Vårnytt 2017: vecka 17

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Nu kommer fjärde topplistan!

Våra topplistor inför ESC 2017 fortsätter och vi är nu inne på den fjärde listan för säsongen. Förra veckan presenterades Alexanders, Haris’, Hollac16:s och Linns tredje topplista, och denna vecka får ni läsare veta hur Adrians, Eriks och Robbans sista topplistor för säsongen ser ut. Hur dessa ser ut får ni se först på tisdag.

Äldre topplistor för 2017

Se Adrians, Eriks och Robbans första topplista här.

Se Alexanders, Haris, Hollac16:s och Linns första topplista här.

Se Adrians, Eriks och Robbans andra topplista här.

Se Alexanders, Haris, Hollac16:s och Linns andra topplista här.

Se Adrians, Eriks och Robbans tredje topplista här.

Se Alexanders, Haris, Hollac16:s och Linns tredje topplista här.

 

Följ vår ”Inför ESC”-guide

I vår ”Inför ESC”-guide som pågår nu under april månad går vi igenom land för land som ska tävla i årets Eurovision Song Contest. Förutom att vi presenterar de tävlande artisterna och deras bidrag så får ni också reda på panelmedlemmarnas respektive åsikter om bidragen.

Hittills har vi gått igenom Big Five, värdlandet Ukraina och alla tävlande i den första semifinalen. Förra veckan började vi även presentera de tävlande i semifinal 2. Detta kommer att fortsätta veckan ut. På söndag, samma dag som repetitionerna startar, kommer också en presentation om Ryssland. Där får ni veta mer om den ryska artisten och tävlingsbidraget som ju skulle ha tävlat i år, men som inte blir av.

Vänligen observera att resultatet av våra betygsättningar dyker upp i nästa vecka.

Läs gärna mer om projektet här.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 42 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10. Dock redovisar vi även hur oddsen för respektive semifinal ser ut just nu.

Notering: Då Ryssland ej kommer att tävla är de borttagna ur oddsen.

 

Totalodds för alla 42 länder

Sedan förra veckans oddsmätning har det inte blivit några förändringar alls, varken i topp 10 eller botten 10. Den enda förändringen är att Albanien har stigit två placeringar (från plats 38 till plats 36) och petar därmed ned Litauen och Malta ett snäpp. För semifinalerna (se lite längre ned bland oddsen) har det dock blivit lite förändringar i placeringarna.

Vi kan ta en titt på hur alla Nordiska länder ligger till jämfört med förra veckan: Sverige är fortsatt trea, Danmark ligger kvar på elfte plats, Finland har däremot gått tillbaka en plats (fr. 19 till 20), Island ligger kvar på 22:a plats och Norge är fortsatt placerad som 27:a.

Så här såg oddsen ut för alla 42 länder (oavsett tävlan i semifinal eller final) på kvällen söndagen den 23 april 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Italien

#2. Bulgarien

#3. Sverige

#4. Portugal

#5. Belgien

#6. Armenien

#7. Australien

#8. Azerbajdzjan

#9. Frankrike

#10. Rumänien


Botten 10

#33. Moldavien

#34. Österrike

#35. Montenegro

#36. Albanien

#37. Malta

#38. Litauen

#39. Spanien

#40. Tjeckien

#41. San Marino

#42. Slovenien


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett i mätningen mellan vi kollade oddsen (kvällen den 23/4) och publiceringen av denna artikel (eftermiddag 24/4).

 

Odds för respektive semifinal

Nedan presenteras hur oddsen för den första och andra semifinalen såg ut på kvällen söndagen den 23 april 2017 (enligt Eurovisionworld.com)*. Notera att oddsen ovanför (gällande alla 42 länder) inte behöver ha någon som helst effekt på oddsen för semifinalerna.

Länderna ovanför det gråa strecket inom varje semifinal är, enligt oddsmakarna*, de länder som just nu ligger bäst till att kvalificera sig till ESC-finalen den 13:e maj.

Semifinal 1

#1. Sverige

#2. Armenien

#3.Australien

#4.Grekland

#5.Portugal

#6.Azerbajdzjan

#7.Belgien

#8.Moldavien

#9.Lettland

#10.Cypern


#11.Finland

#12.Polen

#13.Island

#14.Georgien

#15.Albanien

#16.Montenegro

#17.Tjeckien

#18.Slovenien


Semifinal 2

#1.Bulgarien

#2.Danmark

#3.Ungern

#4.Israel

#5.Estland

#6.Rumänien

#7.Serbien

#8.Norge

#9.Schweiz

#10.Nederländerna


#11.Vitryssland

#12.Makedonien

#13.Irland

#14.Österrike

#15.Kroatien

#16.Malta

#17.Litauen

#18.San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett i mätningen mellan vi kollade oddsen (kvällen den 23/4) och publiceringen av denna artikel (eftermiddag 24/4).

 

 

OGAE-omröstningen 2017

Årets OGAE-omröstning är i full gång och fler och fler ansluta fanklubbar till OGAE-nätverket har nu redovisat sina röster. Denna mätning är fansens omröstning och resultatet av den blir således en fingervisning om vilka favoriter som fanklubbarna har inför tävlingen. Ibland har det hänt att fansens favorit slutligen vunnit hela ESC, men ibland har det gått betydligt sämre. Ta därför detta resultat med en nypa salt, även om resultatet kan bli sanning.

Så här går det till: Varje fanklubb som är ansluten till OGAE-nätverket låter sina medlemmar rösta. Varje OGAE-klubbs (se jämförelse med t.ex svenska Melodifestivalklubben) totala ställning avger också vilka poäng de delar ut. Poängen är fördelade enligt ESC-poängskalan, dvs. att fanklubbens vinnare får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

Fram till denna publicering (24/4) har 25 OGAE-klubbar hunnit rösta. Nedan redovisar vi hur topp 10 ser ut efter dessa röster (uppdateras även kontinuerligt i detta dokument):

 

  1. Italien – 287p
  2. Belgien – 192p
  3. Sverige – 184p

  4. Frankrike – 152p

  5. Estland – 142p
  6. Bulgarien – 69p
  7. Israel – 49p
  8. Makedonien – 48p
  9. Portugal – 48p
  10. Finland – 38p

 

Kommentar: Efter att mer än hälften av alla OGAE-klubbar har röstat så står det klart att det är Italien som är storfavoriten. Italien har nämligen lyckats ta hem samtliga tolvor utom fyra, och i de fall när 12 poäng ej utdelats så har de ändå fått bland de högsta poängen. Lite jämnare är det istället mellan Belgien och Sverige där det just nu bara skiljer 8 poäng. Frankrike har samtidigt ökat och de har lyckats få in åtminstone en tvåa och några av de andra högre poängen. Sverige har fått två tolvor: från Lettland och Vitryssland.

Det återstår nu 19 OGAE-klubbars röster, däribland från svenska Melodifestivalklubben. Men mycket tyder som sagt på att det är Italien som tar hem segern i årets OGAE-omröstning.

 

Lite andra noteringar

Officiella ESC 2017-CD:n utgiven

Nu har den digitala versionen av den officiella samlings-CD:n med årets tävlande låtar släppts. Skivan innehåller dock 43 låtar, dvs. EBU har låtit den ryska låten som ej kommer att tävla i Kiev att vara med trots allt. Låtarna finns tillgängliga digitalt via denna länk.

Vill du vänta på ett fysiskt exemplar av CD:n så utkommer den denna fredag (28 april).

Som en överraskning kommer även en vinylbox att ges ut innehållandes alla låtar och informationshäften om dessa.

Efter tävlingen kommer även en officiell DVD och Blu-Ray med sändningsmaterialet. Den brukar vanligtvis släppas i juni månad.

 

Jamala och ONUKA uppträder som mellanakter i finalen

EBU har bekräftat några av de som kommer att uppträda som mellanakter i årets ESC-final. Bland annat kommer fjolårets vinnare Jamala, som ju är anledningen att Ukraina står värd i år, framträda med bland annat sin senaste singel ”I Believe In U”. Dessutom kommer gruppen ONUKA uppträda. Den gruppen blandar elektronisk musik med ukrainsk folkmusik. Vilket slags framträdande de kommer att göra i finalen är dock oklart.

Vi ska tillägga det att Jamala kommer även att synas till i den första semifinalen. Då kommer hon att framträda med sin forna vinnarlåt ”1944” och sin nya singel ”Lured”.

 

Se ESC-programledarna svara på tittarnas frågor

Via sociala medier har programledartrion för ESC 2017 fått in över 500 frågor. Eurovision.tv har satt ihop ett filmklipp där grabbarna svarar på några av dessa frågor. Se klippet här nedanför.

 

Så kommer Eurovision Village se ut

Precis som det var i Kungsträdgården i Stockholm ifjol är årets Eurovision Village fansens och allmänhetens festplats. Mellan den 4-14 maj kommer det att vara fullt med olika aktiviteter; allt från liveuppträdanden på scener till mindre events. Det kommer även finnas fyra storbildsskärmar uppställda, där allmänheten, turister och fans kommer kunna se ESC-sändningarna live från. Även röda mattan-eventet den 7:e maj kommer att gå att se via dessa skärmar.

Årets Eurovision Village går längst med en större gata i Khreshchatyk och är uppdelad efter olika zoner. Den kommer att vara öppen dagligen mellan kl. 12:00-22:00 (ukrainsk tid), medan undantag för den 9:e, 11:e och 13:e maj då området är öppet så länge sändningarna av ESC pågår. Det är gratis att gå in i Eurovision Village.

Schemat för dag-för-dag-events kommer i början av maj.

 

Utöver Eurovision Village…

…så kommer det att finnas ett antal andra platser runtom i Kiev där det pågår festligheter och andra aktiviteter. Bland annat kommer det att finnas möjlighet att ta del av ukrainska kulturen med utställningar och liveföreställningar i olika former. ESCToday.com har sammanställt ett större program som du kan ta del av här.

 


 

Kommentera