Lissabon blir värdstad för Eurovision Song Contest 2018

EUROVISION 2018. Den 25 juli 2017 bekräftade EBU att det blir Portugals huvudstad Lissabon som får stå värd för Eurovision 2018. Tävlingen kommer att äga rum den 8:e, 10:e och 12:e maj 2018, alltså samma vecka som det varit de två senaste Eurovisionerna.

Efter många månader av spekulationer står det alltså nu klart att det blir Portugals huvudstad Lissabon som får stå värd för Eurovision Song Contest 2018. Tävlingen kommer att äga rum under vecka 19, vilket var samma vecka som 2017 års tävling. Enligt uppgifter kommer tävlingen att äga rum i MEO Arena, men mer om detta kommer vid senare tillfälle.

Semifinalerna hålls tisdagen den 8:e maj och torsdagen 10:e maj, medan finalen hålls lördagen den 12:e maj.

 

Hemlighetsmakeri in i det sista

Beskedet om värdstaden och tävlingsdatumen lämnades vid en presskonferens i Lissabon under tisdagskvällen den 25 juli. Dagen före presentationen hade EBU gått ut med en kortfattad nyhet på sociala medier om att ”en spännande överraskning” skulle presenteras dagen därpå, dvs. nu. Vilket så också har skett.

Vanligen brukar EBU delge preliminära datum för nästkommande års tävling vid Head of Delegation-mötet i mars, men i motsats till de senaste årens tävlingar har budgivning mellan städer och tävlingsdatum hållits bakom stängda dörrar. Varför man har valt att göra så är oklart. Klart är i alla fall att vi nu vet vilken stad som ska ta emot Eurovisionen 2018, vilket även går att se i filmen här nedan:

 

 

48 förluster – innan segern

Det är första gången någonsin som Portugal står värd för Eurovisionen, och detta gör de efter Salvador Sobrals seger i Kiev i år (2017) med låten ”Amar Pelos Dois”. Låten tog inte bara hem segern, den fick också den dittills högsta poängsumman genom tiderna – 758 poäng. Portugal har hittills tävlat 49 gånger i Eurovisionen och var därmed det land som tävlat längst utan att vinna. Nu har de brutit den sviten efter år av dåliga slutplaceringar. Fram till årets seger hade man endast en sjätteplats i final (1996) som bästa placering genom tiderna.

Vi kan tillägga att år 2018 firar Portugal sitt 50:e framträdande i Eurovision Song Contest.

 

Panelen tycker till

 

Att det blev Lissabon och just de datumen det blev var ingen skräll, mer ett konstaterande. Självklart kommer jag vara på plats och har redan bokat hotell den veckan, så Panelen kommer åtminstone ha en reporter på plats under ESC-veckan nästa år.

 

Det kan väl knappast kunnat ha kommit som en chock att när Portugal för första gången ska arrangera Eurovision att man väljer sin huvudstad som värdstad för ESC 2018. Valet känns naturligt, inte bara för Lissabon är huvudstaden, men också för att det är en av världens vackraste städer. Det lär flockas Eurovision-fans dit nästa maj, som äntligen får chansen att besöka Lissabon för den största av alla musiktävlingar. Och det var ändå ett tag sedan vi hade Eurovision nere i de södra regionerna av Europa. Så Portugal i maj lär inte kännas helt fel.

 

Jag tycker att RTP Portugal gjorde ett bra val av värdstad. Lissabon är en trevlig stad att vara i, har själv varit där två gånger tidigare (även om det var många år sedan nu). Tycker dock att processen kring valet av stad och datum borde ha hållits mer öppen eftersom det nu blev väldiga spekulationer fram och tillbaka. Men nu har vi en stad och tävlingsdatum och det är alltid bra. Jag tror och hoppas att portugiserna kommer göra tre bra och minnesvärda shower i maj 2018.

 

Skönt att vi har fått datum och värdstad presenterat. Det kommer säkerligen bli ett hårdare tryck än vanligt efter biljetter. Det är första gången sedan ESC 2006 i Aten, som Eurovision Song Contest kommer att hållas i ett somrigt värdland och en exotisk semesterort. Det är alltid kul med nya värdnationer, som alltså Portugal är efter vinsten i Kiev i maj. Jag ser väldigt mycket fram emot tävlingen nästa år.

 

Vad tycker du om valet av värdstad och datum för ESC 2018? Kommentera gärna dina tankar här nedanför.

 


 

Kommentera