Eurovision 2017: LIVE från semifinal 2

EUROVISION 2017 – LIVE. Under den andra semifinalen i Eurovision 2017 liverapporterade vår skribent Alexander. Läs hans rapport här nedanför.

 

23:11 Och då har vi ett resultat! Jag tackar för mig, och hoppas vi syns igen på lördag kväll, då är det jag som har äran att få liveblogga om finalen. Tack och godnatt!

Och vidare till final på lördag har vi:

 • Bulgarien
 • Vitryssland
 • Kroatien
 • Ungern
 • Danmark
 • Israel
 • Rumänien
 • Norge
 • Nederländerna
 • Österrike

Vilekt betyder att jag hade 7/10 rätt på min förhandstippning och 8/10 rätt på kvällens tippning

23:02 Och sen går vi över till Jon Ola Sand, som konstaterar att allt har gått rätt till, och att vi har ett resultat.

22:55 och sedan är det dags att få titta in hos Frankrike, Tyskland och Ukraina. Klipp på en minut per land visas upp, för att publiken lite ska få smak för även deras bidrag. Hela live-framträdandet kan man se på eurovision.tv

22:53 En snabb titt in via Green Room, nu snackar vi med Makedonskan som väntar barn. Och dessutom frirar pappan till barnet åt Jana! Så förutom att hon är gravid är hon även från och med nu förlovad! Gratulerar!

22:50 Själv är jag sällan ett fan av dansuppvisningar i Eurovisionen, med ett undantag. The Gray People förra året i Stockholm. Då måste jag medge att jag satt hemma och grät. Åt en dansuppvisning. Och jag förstår att det är något liknande man vill åstadkomma i år. Och nog ser det ju bra ut. Men inte vill jag hävda att det är vackert.

22:47 Och nu får vi ”njuta” av modern dans av Apache Crew. Numret heter The Children’s Courtyard. Gruppen som dansar består av hela 51 dansare som samtidigt ska upp på scen.

22:47 Europe, stop voting now!

22:35 Efter ett klipp med Verka så går vi ner i publiken och snackar lite med riktiga eurovisionfans. Bland annat får vi höra skönsång a la Eurphoria, och en finsk Verka som sjnger Lasha Tumbai

Så, tippningsdags för min del! Som sagt, jag har gjort en tippning på förhand, och sen har gör jag en tippning nu, baserat endast på kvällens framträdanden. Så, baserat på ikväll så tänker jag mig att förljande tio går vidare:

 • Rumänien
 • Ungern
 • Danmark
 • Kroatien
 • Vitryssland
 • Bulgarien
 • Malta
 • Irland
 • Nederländerna
 • Norge

22:27 Nu är det då dags att rösta. Vare sig Finland eller Sverige röstar ikväll, så är du härifrån så lönar det sig nog inte att försöka ens rösta

Eld, falsettoner och muskulösa dansare. Vad mera kan behövas? Sången sitter ändå inte särskilt bra… Final, njaaaaaaa. Jag är mycket osäker.

Efter ett litet tekniskt missöde i början, då ljudet från Lauras mikrofon inte gick ut i tv-sändningen, så inleder de ett framträdande som nog känns mycket slipat. Om det sker ett större tekniskt missöde, eller något annat som kan störa framträdandet väldigt mycket, så kan landet få uppträda pånytt. Men, det här var så smått, så det borde inte ställa till med problem. Nåväl, det här kändes slipat, men inte så jättebra. Jag gillar i alla fall inte det här något hemskt mycket, så final tror jag inte på.

Rött och svart tycks liksom vara Litauens färger ikväll. Och om ni någon gång bekantat er närmare med Muminfigurerna, så ser ni det klara sambandet mellan solisten och Lilla My. Hon har själv sagt att hon tycker om när folk jämför henne med Lilla My, eftersom hon tycker sagofiguren är tuff. Tyvärr är nog inte deras framträdande särskilt tufft ikväll, och jag tror nog inte de går till final på basis av det här. Det blir lite för underligt.

Kristian Kostov, som är tävlingens första deltagare att vara född på 2000-talet, är en av de riktigt stora förhandsfavoriterna. Han gör ett prickfritt framträdande, som lätt tar sig till final! Men nog är han ju liten, herregud!

Vitryssland kommer med det första bidraget i historien att framföras på vitryska. De står, så glada på sin hydrokopter, eller vad det nu ska föreställa, den båtliknande saken med stora fläktar baktill. Det förblir lite oklart. Något som dock står klart är att de kommer gå direkt till final! Publiken i arenan sjunger glatt med i de delar av refrängen de klarar av, dansar och har det kul. Final? Jadå! Arenan älskar det här!

22:04 Och sen går vi igen på reklampaus. Programledarna marknadsför appen. Och sen är det dags att ta en titt i Green Room, först ut, intervju med Valentina Monetta, som hälsar att fansen ska ”enjoy their lives”. Näst på tur ligger danska Anja, som får en stor, bköt puss på kinden av Timur.

Nu får jag be om ursäkt, för tydligen är det hela bandet som heter Timebelle, och inte bara sångaren som jag trott hela tiden hittills. Sångernskan i alla fall är riktigt skicklig, hon sjunger mycket bra ikväll. Sen har hon till och med matchat sitt mikrofonstativ med klänningen, det kallar jag styling. Frågan är ifall det ändå inte blir lite mycket dussinpop över hela det här.

Det är något så tufft med Norges bidrag i år. Det står ut och är lite underligt, samtidigt som det är en låt och en melodi som fastnar på hjärnan hos folk. De lider ändå lite av det att de uppträder just efter Kroatien, som var så otroligt underligt. Den blir lite tråkig. Och jag börjar fundera på om den egentligen ens kommer gå vidare,, efter allt.

Dags för Jacques att sjunga duett, med sig själv! Det att bakgrunden föreställer en megastor bild på hans sjungande ansikkte, gör inte saken mindre underlig. Det här är kanske det konstigaste jag någonsin sett i tävlingen! Och det roliga är ju att han sjunger jättebra i båda rollerna, som popartist och operastjärna. Jag hoppas, och vill nästan lova att han går vidare till final ikväll!

Svenska YLEs eurovisionskommentatorer Eva Frantz och Johan Lindroos hade fint beskrivit Valentina Monetta och Jimmie Wilson som de där klassföräldrarna som ordnat och övervakar klassdiskot, och är helt säkra på att de nog kan dansa. Det var så perfekt förklarat att jag lånar det av dem. Det här är verkligen skämskuddarnas skämskudde. Och jag tycker så synd om deras barn, ifall dom har, för de måste tycka det är så pinsamt. Det finns nog som tur ingen chans att de här skulle gå vidare till final ikväll.

Irlands Brendan Murray ser lite vilsen ut idag. Sången sitter kanske inte lika bra som den gjort tidigare. Jo visst, det är en helt okej låt, men bara baserat på kvällens framträdande går han knappast till final. Har han varit bättre för jurygrupperna kan han ha en chans. Jag är osäker, trots att jag såklart skulle vilja att han skulle få gå vidare till final.

Det här är en låt jag inte riktigt hittat ännu, tror jag. Hon sjunger jättebra, men jag har inte riktigt fattat vad det är folk hör i den. Klart att det är en av de bättre balladerna, lite mer mot popballad-hållet. Och nog är det här ju helt bra. Nä, vet ni, jag har ändrat mig, jag gillar det här ju! Final tror jag helt klart den här kan gå till ikväll!

Joci Papai är den första romska artisten att representera Ungern i tävlingen, ifall ni inte visste det. Joci sjunger även både på ungerska och romani, så nu vet ni även det. Det här känns lite som om den här måste gå vidare, annars har vi en final helt utan balkanballader, och det kan man ju inte ha! Baserat på arenan så tycks den vara omtyckt, och jag tror även att det här kan vara ett koncept som juryna tycker om. Så finalplats tror jag vi kan räkna med.

21:33 Medan vissa länder i Europa visar reklam, får vi andra hälsa på i Green Room tillsammans med Timur. Och jag tror han har övat lite på sin engelska, för det låter betydligt mycket bättre än i tisdags det här.

Nederländerna levererar träffsäkra stämmor, som låter riktigt bra, även live. Tyvärr är det här tydligen en låt som fungerar betydligt bättre som stuidoversion. Inte det att det låter dåligt, men den blir lite långtråkig. Särskilt efter ett framträdande som vi hade just, med joddel och kanoner. Så, det är frågan om. Låten låter bra, men blir den lite tråkig. Månne en finalplats inte ändå är det enda rätta.

Och åh vad jag gillar det rumänska joddlandet! Just det som behövs för att lite liva upp det efter ett balladsjok. Alex Florea, som alltså fungerar som ”sångare”, och har mestadels som uppgift att sjunga solopartierna i versen, har jag lite svårt att para ihop med resten av framträdandet. Men resten är bara perfekt! I det skedet som det rullas upp två stora kanoner på scenen kan det ju inte bli fel! FINAL!!!!

Malta överraskar mig! Claudia Faniello sjunger överraskande bra, låten växer hela tiden för mig tydligen. Skulle nästan vara beredd att lova bort en finalplats. Mitt i allt är det här nämligen en av de finare balladerna. Där satt den!

Makedonska sångaren Jana avslöjar i sitt ”vykort” att hon är gravid! ESC-Panelen önskar all lycka till henne! Dessvärre kan det hända att barnet skulle skämmas om hen skulle veta vad mamma håller på med för tillfället. Sången sitter inte riktigt ikväll, och hur hon än dansar så får hon svårt att fylla ut hela scenen. Stämning blir det nog i arenan, men frågan är ifall det räcker till för att gå vidare till final.

Österrike näst ut. Nathan Trent har med sig sin måne, men sånginsatsen haltar nog i nervositeten. Han låter tyvärr inte alls lika bra som tidigare. Nu när man ser hela framträdandet på scen så inser jag först hur långtråkig den blir. Jag som störtgillat studioversionen måste medge att jag blir uttråkad. Kan väl hända att han får förbli utanför finalen ikväll.

Serbien är först ut ikväll. Ni som hörde min podd-analys inför kvällen vet att jag kanske inte var ett så stort fan på förhand.Men, hon överträffar mina förväntningar, det måste medges. Mitt i allt har hon med sig en halvnaken dansare på scenen, vilket var något av det jag saknade tidigare. En dansare alltså, inte nakenheten. Eller ja…. Tror ändå hon kan ha svårt att gå vidare, på grund av startnummer 1.

21:09 Ett plus med att ha slaviska programledare är att de i alla fall kan uttala bland annat Serbiens artists namn rätt

21:05 Det bjuds på bland annat Euphoria, Fairytale, My Number One och Rise Like A Phoenix. Det är kansk elite pinsamt, men jag måste medge att jag tycker det var rätt så bra.

21:03 Tydligen ska vi öppna med ett musiknummer av Alex och Volva. Med något somliknar en flöjt, och ett dragspel ska de framföra kända eurovisionslåtar, men med en ukrainsk touch.

21:01 Vi börjar med ett ihopklipp av vad som hände i tisdags, och sen stiger våra tre programledare upp på scenen.

21:00 Och då kör Charpentiers Te Deum igång, och vi har en direktsändning från den Internationella Mässan i Kiev. Nu kör vi!

20:55 Hjärtligt välkomna med i kväll! Det är som sagt jag, Alexander, som kommer sitta här med er ikväll igen. Om det är något ni vill så kan ni gärna kommentera här under, så ska jag se till att se det så snabbt som möjligt, och plocka upp kommentaren hit i livebloggen. Vare sig Finland eller Sverige tävlar ju ikväll, så det är inte fullt så mycket känslor på spel ikväll som under tisdagens semifinal. Vi i panelen har tippat på förhand, baserat på det man kunnat se tidigare, på vilka tio som vi tror kommer gå vidare. Det hittar du om du scrollar neråt lite i den här artikeln. Under kvällens gång kommer jag även att lägga en till tippning här i livebloggen, på vilka jag tror går vidare, endast på basis av kvällens uppträdanden. Men som sagt, kommentera gärna, och så ska vi ha en trevlig kväll tillsammans!

 


Lite samlad info om förutsättningarna inför denna sändning:

Precis som i tisdagens semifinal är det 18 länder som deltar i denna sändning, och alla dessa vill såklart till final. Vilka länder det är går att se här. Och precis då som nu är det bara 10 av dessa som kommer att få den chansen i år. Valet om vilka länder som ska gå vidare sker genom tittarröstning och juryröstning i var och ett av dessa 18 tävlingsländer samt i Frankrike, Tyskland och Ukraina. Dessa tre länder är redan direktkvalificerade till finalen och detta för att de betalar mest till EBU – men i Ukrainas fall är det för att de är värdland. Varje lands jury (läs mer om de här) samt tittare delar vardera ut poäng enligt följande skala: 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De 10 länder som efter juryernas och tittarnas dom har fått högst totalpoäng går till finalen på lördag.

Eftersom att Sverige inte är med och tävlar ikväll så kan man från Sverige INTE vara med och påverka röstningen ikväll. Enda fallet där det är möjligt är om du befinner dig i något av de länder som tävlar/extraröstar. Men då måste du rösta på det lokala numret som det landet har.


 

Vi önskar dig en trevlig afton!

/ESC-Panelens skribenter

 


 

Kommentera