Höstnytt 2017: vecka 37

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Sista chansen att skicka bidrag till Dansk Melodi Grand Prix 2018

Denna fredag 15:e september avslutar Danmarks Radio (DR) sin antagning för Dansk Melodi Grand Prix 2018. En nyhet är dock att bidrag som inkommit senare än detta datum kan få möjlighet att bli uttagen för tävlan, antingen för 2018 eller bli aktuell för tävlan i DMGP 2019. Men om du/ni vill vara på säkra sidan att komma med redan till 2018 är tipset att skicka in före fredagens deadline.

Bidrag skickas endast in via DR:s hemsida. Så vill du skicka in bidrag till Dansk Melodi Grand Prix så gör du det via denna länk.

Viktigt är att du/ni som skickar in bidrag accepterar att om ert bidrag blir uttagen att tävla i DMGP så måste du/ni acceptera EBU:s regelverk. Detta gäller förutom låtskrivare även artister och dess ev. skivbolagsföreträdare. Du/ni måste även godkänna att DR och EBU kommer att äga rätten till det vinnande tävlingsbidraget, i den form det än blir. Ta kontakt med DR personligen om du/ni undrar vad detta innebär i praktiken.

PS: Glöm heller inte att minst en person i låtskrivarteamet (antingen kompositören, textförfattaren eller artisten) måste vara dansk medborgare alternativt ha ”starka relationer” till Danmark. Med det senare menas att bo/ha bott i Danmark under ett antal år, vara gift/sambo med en dansk medborgare etc.

 

Glöm heller inte antagningen till Melodifestivalen 2018

Denna vecka är egentligen också sista chansen att skicka in bidrag till svenska Melodifestivalen 2018. Även om antagningen till denna stänger först nästa måndag (läs: 18:e september) så kan det vara bra att ha skickat in bidrag redan denna vecka för att slippa stressen.

Glöm inte att SVT har två olika antagningar igång, beroende på om du är etablerad eller oetablerad låtskrivare. De två antagningarna är:

 

Ordinarie tävling: Minst en av upphovspersonerna i ett team ska ha givit eller ger ut musik kommersiellt t.ex. genom skivbolag eller musikförlag (eller kommer att göra det före 1 oktober 2017). Övriga personer i ert team kan alltså vara icke-etablerade låtskrivare så länge ni samarbetar.

Allmänhetens tävling: Upphovspersonerna ska aldrig tidigare ha givit ut musik kommersiellt genom t.ex. skivbolag eller musikförlag och kommer ej heller ha gjort detta före 1 oktober 2017.

 

Vill du skicka in bidrag ska du göra det på svt.se/melodifestivalen. Länken går direkt till deras uppladdningssajt, där du skapar ett konto innan du kan börja ladda upp låtar digitalt.

 

PS: Mer info om övriga uttagningar finns här.

 

 

Länder som bekräftar deltagande i ESC 2018

Grekland säger ja till Lissabon 2018

Grekiska TV-bolaget ERT har nu officiellt bekräftat för ESCToday.com att man har för avsikt att även delta i Eurovision Song Contest 2018 i Portugal. Dock har man ännu inte bestämt sig för eller avslöjat vilken uttagningsmetod man kommer att använda sig av för att ta ut artist och bidrag.

Ifjol (läs 2017) valdes artisten Demy ut internt medan hennes tävlingsbidrag valdes ut i en mindre final. Metoderna har varierat år från år i Grekland mellan större och mindre finaler, uttagningar och till och med så sent som år 2016 blev det faktiskt ett internval. Hur det blir 2018 återkommer vi till så snart vi fått information.

 

 

 

Övriga nyheter

Hälsoproblemen fortsätter för den senaste Eurovisionvinnaren

Redan i våras var det nära att Salvador Sobral, som ju vann ESC 2017 i Kiev, inte fick åka och tävla. Detta på grund av hälsoskäl. Men han åkte och vann Europas hjärtan och lyckades med den bedrift som Portugal hittills aldrig gjort – nämligen att vinna Eurovision Song Contest. Men nu har Salvador fått nya problem med hälsan och han har därför behövt åka in på sjukhus. Annars var det tänkt att han skulle hålla en konsertserie just nu, men den har alltså fått ställas in. Fredagen den 8:e september höll Salvador en gratiskonsert som en sista konsert innan han åkte in på sjukhus.

 

Christer Björkman deltar i OAGE Spaniens kongress i oktober

I oktober håller OAGE Spanien sin årliga kongress på Universidad Complutense i Madrid. Det blir för övrigt den 12:e i ordningen och den hålls lördagen den 7:e oktober. En av deltagarna på denna kongress är Melodifestivalens producent Christer Björkman, som åker till Spanien för att tala om hans ESC- och Melodifestivaldeltagande och producerande för de spanska fansen.

Utöver Christer Björkman kommer även artisterna Zoë, Poli Genova, Jenny, Lucia Perez, LeKlein och Getty Kaspers delta på kongressen som inbjuda gästartister. Så det blir både nytta och nöje för hela slanten!

 

En titt på genrer i Eurovisionen

Vi avslutar veckans Höstnytt med en liten uppdatering från Eurovision.tv som har klippt ihop genrefilmer. Så här ser de två första filmerna ut:

 


 


 

Kommentera