Höstnytt 2017: vecka 42

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Hollac16 recenserar Kristína Pelákovás nya album

Nu startar vi en ny recensionsserie här på ESC-Panelen, där vi då och då kommer att recensera nya låtar och musikalbum från artister som tidigare tävlat i Eurovision Song Contest, Melodifestivalen eller något annat lands/länders nationella uttagningar. Förutom egna åsikter om musiken bjuder recensenten även på betygsättningar och en personlig topplista.

I den första recensionen är det Panelens skribent Hollac16 som recenserar albumet Mať srdce av sångerskan Kristína Peláková. Hon är känd i Eurovisionkretsar för sin tävlan för Slovakien i Eurovision Song Contest 2010.

Läs hela recensionen här.

 

Vi söker nya skribenter till panelen

Vill du vara med och kommentera bidrag, skriva artiklar och bli en del av ett härligt Eurovisiongäng?

Hör i så fall av dig till rekrytering@escpanelen.se och berätta vem du är och om ditt intresse för tävlingen.

 

/ESC-Panelens skribenter
Adrian, Erik, Haris, Hollac16 och Robban

Läs mer »

 

 

Antagningsinfo

Sista chansen att skicka bidrag till Island & Serbien – samt att ansöka om att bli artist i Cyperns uttagning

Vi vill passa på att påminna er som är intresserade av att skicka in bidrag till Islands respektive Serbiens uttagning att skynda på med det om det inte redan är gjort. Denna fredag (20:e oktober) stänger nämligen bägge dessa antagningar. Samma datum är det också sista chansen att ansöka om att få bli artist i Cyperns uttagning.

 

 

ESC 2018-nyheter

EBU har valt om sin TV-kommitté

Valet av ledamöter till EBU:s TV-kommitté är nu klart. Denna kommitté övervakar EBU:s verksamhet inom TV-tjänster och bistår bland annat att styra den operativa och strategiska inriktningen. Ordföranden blir t.ex. nominerad av kommittén. Det är också TV-kommitténs uppdrag att följa Eurovision Song Contests händelseutvecklingar. Det är möten cirka fyra gånger per år.

Ordförande för TV-kommittén (aka president) är Markus Sterky från SVT som tillsammans med fyra vicepresidenter från olika delar av Europa styr arbetet. Övriga dessa ledamöter är Chantal Bernheim (Schweiz), Nicola Caligiore (Italien), Frank-Dieter Freiling (Tyskland) och Milan Fridrich (Tjeckien). Frank-Dieter Freiling är ju också ordförande i EBU:s referensgrupp.

Intressant att notera är att inom kommittén väljs vissa ledamöter på två år. Detta för att inte hela kommittén ska bestå av enbart nya personer. Dessa personer går att läsa om här.

 

 

Länder som bekräftar deltagande i ESC 2018

San Marino kommer troligen med besked om deltagande denna vecka

Ministaten San Marino har hållit väldigt tyst om sitt ev. deltagande i Eurovision Song Contest 2018. I söndags (15:e oktober) kom besked om att landets TV-bolag SMRTV kommer att bekräfta deltagande eller avhopp under denna vecka. Enligt uppgifter ska en presskonferens hållas tisdagen den 17:e oktober kl. 16:00 CET, där ett antal högt uppsatta chefer på SMRTV kommer att delta. Presskonferensen hålls i Italiens huvudstad Rom.

San Marino har deltagit i Eurovision Song Contest alla år sedan år 2008, utom 2009 och 2010. År 2018 firar landet således tioårsdagen man började delta i Eurovisionen, även om resultaten inte alltid varit de bästa. För på alla dessa försök har man bara en gång lyckats nå final: 2014 med Valentina Monetta. Denna Valentina gjorde ett fjärde försök att nå finalen men misslyckades. Istället uppnådde landet sin andra sistaplats i semifinal.

 

 

Nationella-info

Malta väljer artist och bidrag den 3:e februari 2o18

Efter att TV-bolaget PBS/TVM tidigare i förra veckan presenterade vilka 16 artister som ska göra upp i den maltesiska nationella finalen 2018, så har man nu också bekräftat datum och arena för finalen. Det blir final i Malta Fairs & Convention Centre lördagen den 3:e februari 2018. Detta bekräftades samtidigt som en lottning ägde rum för att bestämma start- och slutlåt. Resultatet av lottningen blev att Aidan inleder medan Petra avslutar. Övriga finalister får sina startnummer bestämda vid ett senare tillfälle.

Som vi tidigare skrivit kommer Malta fortsätta med konceptet endast finalkväll. Ifjol slopade ju landet semifinal/semifinaler inför finalen och så blir det även till 2018 års uttagning. TV-bolaget TVM/PBS valde även att göra om lite kring antagningen. Istället för att hålla den öppen under en begränsad tid hade man deadline den 1:a september. Därefter fick en jury gallra bland de totalt 129 inkomna bidragen vilket ledde till att totalt 30 bidrag kvarstod. Efter att detta blev känt har en sjumannajury (oklart om det är samma jury som tidigare) därefter gjort slutvalet om de 16 tävlande som nu valts ut till nationella finalen.

 

Första stora formatet för Frankrike på evigheter

Frankrike hade senast en publik nationell uttagning år 2014, men det valet blev en flopp i och med Frankrikes hittills enda sistaplats i en ESC-final. Efter det har det varit internval och de två senaste åren rätt så lyckade sådana: en sjätteplats 2016 och en tolfteplats 2017. Detta har lett till ett ökat intresse bland fransmännen kring Eurovisionen och därför går nu det franska TV-bolaget France 2 “all in” för en större uttagning som omfattar publikröstning.

Exakt hur omfattande den franska uttagningen blir är dock inte helt officiellt än. Vad som däremot är bekräftat är att den franskkanadensiska sångaren Garou kommer vara programledare för Destination Eurovision. En intervju med honom finns att läsa här.

 

Ungern väljer återigen artist och bidrag genom A Dal

Det ungerska TV-bolaget MTVA har i förra veckan bekräftat Ungerns deltagande i Eurovision Song Contest 2018. Det på hemmaplan populära uttagningsprogrammet A Dal fortsätter som uttagning även till ESC 2018. Som vanligt kommer A Dal bestå av sex stycken shower, där startfältet från början består av 30 tävlande i tre heats. Från varje heat röstar en jury och tittarna vidare ett antal bidrag till semifinalrundan, där ytterligare bidrag slås ut innan finalen hålls.

A Dal 2018 kommer att sändas på lördagar med start den 20:e januari 2018. Finalen är idag planerad att hållas den 24:e februari. Sändningarna kommer att ske på Duna TV, även om det är MTVA som håller i själva helheten kring tävlingen.

MTVA har även igång en antagning för A Dal 2018, där intresserade artister och låtskrivare är välkomna att skicka in tävlingsbidrag. Deadline är satt till den 15:e november 2017.

 

Malta har valt sina finalister

I förra veckan stod det klart vilka totalt 16 bidrag som ska göra upp om segern i Maltas Eurovisionuttagning 2018. Efter en första gallring som landade på 30 bidrag har en jury nu beslutat vilka tävlande de tycker bäst om och som därmed får göra upp om segern. Som vanligt är det flera välkända namn med i leken.

Som vi tidigare skrivit kommer Malta fortsätta med konceptet endast finalkväll. Ifjol slopade ju landet semifinal/semifinaler inför finalen och så blir det även till 2018 års uttagning. TV-bolaget TVM/PBS valde även att göra om lite kring antagningen. Istället för att hålla den öppen under en begränsad tid hade man deadline den 1:a september. Därefter fick en jury gallra bland de totalt 129 inkomna bidragen vilket ledde till att totalt 30 bidrag kvarstod. Efter att detta blev känt har en sjumannajury (oklart om det är samma jury som tidigare) därefter gjort slutvalet om de 16 tävlande som nu valts ut till nationella finalen.

Vilka artister med tillhörande bidrag som ska tävla finns sammanställt i denna artikel.

 

Lettlands antagning är stängd – snart startar auditions

I söndags kväll (läs: 15:e oktober) stängde TV-bolaget LTV i Lettland antagningen till Supernova 2018. Exakt hur många ansökningar som inkom är oklart, dock kommer själva processen att välja ut de tävlande starta tämligen omgående. Redan med start den 5:e november kommer auditions att hållas, där artister får framträda för Supernova-juryn. En nyhet för 2018 är att den tidigare jurymedlemmen Kaspars Roga har valt att hoppa av då han ska ut på turné med sitt band Brainstorm. Hans plats ersätts av DJ Rudd. Det är dock oklart om fler jurymedlemmar byts ut.

Supernova 2018 kommer att bestå av tre s.k. heats och en final, vilka sänds vintern 2018.

 

Några förändringar i Italiens San Remo-festival

Även 2018 blir det San Remo-festivalen som kommer att avgöra vilken artist och ev. även vilket bidrag som ska representera Italien i Eurovision Song Contest 2018. TV-bolaget RAI kommer att ge förtur till den artist som vinner i kategorin Campioni att få tävla för Italien i Lissabon i maj 2018. Om den artisten/gruppen tackar nej har RAI rätten att själva välja artist.

Själva San Remo-festivalen 2018, som för övrigt är den 68:e i ordningen, kommer få ett antal förändringar. En sådan förändring är att det inte blir några utslagningsrundor under själva tävlingsveckan, utan alla 20 utvalda artister kommer vara med i finalrundan den 10:e februari. Dessutom kommer duetter att framföras under den fjärde kvällen.

Vinnaren av San Remo 2018 avgörs genom tittarröstning, pressjuryröstning och expertjuryröstning.

 

Ukraina fortsätter med samma uttagningsform som ifjol

Det blir alltså en uttagning igen som Ukraina bjuder på som form för Eurovision 2018. Denna gång blir det två semifinaler och en final, vilka hålls den 10:e, 17:e och 24:e februari 2018. Även denna gång görs uttagningen som en samproduktion mellan TV-bolagen STB och UA:PBC:s Channel 1. Producent för hela kalaset blir Ruslan Kvinta och mer info om denna roll går att se här.

Fram till den 15:e januari är ansökningarna öppna för artister som vill få chansen att delta. Bidrag skickas in via denna länk. Utöver detta kommer auditions genomföras i olika ukrainska städer och sedan kommer upp till 14-20 artister göra upp om segern. Mer info om själva uttagningen kommer vid ett senare tillfälle.

Enligt uppgifter kommer det inte utses något wildcard i Ukrainas uttagning 2018.

 

Övriga nyheter

Krista Siegfrids har äntligen gift sig

Minns ni den glada finlandssvenska sångerskan Krista Siegfrids som deltog för Finland i Eurovision 2013 med låtenMarry Me? I låten sjöng hon att hon gärna ville gifta sig men att det då inte var aktuellt. I vilket fall som helst så har nu Krista äntligen fått sin Janne i en ceremoni som ägde rum i förrförra veckan. Giftermålet skedde i Kristas hemstad Kaskinen i västra Finland.

För Krista blev det i Eurovisionen bara en 24:e plats i final, men trots det har hon haft spikrak karriär uppåt och är en av fansens favoriter. Hon har ju också deltagit i svenska Melodifestivalen inte mindre än två gånger och dessutom också programlett finska UMK två gånger.

 


 

Kommentera