Schlagermagistern analyserar inför semi 2 (Eurovision 2017)

KRÖNIKA/ANALYS. Torsdag 11 maj äger den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2017 rum. Inför sändningen kommer här en analys om startfältet, oddsen med mera av ESC-Panelens egen Schlagermagister Adrian!

Den andra ESC-semifinalen innehåller färre oddsfavoriter, men samtidigt en större spännvidd än den första semifinalen. Startfältet präglas av framförallt av de många Balkanländerna, men också av många klassiska västländer. Mycket talar för en jämn semi, då ytterst få är klara favoriter att nå finalen.

Men vilka länder har då bäst chans att bli en av de 10 länder som tar sig till finalen? Vi ska titta på 3 olika indikatorer som brukar skvallra om resultatet, och vi inleder med att kika på vad startpositionerna säger om resultatet.

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Att starta som sista bidrag har varit så pass bra att 15 av 18 bidrag har kvalat in ifrån den positionen. Att däremot gå ut som 3:a har däremot blivit en dödsstöt – inte ens en tredjedel har lyckats kvalificera sig från den positionen! Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 

 1. Israel
 2. Vitryssland
 3. Nederländerna
 4. Estland
 5. San Marino
 6. Norge
 7. Schweiz
 8. Ungern
 9. Irland
 10. Malta

 11. Litauen

 12. Bulgarien
 13. Österrike
 14. Danmark
 15. Serbien
 16. Rumänien
 17. Kroatien
 18. Makedonien

 

Kommentar: Detta är en intressant potentiell resultatlista, speciellt med tanke på flera av ”snackisarna” såsom Bulgarien, Danmark, Makedonien och Rumänien skulle missa finalen. Samtidigt lyckas rätt nedtalade länder att nå finalen, som San Marino och Malta. Frågan är hur långt dessa länder kan komma med hjälp av sin startposition? Med tanke på hur jämnt det ser ut att bli i kampen om finalbiljetterna så tror jag i alla fall att Israel, Vitryssland, Estland och Nederländerna kommer ha en stor fördel – länder som har effektfulla bidrag men som inte blivit särskilt uppmärksammade i medierna. Samtidigt tror jag att exempelvis Litauen, Österrike, Kroatien och Danmark blir rejält tyngda av sin startposition – de har svåra bidrag som kräver mycket scenteknik för att bli minnesvärda. Deras dåliga startnummer gör att de kommer bli svårare att minnas, och risken är att de helt kommer bort i den jämna konkurrensen i startfältet.

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror.

Låt oss inte glömma att det är mycket pengar som står på spel, och skulle spelbolagen sätta fel odds riskerar de att förlora mycket pengar, precis som spelarna själva ifall de satsar fel. Men ändå är det ofta som oddsen slår fel. Ifjol vann ju exempelvis Ukraina, trots att landet i oddsen låg relativt långt bakom både Ryssland och Australien. Vi kan därför anta att spelbolagen förlorade rätt mycket pengar på Jamalas vinst, medan de få som satsat pengar på henne nog fick en hyfsad slant tillbaka. Och just denna typ av skräll är oddsens stora tillitsproblem, eftersom oddsen oftast säger mer om hur tv-tittarna kommer att rösta än hur juryn kommer att rösta. Med tanke på hur svårt det är att säga något om juryns röstning så ska vi därför ta oddsen med en nypa salt, även om de är bra på att förutsäga åtminstone de 50 procent av rösterna som kommer från tv-tittarna. Så här skulle resultatet bli i semifinal 2 ifall oddsen styrde:

 

 1. Bulgarien
 2. Rumänien
 3. Danmark
 4. Estland
 5. Nederländerna
 6. Ungern
 7. Israel
 8. Österrike
 9. Norge
 10. Vitryssland

 11. Serbien

 12. Schweiz
 13. Kroatien
 14. Makedonien
 15. Irland
 16. Malta
 17. Litauen
 18. San Marino

 

Kommentar: Bulgarien har sedan drygt en månad tillbaka varit en av toppfavoriterna, även om landet inte har kommit i närheten av redan finalklara Italiens favoritstatus. Landet slutade ju på en överraskande 4:e plats i fjolårets ESC i Stockholm, och har alltså plötsligt fått en rejäl musikalisk boost. Något oväntat har även Danmark och Norge seglat upp som finalkandidater i semifinal 2, vilket de nog är tacksamma för med tanke på att båda länderna missade finalen ifjol. Vare sig Danmark eller Norge har tillhört fansens favoriter, men spelbolagen verkar ha en stark tro på dem. Däremot verkar det som att annars starka länder såsom Serbien, Malta och Litauen kommer att missa finalen. Faktum är att oddsen överhuvudtaget inte verkar tro på de ex-jugoslaviska bidragen i år, vare sig Serbien, Makedonien, Montenegro, Slovenien eller Kroatien är tippade att gå vidare från sina semifinaler!

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

 • – Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.
 • – Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Numera är det nämligen många länder som ”hyr in” svenska producenter och låtskrivare för sitt ESC-bidrag, vilket vi märker i semifinal 1 där hela 6 av 18 bidrag har svensk anknytning! Hur hade resultatlisten sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 

 1. Rumänien
 2. Ungern
 3. Serbien
 4. Norge
 5. Danmark
 6. Malta
 7. Litauen
 8. Österrike
 9. Kroatien
 10. Israel

 11. Irland

 12. Estland
 13. Makedonien
 14. Nederländerna
 15. Schweiz
 16. Vitryssland
 17. Bulgarien
 18. San Marino

 

Kommentar: Rumänien är tillsammans med Azerbajdzjan de enda länderna som alltid lyckats kvalificera sig ifrån semifinalerna, ett perfekt facit som de även i år ser ut att kunna upprätthålla. Emellertid är startfältet i semifinal 2 späckat med länder som under de senaste 15 åren varit mycket framgångsrika, framförallt Balkanländerna och de nordiska länderna, men även Österrike som ju sedan comebacken 2011 varit återkommande i finalen. Alltjämt märker vi å andra sidan att Nederländerna och Bulgarien har ett dåligt kvalificeringsfacit – trots att länderna på sistone lyckats bra i ESC med en 2:a plats (2014) respektive en 4:e plats (2016). Här är det tydligt att kvalificeringshistoriken inte tar hänsyn till trenderna, som är starkt positiva för just dessa båda länderna. Däremot ser det rätt mörkt ut för Schweiz och San Marino, som under de senaste 5 åren bara varit i final var sin gång – och hittills inte visat några tecken på förändring. Vare sig spelbolagen eller fansen verkar heller tro på dem i år, vilket gör att de har rejäl motvind. Mest intressant blir kanske dock striden om den sista finalbiljetten enligt kvalificeringshistoriken, då Israel och Irland har samma frekvens – båda har nämligen lyckats få finalbiljett i 53 procent av fallen. Frågan är vem som drar det längsta strået – men Israel har oddsen med sig i den här kampen.

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi lite överraskande se att enbart två länder kvalificerar sig till final på alla tre listor, nämligen Ungern och Israel! Dessa två länder har alltså optimala förutsättningar för att ta sig till final. Bortser man sedan från startpositionerna, och enbart går på odds och historik så får vi en mer utökad lista:

 

 • – Rumänien
 • – Danmark
 • – Ungern
 • – Österrike
 • – Israel
 • – Norge

 

Detta är de 6 länder som alltså förekommer i topp-10 i både odds- och kvalificeringshistoriklistan och som därför rimligtvis bör ta sig till finalen. Sedan kommer åtta länder som slåss om de resterande 4 finalplatserna och som antingen har bra historik eller bra odds. Rangordnar man dessa efter hur bra deras startposition är, så får vi få följande lista:

 

 • – Vitryssland
 • – Nederländerna
 • – Estland
 • – Malta

 • – Litauen

 • – Bulgarien
 • – Serbien
 • – Kroatien

 

Bulgarien, som alltså tillhör favoriterna, kämpar alltså i rejäl motvind här – vilket kanske är lite missvisande då landet har en positiv trend i ESC. Däremot bådar listan väl för Vitryssland, Malta, Norge och Danmark som lär få kämpa hårt för sina finalbiljetter.

 


Ja, så här analyserar alltså vår Schlagermagister Adrian om den andra semifinalens resultat. Vad tycker och tror du om utgången? Vilka har en chans och vilka är chanslösa? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera