Portugal vann Eurovision Song Contest 2017

EUROVISION 2017 – RESULTAT. Finalen av Eurovision Song Contest 2017 är slut och efter att juryerna och tittarna sagt sitt stod Salvador Sobral från Portugal med låten ”Amar Pelos Dois” som vinnare. Efter 49 försök och lika många bedrövelser fick Portugal sin första efterlängtade seger i Eurovisionen!

Portugal var både jurygruppernas och tittarnas favorit i finalen och Salvador Sobral vann med 758 poäng – den högsta totalsumman någonsin genom alla tider.

 

Och så här blev det…

Efter att juryerna hade röstat ledde Portugal överlägset med 382 poäng medan Bulgarien låg tvåa med 278 poäng och Sverige låg trea med 218 poäng. Den stora förhandsfavoriten Italien låg endast på sjunde plats med 126 poäng när jurygrupperna röstat klart. Det var alltså lite av en samma situation som ifjol när jurygrupperna drog ned poängen för förhandsfavoriten Sergey Lazarev från Ryssland. Det kan tilläggas att Portugal fick ihop mer poäng än vad Alexander Rybak fick ihop år 2009 (även om han då fick detta i kombinerat läge).

Även tittarna hade Portugal som etta och Bulgarien som tvåa. Sverige fick endast bara 8:e högsta poängen från tittarna och Italien blev bara ett snäpp bättre.

Spanien kom på sista plats med endast 5 poäng vilka kom från tittarna. Tyskland som kommit sist två år i rad slapp att komma sist denna gång men blev istället näst sist av alla tävlande. Värdlandet Ukraina kom tredje sist.

Under finalframträdandet när resultatet stod klart valde Salvador Sobral att framföra vinnarlåten tillsammans med sin syster Louísa som stod bakom låten som upphovsperson.

 

Portugals bästa placering – någonsin

Portugal tillhör ett av Eurovisionens sorgebarn som tidigare bäst placerat sig på en sjätteplats i final, men en andraplats i semifinal 2008. Landet har på 49 försök alltså varit det land som tävlat längst utan att vinna. Men nu bröts den trenden i och med sin överlägsna seger.

Vi säger grattis till Salvador Sobral och önskar Portugal lycka till att stå värd för sin första Eurovision Song Contest år 2018.

 

Panelen tycker till!

Hollac16

Förvisso är det roligt att Portugals eviga förbannelse av att inte vinna Eurovision Song Contest – äntligen – är över. Tyvärr tycker jag personligen att det är tråkigt att det händer med en så pass tråkig låt. Jag gav den här låten inledningsvis noll poäng i vår Inför-guide och det står jag fast vid. Låten hade varit modern…om det var år 1965. Typ. Men det är 2017 och då är det annat som gäller. Det här är varken en låt som kommer att spelas mycket på radio eller som kommer att synas till mer än i dessa sammanhang. Vad konsekvensen av att en så pass gammaldags låt nu vunnit och dessutom så pass överlägset som den gjorde vet jag inte. Det enda jag önskar är att det inte dyker upp en Salvador Sobral 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 osv. nästa år med konstnärliga artister med ett udda uttryck. Man får gärna vara udda men om det ska vara zzzz-ballader gånger tusen så kommer jag nog att tröttna på den här tävlingen. Jag hade hellre sett Frankrike vinna, för det är ändå äkta glädje. Salvadors låt känns precis lika udda som Jamalas ”1944”, med den enda skillnaden att Salvador inte verkar ha blivit berövad sin ungdom utan mer fastnade i 60-talet. Finns det därför någon möjlighet att låta bidraget ”2018” vinna nästa år?

 

Robban

Tänk att Portugal äntligen fick vinna Eurovision. Det är stort! Jag glädjs verkligen å deras vägnar och tycker det är riktigt bra för tävlingen att en helt vanlig, avskalad låt på det inhemska språket tog hem det. Salvador sjöng med sån inlevelse och känsla. Grattis till den stora segern, Portugal! Jag hoppas att jag och mina panelkollegor kan ta en vecka i Lissabon om ett år och vara delaktiga. Jag är förvånad att förhandsfavoriten samt min personliga favorit bara kom 6:a. Andra året på raken som en tydlig storfavorit faller och att en annan toppfavorit tar hem det istället. Kul för tävlingen också! Alltid lika vemodigt när tävlingen är över, men vi som andas tävlingen året om kommer aldrig riktigt ta paus från det.

 

Kommentera gärna om du tycker det var rätt eller fel vinnare som vann!

 


 

Kommentera