Vårnytt 2017: vecka 21

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen informerar

Lågsäsong – men det kommer mera!

Vi skribenter här på ESC-Panelen har ett viktigt meddelande till alla läsare. Vi vet att lågsäsongen infaller nu så här efter att ESC 2017 är avslutad. Men, innan vi går på officiell semester så kommer vi att bjuda på några saker till. Bland annat kommer vi snart att släppa våra två ”Efter ESC”-projekt Robbans favoriter respektive Panelens Second Chance Contest. I dessa projekt går vi igenom favoritbidragen från de nationella uttagningarna och väljer ut våra favoriter.

I projektet Robbans favoriter är det vår skribent Robban, som är en flitig följare av de nationella uttagningarna, som har valt ut sitt favoritbidrag från varje land som minst hade en final i årets nationellasäsong. Därefter kommer vi övriga i panelen att bedöma dessa låtar och göra våra egna topplistor som mynnar ut i en vinnare. Dock, Robban har inte fått välja ut vinnaren och ej eller tvåan eftersom vi gör ett särskild projekt av det. Beskrivning följer i nästa stycke.

För i projektet Panelens Second Chance Contest utser vi i panelen vilket bidrag bland de som kom på andra plats i nationella finalerna/uttagningarna som vi tycker är bäst. Vi har valt ut de länder där det tydligt framgick vilket bidrag som kom på andra plats (några länder är alltså borttagna). Sedan är förutsättningarna de samma som i Robbans favoriter, dvs. vi topplistar och får fram en vinnare. Detta är alltså en hyllning till alla de bidrag som missade på målsnöret att få åka till Kiev och representera sina hemländer i ESC 2017.

Utöver dessa två saker kommer vi även fortsätta att uppdatera er om senaste nytt från ESC-världen.

 

Planering inför ESC 2018

Lissabon är INTE bekräftad värdstad

Just nu påbörjas spekulationstiderna igen och eftersom att det är sådana tider vill vill uppmärksamma alla om att kolla extra noga var ni läser informationen. I ett tidigt skede har nämligen källor sagt att Lissabon är bekräftad värdstad, men detta stämmer inte. ESCToday.com refererar portugisiska TV-bolaget RTP som säger att det är möjligt att Lissabon blir värdstad. Med tanke på att de senaste årens värdländer har haft budgivning eller åtminstone en tankeprocess kring val av värdstad och arena så är det möjligt att även Portugal gör så. Uppgifter via tidningen Observador (som Eurovoix.com citerar) är det flera städer i Portugal som visat intresse att stå värd.

 

Hur blir det då?

ESCToday.com hänvisar nu istället till att RTP för fullt har påbörjat planeringen för 2018 års tävling. Bland annat har RTP börjat se över budgeten, även om helhetsmässiga svar på den frågan först kommer inom några månader. RTP måste först sätta ihop sitt core team (arbetsteamet) innan den frågan kan utredas. Enligt uppgifter är det många företag som vill vara med som sponsorer.

 

2018 års tävlingsdatum blir officiella tidigast i juni

I vanliga fall brukar EBU delge preliminära datum för nästkommande Eurovision Song Contest redan i den sena förberedelsen inför den tävling som pågår. Men så blev det inte i år. EBU har hållit datumen hemliga och detta av oklar anledning. Men nu står det klart att någon gång i juni, troligen runt mitten av månaden (men datum kan alltid förändras), ser det ut som att vi får ett sådant besked.

Vecka 20 kunde vi berätta att hemsidan Eurovisionworld.com har gjort en koll på vilka datum som passar (för att inte krocka med t.ex. Champions League och andra liknande events). Enligt 2018 års kalender är de enda passande datumen 8:e, 10:e och 12:e maj 2018. Om EBU har valt dessa datum eller andra datum återstår att se.

 

Övriga nyheter

Höga tittarsiffror för ESC 2017 – bland annat på Island

Ja för trots att Island inte ens tog sig till finalen av årets ESC (vilket var tredje året på raken) så har man stort intresse i landet av att se finalen. Av de på Island som kollade på TV lördagen den 13 maj var det i princip alla som hade Eurovision Song Contest igång. Höga tittarsiffror redovisar bland annat även Cypern och Polen, och Ungern. I Sverige var det något lägre tittarsiffror jämfört med ifjol.

 

Salvador Sobrals konserter sålde slut direkt

Årets ESC-vinnare Salvador Sobral har verkligen fått ett uppsving efter sin seger. När han nu ska göra ett antal konserter i sommar så är det redan slutsålt. För den som vill se honom liveframträda finns ett antal tillfällen i maj, juni och juli. Här kan du läsa mer om var du kan se Salvador uppträda.

 

NRK:s musikgeneral Jan Fredrik Karlsen lämnar sitt uppdrag

Efter 10 år på posten som musikansvarig för Norsk Melodi Grand Prix väljer nu Jan Fredrik Karlsen att lämna sitt uppdrag. Han övertog helhetsansvaret för uttagningen år 2015 och har sett till att både uttagningen 2016 och 2017 moderniserats vilket har lett till ett större intresse på hemmaplan. Den som tar över efter Jan Fredrik Karlsen är en annan Karlsen – Stig Karlsen som även blir projektledare för NMGP.

I en intervju på nrk.no säger Stig Karlsen att arbetet med att förbereda inför NGMP 2018 redan är igång – man kan redan skicka in bidrag till tävlingen och dessutom blir den internationella juryn kvar även då.

 

Andra tips

Avslutningsvis vill vi tipsa om några inslag som Eurovision.tv har publicerat. Bland annat kan man se ett sammanfattande klipp med de tio senaste ESC-vinnarna, Portugals topp 10 mest framgångsrika bidrag (genom tiderna), de tio mest spelade låtarna under 2017-årsssongen och ett kortklipp från när några av årets artister anlände på hemmaplan efter tävlingen.

Vi vill även tipsa om denna artikel som Eurovision.tv skrivit där två av EBU:s nyckelpersoner intervjuas om sina arbetsroller.

 


 

Kommentera