansk Melodi Grand Prix 2018. Produktionen räknar med att biljetterna kommer ta slut fort, så vill du ha en biljett så är det pass på så snabbt du kan. Biljetter säljs via TV-bolaget DR:s hemsida.

Dansk Melodi Grand Prix 2018 kommer att sändas från Gigantum Arena i Aalborg lördagen den 10:e februari 2018. Programledare för showen blir duon Annette Heick och Johannes Nymark. Det är ännu oklart när artisterna till DMGP 2018 presenteras.

 

Montenegro tar tillbaka sin nationella final

Efter att unionen Serbien-Montenegro splittrades år 2006 gjorde länderna Serbien respektive Montenegro åter debut i Eurovisionen år 2007 som självständiga stater. I början av Montenegros egna karriär i denna tävling anordnades nationella finaler, men alla år därefter har valen gjorts helt och hållet internt. Men till ESC 2018 förändras läget då uttagningen Montevizija/Montevision kommer att utse Montenegros artist och bidrag i denna tävling. Enligt uppgifter kommer fem tävlande väljas ut efter en nationell antagning som startar den 1:a november. I själva finalen kommer tittarnas röster enbart väga för vilken artist som slutligen får tävla.

Montenegro har endast två finalplatser i bagaget. Den senaste finalbiljetten kom år 2015 då Knez sjöng Montenegro till 13:e plats.

 

Grekland återinför nationell final som uttagningsmetod

Efter två år med internval (även om låt valdes genom final ifjol) kommer nu ett officiellt besked från grekiskt håll att det blir en nationell final i Grekland som utser artist och bidrag till ESC 2018. För lite drygt en månad sedan kom beskedet att det troligen skulle bli en nationell final, men nu är det alltså officiellt att så blir fallet. Sedan en tid tillbaka har TV-bolaget ERT skickat ut en inbjudan till diverse skivbolag i Grekland att skicka in låtar. Det finns ingen begränsning för hur många bidrag som respektive skivbolag får skicka in, men deadline att skicka in bidrag är satt till denna fredag (27:e oktober). Därefter utser en jury vilka tävlingsbidrag som ska få tävla.

Finalen är än så länge satt till att äga rum i februari, men något mer konkret datum är inte officiellt.

 

Israel startar The Next Star

Redan nu i slutet av oktober, närmare bestämt den 30:e, kommer den nya säsongen av The Next Star börja sändas på nya kanalen Keshet 12 i Israel. Detta sägs vara Israels officiella uttagning till Eurovision Song Contest. Än så länge är det oklart huruvida uttagningen kommer att gå till och hur länge den kommer att pågå. Det är dock officiellt att det ska finnas en fyramannajury i panelen beståendes av Static & Ben-El Tavori, Keren Peles, Harel Skaat och Assaf Amdrusky. Harel Skaat tävlade ju för Israel i ESC 2010 där han kom på fjortonde plats i finalen.

Ännu är det högst oklart huruvida Israel ens kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018 i Lissabon. Landets tidigare nationella TV-bolag IBA lades ju ned efter Eurovision i Kiev och även om ett nytt TV-bolag startat upp så har Israel i princip förlorat sitt medlemskap i EBU. Trots detta har Israel visat intresse för att fortsätta delta i tävlingen och har till sajten ESCToday.com bekräftat deltagande i Lissabon. Dock är denna bekräftelse till dags dato inte bekräftad av EBU – åtminstone inte officiellt på tävlingens officiella hemsida Eurovision.tv.

Huruvida Israel deltar eller inte deltar i ESC 2018 återstår att se när deltagarlistan blir officiell.

 

 

Övriga nyheter

Nu har MEO Arena bytt namn till Altice Arena

I samband med att Lissabon presenterades som värdstad för Eurovision 2018 meddelades att tävlingsarenan blir MEO Arena, som bl.a. stått värd för Expo’98, och som har plats för ca 20 000 åskådare. Om så många personer kommer att kunna sitta live när det väl gäller är dock oklart. Arenan uppfyller EBU:s krav om att minst kunna ta in 10000 personer per föreställning, att kunna ha ett presscenter i närheten av arenan, och att kunna erbjuda sponsorevents etc. Dessutom uppfyller värdstaden krav på hotellrum och logistik med mera.

Nu några månader senare kom beskedet att ägarna till arenan har bytt namn på arenan; från MEO till Altice Arena. Anledningen till namnbytet är byte av sponsor.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen