Sommarnytt juli 2017

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna månadsnyhetsuppdatering för juli 2017 sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste tiden. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

ESC 2018-nyheter

Lissabon stad och turistbolag kommer att stå för delar av ekonomin

Sedan Lissabon utsågs till värdstad för ESC 2018 nu i slutet av juli månad kommer också lite information om ekonomiska förutsättningar. Enligt uppgifter till ESCToday.com kommer Lissabon stad och Lissabon Turism samt Portugal Turism spela en stor roll för den ekonomiska biten. Bland annat ska dessa stå för att organisera events i Lissabon under ESC-veckorna i maj. Övriga kostnader kommer inledningsvis betalas av sponsorer, biljettförsäljning och liknande. Ett avtal har slutits mellan TV-bolaget RTP, Lissabons stadsledning och det officiella turistbolaget ATL.

 

Lite oklart om arenavalet

Vi vill göra alla läsare uppmärksamma på att valet av värdarena är inte officiellt i alla kanaler. Varken Eurovision.tv eller RTP Portugal nämner något om arenavalet på sina hemsidor. Mycket tyder dock på att det är MEO Arena i Lissabon som kommer att stå värd, men eftersom det högsta källorna inte skriver något så kan vi inte helt säga att det är så det kommer att bli.

Vänligen notera att biljettförsäljningen till ESC 2018 INTE är påbörjad. Den kommer igång någon gång senare i höst eller i vinter.

 

Besked om nationella uttagningar

Portugal utser representant genom Festival da Canção

Det portugisiska tv-bolaget RTP har nu bekräftat att man tänker utse artist och tävlingsbidrag till ESC 2018 via den traditionsenliga Festival da Canção. Enligt uppgifter kommer upplägget vara snarlikt som det var i år (2017), dvs. det kommer att vara två semifinaler och en final. Totalt kommer 20 bidrag att väljas ut till tävlan – 10 per semifinal – och sedan röstas hälften vidare till finalen.

Nytt för denna gång är att finalen kommer att hållas i arenan Pavilhão Multiusos i Guimarães som ligger i norra Portugal. Det blir således inte Lissabon som står värd för nationella uttagningen, något som varit förut. Enligt uppgifter i lokala medier kommer finalen äga rum den lördagen den 4:e mars 2018. Detta datum är dock inte helt bekräftat.

 

Malta väljer artist & bidrag till ESC 2018 genom nationell final

Det maltesiska TV-bolaget PBS har nu under juli månad bekräftat att man ska hålla en nationell final för att utse sin artist och sitt tävlingsbidrag till ESC 2018. Finalen ser just nu att äga rum i januari 2018, men något exakt datum är inte klart än. För andra året i rad blir det således endast en enda finalkväll (istället för semifinaler inför finalen) som utser representanten och vinnarbidraget för Malta.

Antagningen till denna uttagning är redan nu i full gång och pågår till och med 1 september 2017. Förutom att bidragen måste uppfylla EBU:s krav så kräver PBS ett antal tillägg. Bland annat får tävlingsbidragen INTE varit publicerade för allmän lyssning före 1 november 2017 (dvs. två månader efter EBU:s vanliga deadline om 1 september) och endast personer som innehar maltesiskt medborgarskap eller dubbelt medborgarskap varav det ena är maltesiskt får ställa upp som artister. Den enda artist som förbjuds att delta är Claudia Faniello (som representerade Malta 2017). Hela regelverket för uttagningen går att hitta här.

Efter att antagningen stängt den 1 september 2017 kommer en jury att lyssna igenom alla inskickade låtar och välja ut max 60 av dessa som går vidare i processen. Efter första gallringen görs en andra gallring av en lokal och internationell jury som får gallra bort halva startfältet, dvs. de väljer ut ca 30 bidrag. Slutligen görs en avslutande gallring där den lokala och internationella juryns bidrag blir ca 16 bidrag som slutligen får tävla i den nationella finalen. Observera att andelen bidrag kan komma att bli fler/färre i gallringarna beroende på olika omständigheter. PBS har nämligen rätt att lägga till wildcards i finalstartfältet.

PBS har beräknat att kunna presentera finalisterna i oktober 2017, men det kan också bli tidigare/senare beroende på olika omständigheter.

 

 

Frankrike har öppnat sin antagning – oklart hur de ska välja i vinter

Franska TV-bolaget France 2 har under sommaren öppnat sin ESC-antagning. Efter två år med ändå hyfsade bättre resultat verkar fransmännen känna sig sporrade att fortsätta att hitta en bra kandidat för Eurovision Song Contest. Dock är det än så länge oklart i vilken form som uttagningen kommer att bli av i. Efter flera år med internval (i stort sett varje år sedan år 2008, med undantag) har det ryktats om en större uttagning. Men detta har inte bekräftats än i officiella kanaler.

Dock går det att skicka in bidrag. Tänk bara på att 70% av bidraget måste framföras på franska.

All info om den franska antagningen finns här.

 

Antal förändringar för Dansk Melodi Grand Prix 2018

Under sommaren har också Danmarks Radio (DR) öppnat sin antagning för nästa års Dansk Melodi Grand Prix. Bidrag skickas endast in via DR:s hemsida. Så vill du skicka in bidrag till Dansk Melodi Grand Prix så gör du det via denna länk. Innan dess, här är några saker att tänka på:

För det första är en nyhet att den deadline som DR satt upp som sista datum att skicka in bidrag (15 september 2017) inte är en absolut deadline. Bidrag som inkommer senare än den 15 september i år kan ändå bli aktuella för tävlan, och om de inte gör det så kan de istället ställas på väntelistan för DMGP 2019. Dock är det ändå bra att skicka in bidrag före deadline för att ha störst chans att komma med till 2018.

En annan nyhet är att TV-bolaget DR nu endast kommer att acceptera bidrag som gjorts professionellt i musikstudio. Detta gör dock inte att s.k. amatörmusiker inte får tävla, de kan skicka in bidrag i samarbete med personer som haft musik utgiven sedan tidigare. En ytterligare tanke som DR delar med sig är att redan i skapandestadiet bör låtskrivarna tänka på det visuella framträdandet på scenen.

 

Länder som är klara med finaldatum

Dessa länder är än så länge officiellt klara med exakta datum de ska hålla nationell final:

  • Estland: Eesti Laul 2018, 3:e mars 2018
  • Portugal: Festival da Canção 2018, 4:e mars 2018
  • Schweiz: nationell final, 4:e februari 2018

 

 

Övriga nyheter

Slovenien vann första upplagan av Eurovision Choir of the Year

Den 22:a juli ägde det nya Eurovisioneventet Eurovision Choir of the Year rum i Lettlands huvudstad Riga. Nio länder deltog med varsin kör och efter juryns omröstning stod Sloveniens Carmen Manet som segrare. Wales blev tvåa och hemmanationen Lettland blev trea. Övriga placeringar redovisades ej. Danmark var enda nordiska landet i uppsättningen. Övriga länder var Estland, Belgien, Tyskland, Ungern och Österrike.

 

Berndt Öst har avlidit

Sångaren Berndt Öst, känd från gruppen Family Four har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Berndt Öst var bland annat med som kompositör och textförfattare till den från början syskongruppen Family Four, och gruppen fick ett antal större hits.

År 1971 och 1972 vann Family Four svenska Melodifestivalen, då i konstellationen Berndt Öst, Agneta Munther, Marie Bergman och Pierre Isacsson. I Eurovisionen fick dock inte låtarna ”Vita vidder” och ”Härliga sommardag” lika stora framgångar som på hemmaplan.

Berndt Öst blev 86 år gammal.

 


 

Kommentera