Haris kommentarer efter första semifinalen (Eurovision 2017)

KRÖNIKA/ANALYS. Haris här. Den glada och trevliga pricken som varit med så pass länge att han börjat bli gråhårig, bokstavligen. Jag tänkte att under veckan bjuda er på min åsikt gällande semifinalerna och mina direkta reaktioner, eller ”live reaktioner” som det heter på internetspråk. Ni som följt med här på sidan ett tag vet att jag har en udda och något annorlunda sätt att se på denna tävling som jag älskar.

Jag har låtit bli att kolla på repetitionerna under veckan för att få ett första intryck medan jag kollar på tävlingen live. Så har jag alltid gjort. Det känns mer genuint då på något sätt. Så i dessa två inlägg kommer ni få läsa mina genuina reaktioner på bidragen då de framfördes. Jag valde också att lägga till reaktioner efter röstningen presenterades, så även det finns med.

 

Så häng med och låt oss börja


 1. Sverige: Robin Bengtsson – ”I Can’t Go On”
  Livereaktion: Robin kör sin grej som i Melodifestivalen och det funkade där och lär funka här med. Snyggt på den stora scenen. Och varför ändra ett vinnande koncept? Robin går enkelt till final.


 2. Georgien: Tamara Gatjetjiladze – ”Keep The Faith”
  Livereaktion: Allt det röda och skrikandet om att behålla tron gör mig rädd. Känns som att hon kommer göra mig religiös ikväll. Men annars är det lika tråkigt som innan, och väldigt repetitivt.


 3. Australien: Isaiah – ”Don’t Come Easy”
  Livereaktion: Isaiah känns lite nervös. Men han sjunger så pass bra och låten är så pass bra att detta kommer bli final ändå. Riktigt snygg bakgrund och ljussättning. Någon har visst smygtittat på Robin och skaffat sig ett rullband att gå på.


 4. Albanien: Lindita – ”World”
  Livereaktion: Kanske är det min svaghet för albanska tjejer som talar här, men shit vad snygg Lindita är. Lätt årets snyggaste tävlanden. Glömde bort låten totalt då fokus låg på helt annat håll. Synd att jag inte kommer få se henne på lördag. Alldeles för tråkig låt för att gå till final. Och hörde vi inte denna låten för typ någon minut sen fast från Georgien?


 5. Belgien: Blance – ”City Lights”
  Livereaktion: Vill Blance verkligen vara här? Känns som att hon är på helt fel plats, nervös och allmänt uttråkad. Och hon sjunger riktigt konstigt. Kan det kosta denna förhandsfavorit en finalplats möjligtvis? Hade mycket högre förhoppningar på scenshowen.


 6. Montenegro: Slavko Kalezić – ”Space”
  Livereaktion: Va? Var detta allt vi fick Slavko? Inte ens en alien. Bara en ensam Slavko. Efter musikvideon hade jag hoppats på en riktig show, eller åtminstone något i stil med Deen 2004. Landet som gett oss astronauter, skridskoåkare och rap kommer med en snubbe i klänning. Riktigt besviken på Montenegro. Men jag rycks ändå med i låten av någon anledning.


 7. Finland: Norma John – ”Blackbird”
  Livereaktion: Alltså detta är magi från början till slut. Enkelt, vackert och stilrent. Vilken vacker röst. Mer eller mindre samma scenshow som hemma i Finland, men det är verkligen snyggt med röken och molnen. Jag hoppas verkligen Europa tar till sig det här, men har en oro för att de inte kommer förstå sig på det tyvärr.


 8. Azerbajdzjan: Dihaj – ”Skeletons”
  Livereaktion: Har inte så mycket att säga om låten i sig egentligen. Det låter typiskt överproducerat från Azerbajdzjan. Men jag gillar verkligen hur de år efter år kommer med nya och innovativa scennummer. Detta är riktigt coolt. Gillade verkligen allt med framträdandet och sångerskan.


 9. Portugal: Salvador Sobral – ”Amar pelos dois”
  Livereaktion: Jag älskar den här excentriska herren. Han känns helt skruvad på något sätt, men han gör det så bra. Hela han är bara udda. Sedan är låten helt magisk, och den blir ännu starkare när man ser den i kombination med honom på scen. Lite gåshud här faktiskt. Jag tror på fullaste allvar att detta kan utmana Italien på lördag.


 10. Grekland: Demy – ”This is Love”
  Livereaktion: Helt seriöst. Jag vet att detta är upptempo, men hur lyckas man göra det såhär tråkigt? Ingenting fick igång mig här. Halvnakna och blöta snubbar och en rätt platt sångerska. Tyvärr kommer det gå till final. Dessa låtar har en tendens att göra det. Ingen kärlek från mig.


 11. Polen: Kasia Moś – ”Flashlight”
  Livereaktion: Alltså Kasia, vad håller du på med? Jag älskar studioversionen av den här låten. Sedan ställde hon sig på scen och framförde den och nu är låten förstörd för min del. Det kändes så framknystat och framtvingat på något sätt. Som att hon ville alldeles för mycket. Låten var bra som den var, och den behöver inte all hennes wailande. Det var bedrövligt. Nu vill jag inte ha henne i final längre.


 12. Moldavien: SunStroke Project – ”Hey Mamma”
  Livereaktion: Efter den där stora besvikelsen över Polen så var det kul med lite moldaviska tokstollar och epic sax guy. Kan vara till deras fördel vad gäller röstningen. Det var inte tokigt alls. Rätt uppiggande och kul faktiskt.


 13. Island: Svala – ”Paper”
  Livereaktion: Då var det dags för kisspaus. Hur länge ska den här Loreen-tränden fortsätta? Det var 2012, släpp det nu. Så tråkigt och icke-originellt från Island. Dessutom sjunger hon inget vidare heller. Jag brukar unna Island framgång, men vill inte ha detta i final.


 14. Tjeckien: Martina Bárta – ”My Turn”
  Livereaktion: Wow, vad har bruden på sig? Som om låten inte är tillräckligt bedrövligt. Hennes sminkning såg ut som att hon precis vaknat och hon sjunger värdelöst. Hon behöver ett mirakel för att gå till final med detta. Jag sätter allt jag äger på att detta glöms bort och åker hem. Kanske pris för årets fulaste scenkläder dock. Alltid nått att bli ihågkommen för.


 15. Cypern: Hovig – ”Gravity”
  Livereaktion: Vad får man när man kombinerar Belgien 2015 och Ryssland 2016, fast med en mindre budget? Jo, man får Hovig. Inget stack ut märkvärdigt. Känns att låten bara var där. Varken mer eller mindre. Kanske kan sno åt sig en finalplats i detta hav av tråkiga ballader.


 16. Armenien: Artsvik – ”Fly With Me”
  Livereaktion: Jag har en känsla av att Armenien alltid kommer bara för att bjuda på häftiga och annorlunda scennummer. För det är uppenbart att de inte bryr sig ett dugg om låten i sig. För scennumret ska de ha beröm för definitivt, men låten är överallt och ingenstans på samma gång. Gapigt och mindre intressant än målarfärg som håller på att torka. Men Europa kommer äta upp det här och skicka det till final.


 17. Slovenien: Omar Naber – ”On My Way”
  Livereaktion: Jag bad min läkare om sömnmedicin, men efter att jag såg det här insåg att jag inte behöver det överhuvudtaget. Sätter bara på Omar Nabers framträdande. Kan dock bli väckt av det starka vita ljuset. Visst låter det lite som en gammal Disney-låt, fast sämre?


  Lettland: Triana Park – ”Line”
  Livereaktion: När man jämför detta med musikvideon är det lite som dag och natt. För musikvideon försöker framställa det som något konstnärligt och annorlunda, men på scen var det en freakshow. Kan kanske konkurrera med Tjeckien om tävlingens fulaste scenkläder. Men jag fick mig ett gott skratt iaf. Och så dåligt var det faktiskt inte. Något charmigt tyckte jag ändå att det var med sångerskan.


 

Reaktioner efter resultaten

Inga direkta överraskningar om vilka som tog finalplatserna. Synd bara att Europa inte tog åt sig Finland. Inte förvånad att Polen gick vidare, trots deras bedrövliga framträdande. Tänk på diasporan. Men jag trodde både hon och Belgien skulle åka ut p.g.a. deras dåliga framträdanden, men hade visst fel. Känns som att tittarna föll för Greklands och Armeniens värdelösa låtar p.g.a. framträdandena. Jag har ändrat min favorit från denna semifinal till Portugal. Det kan vi definitivt fastställa nu. Kan nog bli farlig utmanare på lördag. Och Jamala gånger två var inget för mig. Det räckte med det vi fick förra året. Försökt förtränga denna horribla låt. Annars var det en rätt trevlig semifinal, men programledarna var lite för mycket ibland. Sexskämten var för många och helt onödiga. Gick inte hem alls.

Kvällens positiva: Salvador Sobral – Excentriskt, udda och helt fantastiskt.
Kvällens negativa: Kasia Moś och Blance – De kan inte sjunga live.

 

Tack för mig!

 

Så här tycker alltså Haris om den första semifinalen. Vad tyckte du? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera