Sommarnytt 2017: vecka 22

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Efter ESC 2017

182 miljoner människor såg ESC 2017

EBU har nu sammanställt hur många länder som såg semifinalerna och finalen av Eurovision Song Contest 2017. Totalt blev det 182 miljoner människor världen över. Detta är en ganska stor minskning jämfört med ifjol då över 200 miljoner människor såg tävlingen när den ägde rum i Stockholm. Trots tappet blev det en stor uppgång för Eurovision.tv:s YouTube-kanal som fick ihop 6 miljoner livestreams från över 233 territorier. Det land som hade flest tittare var Island där hela 98% av befolkningen såg på programmen. Dessutom ökade tittarsiffrorna i bl.a. Bulgarien, Italien, Tyskland och Ukraina. Och även i vinnarlandet Portugal där drygt 1,4 miljoner människor följde Salvador Sobrals framfart till Portugals första seger genom tiderna!

Tittarpubliken 4-15 respektive 15-24 år blev större i år jämfört med ifjol.

USA, som sände finalen på TV-kanalen Logo TV, hade 64 000 tittare.

 

En titt på ESC 2018

17 länder sägs än så länge ha gett preliminärt ja att delta i Portugal

Just nu är det mycket spekulationer om vilka länder som ska delta respektive hoppa av sin medverkan. Engelska Wikipedia listar just nu 17 länder, däribland att Ryssland sägs vara bekräftade. Dock är det i skrivande stund oklart hur det blir med Rysslandsfrågan eftersom att EBU ännu inte har gett sin dom kring Rysslands sena avhopp från 2017 års tävling (och även Ukrainas besked om att inte tillåta ryska artisten inresetillstånd).

Bland de länder som är 100% bekräftade är Estland, Finland, Norge och Portugal. De tre förstnämnda har redan gått ut med info om sina uttagningar för 2018 och det sista landet är ju värdlandet. Sverige skulle också kunna ses som bekräftat eftersom att det är högst troligt att SVT fortsätter med Melodifestivalen även till 2018. Men någon helt bekräftelse om detta har ännu inte dykt upp.

 

De som har sagt nej – just nu

Ett par av de länder som inte har tävlat de senaste åren verkar i dagsläget inte vara så sugna på att återkomma. Det handlar just nu om Andorra och Luxemburg. VD:n för Andorras nationella TV-bolag (RTVA) har till Eurovoix.com sagt att Andorra ej kommer att delta igen p.g.a. att de inte har ekonomi för att delta (de deltog senast år 2009 och har inte varit med sedan dess). Gällande Luxemburg, som inte deltagit sedan ESC 1993 skulle det mer handla om att man på hemmaplan tvivlar att det skulle kunna bli någon ny succé för denna ministat. Luxemburg har förvisso fem segrar i bagaget, men eftersom det gått dåligt för ministater som Andorra och San Marino är man på RTL (deras TV-bolag) just nu ifrågasättande. Även detta rapporterar Eurovoix.com om.

Dock finns det idag inga hinder för att dessa beslut ändras, utan troligen lär det vara deadline först i höst. Upp till bevis med andra ord.

 

Men Israel gör allt för att få vara kvar i Eurovisionen

Vi har tidigare berättat om att Israels nationella TV-bolag IBA nu går i graven och i och med det förlorar landet sitt medlemskap i EBU. Men den nya kanalen IBPC/KAN tänker ge sig in i matchen igen och har därför enligt uppgifter till ESCToday.com ansökt om att få gå med i denna radio- och TV-union igen. EBU listar nu IBPC som en möjlig kandidat och om man tar ett positivt beslut innan detta året är slut så kan alltså Israel vara tillbaka i Eurovision Song Contest redan nästa år. Annars får man avstå tävlan innan EBU godkänt dem fullt ut.

Problemet som kan uppstå för IBPC/KAN är att den nya kanalen inte gör nyhetssändningar, vilket EBU ställer som ett krav på sina medlemskanaler. Dock har eller kommer sådana sändningar att komma igång vilket skulle möjliggöra att det inte blir ett problem.

För några år sedan drabbade detta Grekland vars TV-bolag ERT tillfälligt lades ned. Men eftersom ett tillfälligt bolag tog över fick Grekland specialtillstånd att delta det år som detta krävdes. Kanske kan Israel få liknande tillstånd?

 

Hur blir det med Melodifestivalen 2018?

Karlstad vill stå värd för en deltävling

Som tidigare nämnt här i Sommarnytt har SVT inte gett någon hundraprocentig konfirmation om huruvida man vill delta i ESC 2018 eller ej. Men det högst sannolika är att SVT inte vill lägga ned sin guldgruva Melodifestivalen utan att man fortsätter ett tag till. Intresset är ju rekordhögt: höga tittarsiffror, stor mediebevakning, fansen älskar denna uttagning och det finns inga tendenser som pekar på att färre bidrag kommer att skickas in till tävlingen.

Vi har också nu nåtts av beskedet att Karlstads kommuns kommunstyrelse har mottagit en förfrågan om att stå värd för en av deltävlingarna/Andra chansen i Melodifestivalen 2018. Kommunstyrelsen har sagt ja att utreda frågan och har lagt undan de 600 000 kronor som krävs för att få stå värd. Karlstad har tidigare stått värd för Melodifestivalen vid tre tidigare tillfällen: 2004 och 2006 (deltävlingar) samt 2013 (Andra chansen).

Mer besked om Melodifestivalen kommer senare.

 

Övriga nyheter

Sveriges Radios P4 Nästa är igång

Årets säsong av Sveriges Radios egen musiktävling P4 Nästa (tidigare Svensktoppen nästa) har nu startat och ett antal lokala finaler är redan avklarade. Tävlingen går ut på att artister och låtskrivare runt om i landet tävlar i först lokala P4-finaler (25 stycken) där varje enskilt P4-distrikt utser sin vinnare. Därefter väljer en SR-jury ut 8 av dessa vinnare som får tävla i en riksfinal, där en vinnare slutligen koras. Vinnaren får sedan sin låt spelad i P4 och testas också på Svensktoppen.

De lokala finalerna är nu i full gång och här går att se när din lokala final är på G (OBS! vissa uttagningar är mer omfattande, så kolla gärna in din lokala sida så att du får se hela showerna). Finalerna i P4 Jämtland, Västmanland, Malmöhus, Norrbotten, Jönköping, Gotland och Sörmland är redan avklarade.

Viktigt: Det är ännu oklart var och när riksfinalen hålls. Dessutom är det inte bekräftat om vinnaren av riksfinalen och/eller någon av de övriga finalisterna kommer att erbjudas en plats i Melodifestivalen 2018.

 

Italiens Francesco Gabbani släpper ny singel

Han var favorittippad att ta hem segern av ESC 2017 men föll när det väl gällde. Men bara för att segern gled Francesco Gabbani ur händerna går det väldigt bra för honom. Nu har han nämligen släppt en ny singel – ”Tra Le Granite E Le Granate” som går som smör hemma i Italien. Francescos senaste album säljer också mycket bra.

Här nedan kan du lyssna på den nya singeln:

 

Se intervju med Thomas G:son

Thomas G:son (Gustavsson) är känd i ESC-kretsar för att skicka musik till alla möjliga länder. De senaste åren har han fått med hela 13 bidrag i ESC för länder som Sverige, Norge, Georgien, Danmark, Cypern och Spanien. Han har dessutom fått med nästan 70 bidrag i nationella uttagningar, varav en majoritet har tävlat i Sverige. Han innehar just nu rekordet för att ha tävlat som låtskrivare/kompositör med flest bidrag i svenska Melodifestivalen. Med sig i bagaget har han en ESC-segerlåt: ”Euphoria” som Loreen framförde.

Eurovision.tv fick ett snack med honom som du kan se i klippet här nedan:

 


 

Kommentera