Vårnytt 2017: vecka 16

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Nu kommer tredje topplistan!

Våra topplistor inför ESC 2017 fortsätter och vi är nu inne på den andra listan för säsongen. Förra veckan presenterades Adrians, Eriks och Robbans andra topplista, och denna vecka får ni läsare veta hur Alexander, Haris, Hollac16 och Linn har utvecklat sina topplistor. Svaret kommer nu på tisdag.

Äldre topplistor för 2017

Se Adrians, Eriks och Robbans första topplista här.

Se Alexanders, Haris, Hollac16:s och Linns första topplista här.

Se Adrians, Eriks och Robbans andra topplista här.

Se Alexanders, Haris, Hollac16:s och Linns andra topplista här.

Se Adrians, Eriks och Robbans tredje topplista här.

 

Följ vår ”Inför ESC”-guide

I vår ”Inför ESC”-guide som pågår nu under april månad har vi gått igenom Big Five, värdlandet och alla tävlande i den första semifinalen. Därmed kommer vi med start på onsdag (läs 19 april) och 11 dagar framåt presentera de 18 tävlande länderna i semifinal 2. Observera att vi även kommer att göra en presentation om avhoppade Ryssland, men den släpps först efter att alla ordinarie tävlande har presenterats.

I guiden får ni dels reda på information om årets tävlande och dessutom får ni också läsa om vad vi i panelen personligen tycker om bidragen som tävlar. Varje panelmedlem ger poäng från noll (lägst) till fem (högst).

Vänligen observera att vi inte kommer delge våra betyg och kommentarer omgående, utan dessa fylls i under aprils gång.

Läs gärna mer om projektet här.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 42 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10. Dock redovisar vi även hur oddsen för respektive semifinal ser ut just nu.

Notering: Då Ryssland ej kommer att tävla är de borttagna ur oddsen från och med denna vecka.

 

Totalodds för alla 42 länder

Som tidigare veckor är oddsen i princip oförändrade. Några ändringar har skett på topp 10 där Portugal tar ett kliv ovanför Belgien, Armenien byter plats med Australien, Frankrike kliver upp ett steg och Rumänien ligger tia. I botten har Slovenien fortfarande jumboplatsen, men övriga tre i botten har just nu på sina håll oddsen 1000! Detta kan jämföras med Italien som har oddsen 2.8 till seger alltså. Så sätter du en slant på att Slovenien, San Marino, Tjeckien eller Spanien vinner ESC 2017 och så blir utfallet kan du teoretiskt sett bli en ganska rik person (beroende på hur mycket du satsar såklart).

Vi kan ta en titt på hur alla Nordiska länder ligger till jämfört med förra veckan. Sverige är fortsatt trea, Danmark har hoppat upp en plats (från 12:e till 11:e), Finland går från 20:e till 19:e, Island från 23:a till 22:a och Norge från 28:e till 27:e plats.

Så här såg oddsen ut för alla 42 länder (oavsett tävlan i semifinal eller final) på kvällen söndagen den 16 april 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

Topp 10

#1. Italien

#2. Bulgarien

#3. Sverige

#4. Portugal

#5. Belgien

#6. Armenien

#7. Australien

#8. Azerbajdzjan

#9. Frankrike

#10. Rumänien


Botten 10

#33. Moldavien

#34. Österrike

#35. Montenegro

#36. Malta

#37. Litauen

#38. Albanien

#39. Spanien

#40. Tjeckien

#41. San Marino

#42. Slovenien


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett i mätningen mellan vi kollade oddsen (kvällen den 16/4) och publiceringen av denna artikel (eftermiddag 17/4).

 

Odds för respektive semifinal

Nedan presenteras hur oddsen för den första och andra semifinalen såg ut på kvällen söndagen den 16 april 2017 (enligt Eurovisionworld.com)*. Notera att oddsen ovanför (gällande alla 42 länder) inte behöver ha någon som helst effekt på oddsen för semifinalerna.

Länderna ovanför det gråa strecket inom varje semifinal är, enligt oddsmakarna*, de länder som just nu ligger bäst till att kvalificera sig till ESC-finalen den 13:e maj.

Semifinal 1

#1. Sverige

#2. Armenien

#3.Grekland

#4.Portugal

#5.Australien

#6.Azerbajdzjan

#7.Belgien

#8.Cypern

#9.Lettland

#10.Moldavien


#11.Polen

#12.Finland

#13.Island

#14.Georgien

#15.Albanien

#16.Montenegro

#17.Slovenien

#18.Tjeckien


Semifinal 2

#1.Bulgarien

#2.Danmark

#3.Rumänien

#4.Ungern

#5.Estland

#6.Israel

#7.Norge

#8.Serbien

#9.Schweiz

#10.Nederländerna


#11.Vitryssland

#12.Makedonien

#13.Irland

#14.Österrike

#15.Kroatien

#16.Malta

#17.San Marino

#18.Litauen


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett i mätningen mellan vi kollade oddsen (kvällen den 16/4) och publiceringen av denna artikel (eftermiddag 17/4).

 

 

OGAE-omröstningen 2017

För två veckor sedan berättade vi att årets OGAE-omröstning har startat. Alla ansluta fanklubbar till OGAE-nätverket har nu sina omröstningar och vartefter denna månad går kommer resultaten komma in. Resultatet av omröstningen blir en fingervisning om vilka favoriter som fanklubbarna har inför tävlingen. Ibland har det hänt att fansens favorit slutligen vunnit hela ESC, men ibland har det gått betydligt sämre.

Så här går det till: Varje fanklubb låter sina medlemmar rösta och klubbens totala ställning avger också vilka poäng de delar ut. Poängen är fördelade enligt ESC-poängskalan, dvs. att fanklubbens vinnare får 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

Fram till denna publicering har 11 OGAE-klubbar hunnit rösta. Nedan redovisar vi hur topp 10 ser ut efter dessa röster (uppdateras även kontinuerligt i detta dokument):

 

  1. Italien – 126p
  2. Belgien – 93p
  3. Sverige – 80p

  4. Estland – 64p

  5. Frankrike – 62p
  6. Israel – 29p
  7. Makedonien – 25p
  8. Bulgarien – 20p
  9. Schweiz – 20p
  10. Portugal – 17p

 

Kommentar: Som synes har Italien fått en stor ledning i denna omröstning, medan både Belgien och Sverige ligger något efter. Notera gärna att Italien har än så länge lyckats få in samtliga tolvor utom två – och i fallen utan tolvor har de lyckats få åtta respektive tio poäng. Dock är det fortfarande över 30 klubbar till som ska rösta, så än så länge är inget avgjort och mycket kan hända…

 

Lite andra noteringar

Officiella tävlingshemsidan Eurovision.tv förändrar sitt utseende

För några år sedan lanserade Eurovision.tv en ny design för sin hemsida och nu i år var det dags igen. Denna gång har man valt att göra om hemsidan så att den passar alla olika format som folk använder den till; från dator till surfplatta till mobil. Designen har blivit något mer stilren och en del funktioner har bytt plats eller förändrats. Förhoppningsvis är det mesta på plats igen snart. Gå gärna in här för att kika på hur förändringarna blev.

 

Francesco Gabbanis video har fått över 90 miljoner visningar!

Italien är i år favorittippad att vinna ESC 2017, och årets italienska bidrag är också officiellt det mest spelade bidraget av alla ESC-bidrag i år. Den officiella musikvideon har på bara 2,5 månad lyckats få över 90 miljoner visningar världen över och det stiger hela tiden. Utöver det har artisten själv sålt guld- och platinaskivor i Italien och är nu på väg att nå upp till diamant också.

 

Armenien tar till svensk hjälp i Kiev

Enligt uppgifter från den armeniska delegationen genom sajten Eurovoix.com kommer Armenien ta hjälp av den svenska koreografen Sasha Jean-Baptiste som kreativt ansvarig för utformningen av artisten Artsviks nummer på scenen i Kiev. Man hade ifjol ett liknande samarbete när ESC var i Globen. Utöver detta kommer Artsvik ha med sig fem personer på scenen: två dansare och tre körsångare. Dansarna är även de från Sverige och heter Fanny Svensson och Marlene Lindahl. Körsångarna är dock från Armenien.

Ytterligare uppgifter är att Sasha Jean-Baptiste även kommer jobba med Bulgarien och Georgien i samma roll som för Armenien.

 

Portugal tar in stand-in i Kiev under repetitionerna

Enligt uppgifter från TV-bolaget RTP genom sajten Eurovoix.com kommer Portugal att köra en stand-in på scenen i Kiev under repetitionsveckan. Anledningen till detta är något oklar, men oavsett vilket kommer artisten Salvador Sobral bara kunna vara på plats i Kiev från två dagar före tävlan.

Den person som går stand-in ska enligt uppgifterna vara Salvadors syster Luísa, som själv står bakom som upphovsperson till tävlingsbidraget ”Amar pelos dois”.

 


 

Kommentera